Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  2:11 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 11:39

«Να φύγει το ΚΥΤ από τη Ραΐνα ή να αποζημιωθούν και να μετακινηθούν οι κάτοικοι»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Να κλείσει το ΚΥΤ Αχελώου στον οικισμό Ραΐνα και να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή. Ειδάλλως να υπάρξει ουσιαστική αποζημίωση και μετακίνηση των κατοίκων σε ασφαλή περιοχή».

Αυτή τη λύση προτείνουν οι κάτοικοι του εν λόγω οικισμού της Κοινότητας Σκουτεσιάδας δήμου Αγρινίου επιμένοντας πως η λειτουργία του ΚΥΤ του ΑΔΜΗΕ έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας στην περιοχή.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε έλαβαν τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου που, μετά από διεξοδική συζήτηση, συνηγόρησε στο να εκδοθεί το ψήφισμα που προτάθηκε από τους κατοίκους και να κοινοποιηθεί στις αρμόδιες αρχές.

Το ζήτημα τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση από τους κατοίκους που εκπροσωπήθηκαν από τον κ. Αλέξανδρο Φωτόπουλο ενώ για το θέμα έγινε διεξοδική συζήτηση.

Υποστηρίζουν οι κάτοικοι πως το αποτέλεσμα της λειτουργίας του υποσταθμού της ΔΕΗ είναι τα 15 περιστατικά καρκίνου και περιστατικά θυροειδή και καταρράκτη σε 14 σπίτια περιμετρικά του υποσταθμού.

Οι κάτοικοι κάλεσαν τις δημοτικές παρατάξεις να σταθούν δίπλα τους και να εκδοθεί ψήφισμα από το Δημοτικό συμβούλιο για κλείσιμο του Υποσταθμού, ειδάλλως, για μεταφορά του οικισμού.
«Καλούμε τον Αγρινιώτικο λαό να σταθεί δίπλα μας.Καλούμε τους μαζικούς φορείς να σταθούν δίπλα μας. Καλούμε του βουλευτές του νομού να πάρουν θέση για το θέμα. Είμαστε στη διάθεση όλων για περαιτέρω ενημέρωση», σημειώνουν στην ανακοίνωση που κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο.

«Ο Υποσταθμός στις Ραϊνες ξεκίνησε την λειτουργία του με τρεις γραμμές μεταφοράς, σήμερα έχει φτάσει τις δέκα γραμμές μεταφοράς και προβλέπεται εκ νέου αναβάθμιση και να φτάσει τις 16 γραμμές μεταφοράς. Και τίθεται το ερώτημα μπορεί να ζήσει άνθρωπος δίπλα από τόσες γραμμές μεταφοράς; Από την πλευρά της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ δεν λήφθηκε κανένα μέτρο προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Δυστυχώς, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ ακολούθησε στον οικισμό Ραϊνα μια εγκληματική πολιτική», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των κατοίκων.

Οι θέσεις των κατοίκων έτυχαν κατανόησης και στήριξης απ’ όλους τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους που έλαβαν το λόγο. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου έθεσαν στον εκπρόσωπο των κατοίκων επιμέρους ερωτήματα ενώ από συμβούλους εκφράστηκε και η ανάγκη να συγκεντρωθούν τα στοιχεία των Μετρήσεων Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και το πόρισμα της αυτοψίας στην οποία προέβη στις 26 Οκτωβρίου 2021 κλιμάκιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στη συζήτηση έλαβε μέρος και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου ενώ επι της ουσίας η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι η στήριξη του αγώνα των κατοίκων με παράλληλα απαίτηση να παραδοθούν τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές.

Το ΚΥΤ λειτουργεί από το 1968 – «Τεράστια τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», λένε οι κάτοικοι 

Το Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης Αχελώου (ΚΥΤ) δημιουργήθηκε το έτος 1968 στη Ραΐνα. Σημειώνεται ότι ο οικισμός προϋπήρχε του ΚΥΤ και ακολουθήθηκε διαδικασία αναγκαστικών απαλλοτριώσεων περιουσιών με αποτέλεσμα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής τόσο από σπίτια όσο και από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους.

