Τετάρτη, 8η Μαίου 2024  12:29 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 11:39

Μόνο με πληρωμένες ή ρυθμισμένες εισφορές, οι παροχές περίθαλψης για τους επαγγελματίες - Η τελική απόφαση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Κώστα Κατίκου

Ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για τους ελεύθερους επαγγελματίες μόνον με τακτοποιημένες τις εισφορές τους, δηλαδή με εξόφλησή τους ή με ρύθμισή τους τουλάχιστον για το 2023, θα προβλέπει η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα μπορούν να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη για το διάστημα από 1η Μαρτίου 2024 ως 28 Φεβρουαρίου 2025. 

Οι εξαιρέσεις των δυο τελευταίων ετών με τις οποίες αρκούσε μόνον η πληρωμή της εισφοράς υγείας για να έχουν το πλήρες πακέτο παροχών υγείας παίρνουν τέλος καθώς το υπουργείο Εργασίας μετά από διαδοχικές συσκέψεις που προηγήθηκαν με υπηρεσιακά στελέχη και τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ κατέληξε στην απόφαση ότι οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές που δίνονταν για οικονομικούς λόγους στο παρελθόν δεν θα ισχύσουν όσον αφορά τους επαγγελματίες τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνάντησή της με τους δημοσιογράφους του εργατικού ρεπορτάζ η νέα υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι προϋπόθεση για να διατηρήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες την ασφαλιστική ικανότητα  και να έχουν πλήρεις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το διάστημα από 1ης Μαρτίου 2024 ως 28 Φεβρουαρίου 2025 είναι να έχουν τακτοποιήσει τις εισφορές τους, είτε με εξόφληση είτε με ρύθμιση.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν πληρώσει το σύνολο των εισφορών του 2023, για τον κλάδο σύνταξης και υγείας, ώστε να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. 

Τα δυο προηγούμενα έτη  ζητήθηκαν μόνον οι εισφορές υγείας (δηλαδή τα 60 με 70 ευρώ της μηνιαίας εισφοράς ασθένειας και όχι το σύνολο των εισφορών), ενώ προς επιπλέον διευκόλυνση δόθηκε ως επιλογή ακόμη και η πληρωμή τους με ρύθμιση, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ανανεωθεί η ασφάλισή τους.

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, θα πρέπει λοιπόν να έχουν εξοφλήσει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2023 ή να τις εντάξουν σε ρύθμιση ως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 που λήγει η ασφαλιστική τους ικανότητα προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν παροχές ασθένειας.

Συνεπείς οι 450.000

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ από το σύνολο των περίπου 1,2 εκατ. ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους είναι περίπου οι 450.000. Οι υπόλοιποι είτε πληρώνουν κατά διαστήματα, είτε όταν χρειάζεται να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα οπότε κάνουν ρύθμιση την οποία εγκαταλείπουν μετά τις δυο τρείς πρώτες δόσεις. 

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ με οφειλές στον ΕΦΚΑ εμφανίζονται 860.916 μητρώα οφειλετών από την κατηγορία των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι).

Όσοι δεν καταβάλουν τις εισφορές τους ή όσοι δεν κάνουν ρύθμιση, θα μείνουν χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις, κοινώς δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν σε όλες τις δομές υγείας, παρά μόνον στα δημόσια νοσοκομεία, ως ανασφάλιστοι.  Οι ασφαλιστικές καλύψεις θα μπορούν να ενεργοποιηθούν και σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα (μετά την 1η Μαρτίου) εφόσον πληρωθούν ή ρυθμιστούν οι οφειλόμενες εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται ότι στην απόφαση θα λαμβάνεται μέριμνα για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις για έμμεσα μέλη πρώτου βαθμού όπως τα τέκνα και ενδεχομένως οι σύζυγοι των επαγγελματιών που δεν θα ανανεώσουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις.

capital.gr

Διαβάστηκε 210 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.