Κυριακή, 5η Μαίου 2024  4:59 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 23:18

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ισολογισμός και απολογισμός στον δήμο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν ο ισολογισμός και ο απολογισμός του οικονομικού έτους 2015 για τον δήμο Αγρινίου. Αμφότεροι παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γκούντα αλλά και τον ορκωτό λογιστή της εταιρίας που διεξήγε τον έλεγχο στα οικονομικά του δήμου, κ. Κατσινέλη. Από τις εισηγήσεις έγινε γνωστό ότι ο δήμος Αγρινίου παραμένει στους δήμους της χώρας που δεν έχουν πρόβλημα να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς στα δάνειά του έκανε αναχρηματοδοτήσεις και διακανονισμούς που τον φέρνουν να πληρώνει 417 χιλιάδες ευρώ το χρόνο λιγότερα για τοκοχρεολύσια(τα συνολικά δάνεια άγγιξαν τα 11,8 εκ. πριν διακανονιστούν) ενώ το ενεργητικό διαθέσιμο φτάνει τα 7,7 εκατομμύρια. Το, δε, τελικό πλεόνασμα( με την λογιστική έννοια του όρου, παρότι ακόμη και σύμβουλοι νομίζουν ότι αυτό είναι «ταμείο» που μπορεί να δοθεί ανά πάσα στιγμή, πράγμα που δεν ισχύει)ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Τα ανείσπρακτα έσοδα όμως αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ(!), ενώ η μείωση των εσόδων(54,2 εκ) έχει αντισταθμιστεί από την αντίστοιχη μείωση στα έξοδα(46,5 εκ.), κυρίως με οικονομία σε αναλώσιμα και ανταλλακτικά. Αναφέρθηκε ότι 2,5 εκ. ευρώ(!) είναι τα χρέη προς το δήμο μόνο από τα τέλη της ΔΕΗ που δεν αποδίδονται ενώ υπάρχουν και απαιτήσεις που πρέπει να διαγραφούν. Αισιόδοξη ήταν η πρόβλεψη του κ. Κατσινέλη για τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν, λέγοντας ότι από τα 5 εκατομμύρια που ζητούνται με αυτό τον τρόπο ίσως ο δήμος καταφέρει να «γλιτώσει» το μισό ποσό. Πάντως τα καλά οικονομικά του 2015 βοηθήθηκαν από περίπου 2,5 εκ. που εισέρευσαν στα ταμεία του δήμου στο τέλος του έτους, κάτι που δεν μπορεί πλέον να αναμένεται.

Ομιλίες και εντάσεις

Στην πρωτολογία του ο δήμαρχος κ. Παπαναστασίου, με αφορμή μια απάντησή του σχετική με κάποια ποσά, ζήτησε να μην ακυρώνεται η προσπάθεια του δήμου και να γίνεται εποικοδομητική κριτική και αντιπολίτευση, διότι όπως ανάφερε «οι εποχές είναι πολύ δύσκολες και η κρίση που υπάρχει κάνει το έργο όλων μας πιο δύσκολο».

Στην δική του εισήγηση ο πρώην δήμαρχος κ. Μοσχολιός δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει η παράταξή του γιατί διαφωνεί με την συνολική πολιτική της δημοτικής αρχής, έκανε λόγο για ανυπαρξία αυτής, έλλειμμα συντονισμού και εγκατάλειψη των δημοτικών διαμερισμάτων. «Η δημοτική αρχή δεν είναι καινούρια, έχει ήδη παρελθόν αλλά το παραμύθι της πλέον δεν έχει δράκο. Στην ουσία τα προηγούμενα χρόνια έγινε προσπάθεια καταστροφολογίας για να δικαιολογηθεί η αποτυχία», τόνισε ο κ. Μοσχολιός, ο οποίος ήρθε και στην αναμενόμενη σύγκρουση όταν αναφέρθηκε στο θέμα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές, έχοντας κάνει σχετική ανάρτηση στο facebook πριν από λίγα λεπτά. Αυτό του το επισήμανε ο κ. Παπαναστασίου και υπήρξε και η σχετική ένταση.

Ο κ. Καμμένος ως ειδικός αγορητής από την παράταξη Τραπεζιώτη, ο οποίος έλειπε για επαγγελματικούς λόγους, δήλωσε ότι δεν ψηφίζει η παράταξή του τον ισολογισμό και τον απολογισμό του 2015 διότι δεν περιλαμβάνει καμιά προοπτική και δεν περιγράφει κανένα έργο.