Εκκινώντας, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, το ΚΥΤ λειτουργούσε με τρεις γραμμές μεταφοράς, εκ των οποίων δύο γραμμές μεταφοράς από τα παρακείμενα της περιοχής φράγματα (Κρεμαστών και Καστρακίου) ισχύος 150kv και μία γραμμή μεταφοράς προς το Δίστομο Βοιωτίας.

Με διαδοχικές αναβαθμίσεις τις δεκαετίες 1980 και 1990, σήμερα το ΚΥΤ λειτουργεί ήδη με δέκα γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, οκτώ ισχύος 150kv (150.000Volt) και δύο ισχύος 400kv (400.000Volt). Μάλιστα από το έτος 2008 έχει ήδη λάβει χώρα περαιτέρω αναβάθμιση του ΚΥΤ, στα πλαίσια της οποίας προβλέπεται η λειτουργία έξι επιπλέον γραμμών μεταφοράς και συνολικά να φτάσει τις 16 γραμμές μετάφορας.

Σ’υμφωνα με τους κατοίκους « γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή πέριξ του υποσταθμού είναι τεράστια, δημιουργώντας ζήτημα ως προς τη δυνατότητα ασφαλούς συνύπαρξης του ΚΥΤ και των κατοίκων του οικισμού, ιδίως αυτών που βρίσκονται σε μικρή ακτίνα. Αυτό δεν αποτελεί κινδυνολογία σε καμία περίπτωση».

Οι μετρήσεις Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι από πλευράς των εποπτικών φορέων.

Αρχικά κλήθηκε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (εφεξής Ε.Ε.Α.Ε.), η οποία πραγματοποίησε -με  δαπάνη των κατοίκων – μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Αναφέρθηκε πως ενδεικτικά ενδεικτικά μέσα στο νεκροταφείο του χωριού, πάνω από μνήμα μετρήθηκαν 1000 v/μέτρο. Στο προαύλιο του Αγίου Χαραλάμπους 258 V/m. Σε χωράφι και σε απόσταση 50 μέτρα από σπίτι 460 V/m. Σε γραμμή μεταφοράς 400 kv 794 V/m και απόσταση 50 μέτρα από σπίτι. Στην ίδια γραμμή μεταφοράς σε άλλο σημείο 4.081v και σε απόσταση 30 μέτρα από σπίτι. Σε άλλο σημείο κοντά στο ίδιο σπίτι 2.200v και 1.900v. Στην άλλη γραμμή μεταφοράς 400 kv μετρηθήκαν 3.500 βόλτ/m. Και στην πλευρά των έξι γραμμών μεταφοράς μετρήθηκαν 500v. Όλα τα παραπάνω ηλεκτρικά πεδία είναι σε κοντινή απόσταση από σπίτια (στα συνημμένα φωτογραφίες) και σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων περιμετρικά του ΚΥΤ έχουν συσσωρευτεί πολλά υψηλά και υπερηψηλά ηλεκτρικά πεδία. Υπάρχει σπίτι σε απόσταση 40 μέτρα από τον υποσταθμό και σε 40 μέτρα απόσταση περνάνε οι δύο γραμμές  μεταφοράς 400kv.

«Στο συγκεκριμένο σπίτι η γυναίκα είχε καρκίνο στην μήτρα, θυροειδή, καταρράκτη. Ο σύζυγος καρκίνο και καταρράκτη. Σε διπλανό σπίτι ο παππούς καρκίνο στον πνεύμονα, η γιαγιά θυρεοειδή και καταρράκτη, ο εγγονός από 4 ετών θυροειδή. Σε άλλο σπίτι πιο δίπλα ο σύζυγος θυροειδή και καταρράκτη, η σύζυγός καρκίνο. Τα παραπάνω συμβαίνουν σε κάθε σπίτι από τα 15 περίπου σπίτια περιμετρικά του ΚΥΤ Αχελώου, τα οποία με τη σειρά του «περιστοιχίζονται» από 97 πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», υποστηρίζουν οι κάτοικοι.

Ο έλεγχος από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 

Στις 26 Οκτωβρίου 2021 προγραμματίστηκε – μετά από ενέργειες των κατοίκων-  αυτοψία κλιμακίου της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ωστόσο δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας στο χώρο προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί. Εντοπίστηκαν πάντως ιστορικά απόβλητά σχετικά με την δραστηριότητα του υποσταθμού και υπερβάσεις θορύβων ήχου. Ακολούθως η αρμόδια περιφερειακή Διεύθυνση απέστειλε έγγραφο προς τον ΑΔΜΗΕ, ζητώντας συγκεκριμένες διευκρινίσεις εντός πέντε ημερών προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία.

