Δευτέρα, 27η Μαίου 2024  3:37 πμ
 
wm small
Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 23:16

Προτεραιοποίηση των αναγκών ζήτησε ο Χρ. Τριαντόπουλος: Με… δόσεις οι αποκαταστάσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προτεραιοποίηση των αναγκών ζήτησε ο Χρ. Τριαντόπουλος: Με… δόσεις οι αποκαταστάσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τόνισε πως είναι στενά τα δημοσιονομικά περιθώρια για τα 100 εκατ. plus των αναγκών και πως έρχεται χρηματοδότηση για τις γεωλογικές μελέτες σε Αράκυνθο και Μακρυνεία

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μπορεί η επίσκεψη του Υφυπουργού στο Πρωθυπουργό, αρμοδίου για τις αποκαταστάσεις από τις φυσικές καταστροφές, Χρ. Τριαντόπουλου, να μην έβγαλε άμεσες ειδήσεις, ωστόσο η συνάντησή του με τους Δημάρχους Αγρινίου και Μεσολογγίου ήταν απαραίτητη, προκειμένου το προσεχές διάστημα να αρχίσει να έρχεται η κρατική βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή στα τέλη του 2023.

Ήδη από την Κυβέρνηση αξίζει να σημειωθεί πως έχει χορηγηθεί έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ, δρομολογείται με γρήγορες διαδικασίες η κατασκευή νέας γέφυρας στον ποταμό Εύηνο, χρηματοδοτήθηκε -παράλληλα με έκτακτους χρηματοδοτικούς πόρους- η Περιφέρεια για την αποκατάσταση αντιπλημμυρικών υποδομών και δικτύων του ΤΟΕΒ Λεσινίου με πόρους ύψους 6,7 εκατ. ευρώ.

Την αμέσως επόμενη περίοδο, σε συνεργασία με τους με τους Δήμους και σε συνέχεια ωρίμανσης του σχετικού σχεδιασμού, θα ενταχθούν νέα έργα αποκατάστασης και βελτίωσης υποδομών και δικτύων σε όλο το εύρος της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» ο Χρήστος Τριαντόπουλος ζήτησε από τους Δημάρχους της περιοχής μια προτεραιοποίηση των αναγκών, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν να καλυφθεί άμεσα το σύνολο των αναγκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν καταρτίσει τεχνικά δελτία που ξεπερνούν σε ύψος τα 100 εκατ. ευρώ και αφορούν αποκαταστάσεις βλαβών στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής και στα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα.

Η χρηματοδότηση των αποκαταστάσεων θα έχει μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα την  ειδική συλλογική απόφαση (ΣΑΕΠ 801) για τις φυσικές καταστροφές, αλλά και η ΣΑΕ 055, που αφορά και δράσεις πρόληψης των φυσικών καταστροφών και μέσα από εκεί θα είναι εφικτό να χρηματοδοτηθούν και οι μελέτες αποκατάστασης.

Όπως πληροφορείται η «Σ» στην πρώτη περίπτωση, τη  ΣΑΕΠ 801, οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν σταδιακά μέσα στη χρονιά, ακριβώς λόγω των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Για παράδειγμα ο Δήμος Αγρινίου έχει συντάξει τεχνικά δελτία για αποκαταστάσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ και αναμένεται να λάβει τα μισά χρήματα το προσεχές διάστημα και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος του 2022.

Ωστόσο φαίνεται ότι μέσα από τη ΣΑΕΠ 055 θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία. Έτσι το προσεχές διάστημα μέσω αυτής της οδού «αναμένεται» να υπάρξει χρηματοδότηση για τις γεωλογικές μελέτες, που απαιτούνται για να δρομολογηθούν οι αποκαταστάσεις στην περιοχή του Αρακύνθου και της Μακρυνείας, που επλήγησαν από μεγάλα κατολισθητικά φαινόμενα, η έκταση των οποίων προβληματίζει ιδιαίτερα και δυσκολεύει την αποκατάσταση τόσο από άποψη τεχνική όσο και οικονομική.

Γ. Παπαναστασίου: Συμφωνήσαμε στην επίσπευση των διαδικασιών

Προτεραιοποίηση των αναγκών ζήτησε ο Χρ. Τριαντόπουλος: Με… δόσεις οι αποκαταστάσεις

Στο Αγρίνιο ο Χρ. Τριαντόπουλος ενημερώθηκε διεξοδικά  από το Δήμαρχο  Γιώργο Παπαναστασίου για τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί όλες οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο κατά την οποία επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη μέχρι την τελική αποκατάσταση των καταστροφών.

Εξήγησα στον Υφυπουργό ότι οι συμπολίτες μας υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία. Συμφωνήσαμε στην επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να εκταμιευτούν οι αναγκαίοι πόροι», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 382 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.