Στην εισήγηση του ο κ. Παπανικολάου από την Λαϊκή Συσπείρωση επιχείρησε να εστιάσει κυρίως στους εργαζομένους στις κοινωνικές δομές, οπότε και ακολούθησε διαξιφισμός με τον πρόεδρο κ. Φωτάκη γιατί ο τελευταίος του επισήμανε ότι τοποθετείται εκτός του θέματος. Ο κ. Παπανικολάου απάντησε ότι δεν είναι εκτός θέματος η εισήγησή του με τον πρόεδρο να του επισημαίνει ότι είναι ειδική συνεδρίαση με θέμα αποκλειστικά τον ισολογισμό και τον απολογισμό. «Με τα νούμερα που παρουσιάζονται μπορείς να παίξεις αλλά πίσω από αυτά υπάρχουν άνθρωποι», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου. Ανάλογη ένταση υπήρξε και με τον άλλο σύμβουλο της παράταξης κ. Αντωνάκο, πάλι για το θέμα της διαχείρισης του χρόνου και για την σχετικότητα με το θέμα που συζητείτο.

Από την πλευρά του ο κ. Μερμίγκης έκανε λόγο για ισολογισμούς και απολογισμούς που είναι “copy paste” στο ίδιο μοτίβο του νεοφιλελευθερισμού των προηγούμενων χρόνων, εξηγώντας ότι έθεσε ερωτήματα και δεν πήρε απαντήσεις, όχι μόνο για τα νούμερα αλλά και για την συμμετοχή του δήμου σε εταιρικά αναπτυξιακά σχήματα που δεν απέδωσαν κάτι.

Ο κ. Ρόκος δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον ισολογισμό και τον απολογισμό, μάλιστα ζήτησε από την αντιπολίτευση να μην γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης η ανεξαρτητοποίησή του, κάτι που διέκρινε στην εισήγηση του κ. Μοσχολιού. Δεν έλλειψε, φυσικά και η ένταση μεταξύ Καλαμπαλίκη και Καζαντζή, όπως είθισται στις φετινές συνεδριάσεις. Ο δεύτερος υπερψήφισε καθώς ανάφερε ότι δεν συνηθίζει να μηδενίζει προσπάθειες και είναι πιστός στο αξιακό του σύστημα, επισημαίνοντας πάντως ότι «επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτε στον δήμο αφού δεν υπάρχει τέτοια πολιτική βούληση».

Ο κ. Γκρίζης έκανε λόγο για οικονομικά δεδομένα που είναι η αληθινή πολιτική του δήμου, καθώς «ό,τι τιμολογείται πληρώνεται» και αυτό καθιστά τον δήμο καλοπληρωτή με αποτέλεσμα να παίρνει καλύτερες τιμές για τα έργα του ενώ οι τοπικοί επιχειρηματίες βρίσκουν αποκούμπι στον δήμο στην εποχή κρίσης που διάγουμε. «42% έπεσαν οι επιχορηγήσεις από το κράτος το προηγούμενο έτος αλλά ο δήμος είναι σε καλύτερη ακόμα οικονομική κατάσταση και οι πρόεδροι στην περιφέρεια σε εμάς δεν μεταφέρουν την εικόνα που η αντιπολίτευση περιγράφει», εξήγησε ο κ. Γκρίζης.

Παπαναστασίου: Δεν θριαμβολογούμε, επιδιώκουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση

«Τα έργα που έχουν σταματήσει και έχουν βαλτώσει είναι το πρόβλημα, σε όλη την Αιτ/νία. Το θέμα δεν είναι ποιος δημοπρατεί έργα αλλά ποιος καλείται να τα πραγματοποιήσει. Αυτό είναι και το πρόβλημα της χώρας άλλωστε, και καλώ τον κ. Μοσχολιό να μας πει που εντοπίζονται τα 165 εκατομμύρια έργα που έχει ανακοινώσει παραπλανώντας τον κόσμο. Εκτελούνται έργα από εμάς και μάλιστα πολλά», είχε δηλώσει νωρίτερα ο δήμαρχος Αγρινίου παίρνοντας τον λόγο.

Κλείνοντας την συνεδρίαση ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι οι αριθμοί λένε την αλήθεια και ότι ο δήμος είναι σε καλό δρόμο. «Δεν θριαμβολογώ αλλά ευχαριστώ τους εργαζόμενους γιατί συνειδητοποίησαν την πολιτική κατεύθυνση που έδωσε ο δήμος, να κάνουμε πιο ορθολογικό τον δήμο για να γίνουν έργα με συνεχείς δημοπρασίες και καλύτερες τιμές προς όφελος των πολιτών. Οι αναχρηματοδοτήσεις που πετύχαμε κατέστησαν τον δήμο πιο βιώσιμο. Θέλουμε αντιπολίτευση αλλά να έχει το σθένος να επικροτείται η καλή προσπάθεια».

dscn4436

dscn4438

dscn4440

dscn4441

dscn4442

dscn4445

dscn4447

dscn4450

dscn4451

dscn4453

dscn4455

dscn4456

dscn4460

dscn4462

dscn4464

dscn4466

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1503 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.