Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  7:58 πμ
 
wm small
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 20:43

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 131η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Ο Κολοκοτρώνης μάταια προσπαθούσε να πείσει χριστιανούς και μουσουλμάνους κατά την επανάσταση ότι ο πόλεμος δεν γίνεται μεταξύ οπαδών των δύο θρησκειών, αλλά μεταξύ κατακτημένων.

- Οι οπλαρχηγοί της Ελληνικής επανάστασης ήταν δίγλωσσοι κατ' ανάγκην. Αλλιώς δεν θα μπορούσαν να συνεννοηθούν με τα παλικάρια τους, που ήταν ανάκατα Έλληνες και Αρβανίτες.

- Η συμπολιτεία του Σουλίου ήταν ενωμένα χωριά, που τηρουμένων των ιστορικών γεωγραφικών και πολιτιστικών αναλογιών θα μπορούσαν και σήμερα να αποτελέσουν υπόδειγμα για το λεγόμενο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

- Οι Σουλιώτες ήταν περήφανοι και ανυπότακτοι, όχι γιατί ήταν Έλληνες ή Αρβαίτες, αλλά διότι ήταν Σουλιώτες απο την Ρουμανία. Μέχρι το 1856 που δημιουργήθηκε το κράτος της Ρουμανίας, Ρουμάνοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν Βλάχοι, Μολδαβοί, Τρανσυλβανία κ.α. Το όνομα Ρουμανία (Ρομανία για να το προφέρουμε σωστά) είναι τεχνητό. Δεν υπάρχει Ρουμανικό Έθνος. Το όνομα το εφεύραν κάποιοι λόγιοι όταν ενοποιήθηκε η περιοχή το 1856, επειδή οι περισσότεροι μιλούσαν νεολατινικές διαλέκτους, για να τιμήσουν τους Ρωμαίους που τους χάρισαν τη γλώσσα.

- Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης οι αγωνιστές, ούτε ξέρουν, ούτε δίνουν πεντάρες για την Ελληνικότητα, που είναι μεταγενέστερη η ανακάλυψη, κυρίως του Κωλέττη. Οι αγωνιστές του '21 ξέρουν πως είναι Ρωμιοί και Ραγιάδες ορθόδοξοι.

- Οι Σαρακατσαναίοι μιλούν μόνο Ελληνικά, δεν ξέρουν Βλάχικα. Είναι πρώην Βλάχοι που ξέχασαν τη γλώσσα τους και είναι σκόρπιοι σ'ολη την Ελλάδα, αλλά κυρίως ζούν στη Θεσσαλία. Όμως, τα ήθη τους και η δομή της κοινωνικής οργάνωσης δεν διαφέρει απ'αυτη των κυρίως Βλάχων. Εξ άλλου η Θεσσαλία κατά τον Μεσαίωνα λεγόταν Μεγάλη Βλαχία. Ιδέα δεν τότε οι Θεσσαλοί πως είναι Έλληνες, όπως άλλωστε και οι κάτοικοι της υπόλοιπης Ελλάδος.

- Εμείς οι "Ρωμιοί" λεγόμασταν έτσι μέχρι τον 18ο αιώνα, που με προτροπή Γερμανών Ελληνιστών θ'αρχίσουμε να πιστεύουμε πως είμαστε απόγονοι εκείνου του μεγάλου λαού, που ζούσε στον ίδιο τόπο και που μας κληροδότησε μια παραλλαγή της τελειότερης γλώσσας που εμφανίστηκε ποτέ στη γή.

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

 

Διαβάστηκε 331 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 21:07
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία