Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  9:39 πμ
 
wm small
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 14:25

Ο έτερος Αιτωλοακαρνάνας που συμμετείχε στη δίκη των 6 για τη Μικρασιατική καταστροφή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η Μικρασιατική καταστροφή το 1922 έφερε κλυδωνισμούς στην τότε κυβέρνηση. Επιστέγασμα της ήταν η “δίκη των 6”  η οποία ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου 1923. Η δίκη αυτή κατέληξε στην καταδίκη σε θάνατο των 6 από τους 8 συνολικά κατηγορουμένους. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Αιτωλοακαρνάνας πρώην Πρωθυπουργός Νικόλαος Στράτος. Προς τιμήν του δόθηκε το όνομα στην τότε κεντρική Πλατεία του Αγρινίου, την “Άνω Πλατεία” το 1928. Αργότερα η Πλατεία Στράτου μετονομάστηκε σε Πλατεία Ειρήνης και φέρει μέχρι σήμερα το όνομα αυτό.

Ο Νικόλαος Στράτος δεν ήταν ο μόνος Αιτωλοακαρνανάς που εμπλέκονταν με τη “δίκη των 6”. Μέλος του έκτακτου στρατοδικείου ήταν και ο καταγόμενος από τις Φυτείες Ξηρομέρου Συνταγματάρχης Θεόδωρος Χαβίνης (φωτο). Ο Χαβίνης μάλιστα ήταν από τα μέλη του δικαστηρίου  που αρνήθηκαν να δώσουν χάρη στους κατηγορούμενους . Χαρακτηριστική ήταν  η κατηγορία του εναντίον του διοικητή Χατζηανέστη και της κυβέρνησης, η οποία χαρακτήριζε  «ανόητη» και «εγκληματική» απόφασή τους να αποσύρουν τρεις μεραρχίες από το μικρασιατικό μέτωπο και να τις μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη για να εκβιάσουν τους συμμάχους. Εν τέλει το δικαστήριο τους καταδίκασε σε θάνατο.

Πέρα από τη λαμπρή στρατιωτική του καριέρα, ο Χαβίνης  βουλευτής και υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις. Υπήρξε ο βουλευτής Πρέβεζας με τη μεγαλύτερη συνολικά θητεία (18 χρόνια και 4 μήνες) και κατόρθωσε να εκλεγεί 10 φορές βουλευτής της περιφέρειας αυτής.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 267 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 14:28
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.