Σε εκ νέου αυτοψία της υπηρεσίας περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις 10 Φεβρουαρίου 2022 αναφέρονται τα εξής:

  1. Δεν υπήρχαν στοιχεία μετρήσεων παραμέτρων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Στην ΑΕΠΟ ζητείται να διεξάγονται μετρήσεις της στάθμης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου σε τρία τουλάχιστον περιφερειακά σημεία του χώρου του ΚΥΤ. Οι μετρήσεις θα γίνονται με ευθύνη της ΔΕΗ ανά τρίμηνο το πρώτο έτος και μετά ανά εξάμηνο. Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι εν έτη 2022 να υπάρχουν μόνιμοι μετρητές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, εκτός του ΚΥΤ;
  2. Δεν εντοπίστηκε αντιπυρική προστασία βλάστησης.
  3. Στην χώρο διαπιστώθηκε η ύπαρξη καμένου μετασχηματιστή(είναι ο μετασχηματιστής του 2013), μεταλλικών δεξαμενών, άλλων τριών μετασχηματιστών, βαρέλια ελαίων(περισσότερα φωτογραφίες στα συνημμένα).
  4. Δεν υπήρχε στεγασμένος χώρος με τσιμεντένιο κεκλιμένο δάπεδο, δεν επεδείχθησαν στοιχεία απόβλητων λιπαντικών ελαίων. Όπως ρητά αναφέρεται μέσα στην ΑΕΠΟ όλα τα ελαιώδη υλικά της εγκατάστασης να συλλέγονται σε ειδικά δοχεία σε στεγασμένο χώρο με τσιμεντένιο κεκλιμένο δάπεδο. Τα βαρέλια των ελαίων τα είχαν στοιβαγμένα σε διάφορα σημεία του υποσταθμού.

5.Παρότι την ώρα του ελέγχου ο θόρυβος ήταν σε επιτρεπτά πλαίσια, από εμπειρία σας καταθέτουμε ότι η κατάσταση την νύχτα με τον ήχο είναι ανυπόφορη.

Πέρα από αυτά που αναφέρει η περιφέρεια ποτέ δεν έγινε δεντροφύτευση από συστοιχία δέντρων για να μειωθεί η  οπτική όχληση, όπως ρητά αναφέρεται στην ΑΕΠΟ.

«Τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές», λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος 

Πρόσφατα το ζήτημα είχε συζητηθεί στη Βουλή  λόγω Επίκαιρης  Ερώτησης του βουλευτής  του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση που έκανε λόγο για «αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων του οικισμού Ραΐνας, που βρίσκεται στον δρόμο Αγρινίου – Καρπενησίου, και που ακριβώς ανάμεσα στα σπίτια των κατοίκων από τη δεκαετία του ‘70 λειτουργεί το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αχελώου».

Όπως ανέφερε ο Ν. Παπαναστάσης το «ΚΥΤ σήμερα έχει 10 γραμμές μεταφοράς, από δύο που είχε στην αρχική μορφή, που περνούν σε απόσταση 50 μέτρων από τα σπίτια. Όπως τόνισε, είναι προφανές ότι ο πολλαπλασιασμός των γραμμών διασύνδεσης του ΚΥΤ επέφερε και πολλαπλασιασμό της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας».

«Επίσης, παρά την ύπαρξη σχετικών εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας, που καθορίζουν ηλεκτρικά φορτία και επιτρεπόμενες αποστάσεις κατοικημένων περιοχών, αυτές στη συγκεκριμένη περιοχή ουδέποτε εφαρμόστηκαν», υποστήριξε ο κ. Παπαναστάσης.

Απαντώντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Αμυράς, είπε ότι «το ΚΥΤ Αχελώου είναι απαραίτητο για την τροφοδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και πως σύμφωνα με μετρήσεις αρμόδιων αρχών, τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία και το περιβάλλον». Υποστήριξε εξάλλου  ότι «οι μετρήσεις των αρχών δεν έχουν δείξει εκπομπές ρύπων άνω του επιτρεπτού».

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 512 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.