Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  11:37 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 25 Μαϊος 2022 22:19

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Αγωνία για το μέλλον του σπιτιού στα Καλύβια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αγωνία για το μέλλον του σπιτιού στα Καλύβια του «Χαμόγελου του Παιδιού» αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας «απειλεί» τα σπίτια του Οργανισμού. Ο Κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει ,μιλώντας στην εφημερίδα: “Ζημιά στο βωμό άλλων καταστάσεων για ιδιωτικούς φορείς”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Για τα παιδιά που μεγαλώνουν στα σπίτια του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έγκριτοι επιστήμονες, καθώς και ο Πρόεδρος του οργανισμού, επισημαίνουν  ότι θα υπάρξουν τραγικές επιπτώσεις από την νέα κοινή υπουργική απόφαση και το Νόμο 4921/2022 (Άρθρο 67) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που καθορίζει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ιδρύματα.

Η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων επιβάλλει αυστηρές και ανελαστικές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών μονάδων παιδικής προστασίας και φροντίδας, καθώς και σχετικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως είναι η ποινή φυλάκισης κατ’ ελάχιστον ενός έτους, η παύση του διοικητικού συμβουλίου και υπέρογκα πρόστιμα, χωρίς να περιλαμβάνει τους δημόσιους και εκκλησιαστικούς φορείς.

Συγκεκριμένα άρθρα της Υπουργικής Απόφασης και του Νόμου 4921/2022 ουσιαστικά μεθοδεύουν σήμερα το κλείσιμο των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού και άμεσα των Σπιτιών Μόνιμης διαβίωσης, καθώς και άλλων χώρων ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα.

Η απόφαση, όπως υποστηρίζουν οι άνθρωπο του «Χαμόγελου» λαμβάνεται στο βωμό της αποϊδρυματοποίησης, την οποία φυσικά υποστηρίζει πρώτο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έμπρακτα, αποδεδειγμένα και διαχρονικά στα 27 χρόνια δράσης του και λειτουργίας των σπιτιών του, μέσα από πολλές ενέργειες, όπως η προώθηση υιοθεσιών και αναδοχών μέσω του κρατικού μηχανισμού, επανενώσεων παιδιών με τους βιολογικούς τους γονείς κλπ.

Στο πλευρό του οργανισμού, να επισημάνουμε πως με δημόσιες τοποθετήσεις τους, στάθηκε πλήθος έγκριτων επιστημονικών προσωπικοτήτων που όλα αυτά τα χρόνια έχουν συνεργαστεί στην καθημερινότητα του οργανισμού, διατυπώνοντας τις επιστημονικές, νομικές και κτιριολογικές ενστάσεις τους επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος μιλώντας στη «Σ» γενικά, αλλά και ειδικά για το σπίτι του Αγρινίου, των Καλυβίων τόνισε:

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Αγωνία για το μέλλον του σπιτιού στα Καλύβια
Ο Κώστας Γιαννόπουλος

«όταν έχεις δίκιο και προσπαθείς να το «βγάλεις» και αντικρίζεις την αδικία έντονη μάλιστα, κάπου «κολλάς».

Εγώ δεν ενδιαφέρομαι για πολιτική καριέρα, το μόνο που θέλω είναι να βλέπω είναι η κοινωνία να προχωρά, να προχωρούν τα παιδιά και να υπάρχουν αποτελέσματα. Όταν κάποιοι λοιπόν ενοχλούνται, δεν γίνεται να είσαι εσύ γι αυτό το λόγο ο «τρελός του χωριού». Τα πρώτα που επηρεάζονται είναι τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας.

Ο Δήμος Αγρινίου θα πρέπει να βγάλει μια ανακοίνωση για την υπόθεση αυτή με το «Χαμόγελο», όπως και άλλοι πολλοί Δήμοι.

Στην περιοχή αυτή που είναι το σπίτι του Χαμόγελου στα Καλύβια δεν τολμούσε να πλησιάσει κανείς για τους γνωστούς λόγους.

Το σπίτι αυτό λειτούργησε και το σεβάστηκαν όλοι και το σεβάστηκαν και οι Ρομά, το σέβονται και τα μικρά παιδιά που παίζουν στην περιοχή και δεν έχουν την γνώση για το ακριβώς κάνει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Το παράδειγμα του σπιτιού στο Αγρίνιο είναι καταπληκτικό. Τώρα λοιπόν μια κυρία έρχεται για να κάνει ζημιά στο βωμό άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων καταστάσεων για ιδιωτικούς φορείς κλπ.

Αυτό το πράγμα, γιατί πράγμα είναι, για τα σπίτια της ημερήσια βοήθειας, όπως αυτό στα Καλύβια, έβγαλε υπουργική απόφαση, άρα κανονικά, άσχετα το τι λέει, όχι μόνο το κλείνει, αλλά επιβάλει και πρόστιμο 100.000. ευρώ και καταργεί το ΔΣ του φορέα».

Να επισημάνουμε πως το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει χαιρετίσει και εγγράφως την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της οποίας τίθενται προϋποθέσεις αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, σε αυτό το πνεύμα και με δεδομένη τη στενή συνεργασία του με σχεδόν το σύνολο των Υπουργείων αλλά και ειδικότερα με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, ως εν προκειμένω καθ’ύλην αρμόδια, ο Οργανισμός έχει από τις 11 Μαρτίου 2022 αποστείλει εγγράφως τις αναλυτικές παρατηρήσεις – προτάσεις του στο Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης.

Φυσικά, αυτή δεν είναι πρώτη φορά, καθώς «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά καταθέτει στα αρμόδια Υπουργεία και φορείς, τις προτάσεις του για κρίσιμα θέματα της παιδικής προστασίας (υιοθεσίες/αναδοχές, κακοποίηση, εξαφανίσεις, bullying κ.λπ.)

«Με δεδομένη την εμπιστοσύνη μας στους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θα θέλαμε για μία ακόμα φορά να απευθύνουμε έκκληση στον ίδιο, να έχουμε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του για να εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας και λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός, που πλήττει τα  παιδιά που στηρίζουμε, τα παιδιά που μεγαλώνουν στα σπίτια μας και θέτει σε κίνδυνο το έργο μας που συμπληρώνει 27 χρόνια.

Ευελπιστούμε ότι και με τη δική του παρέμβαση θα βρεθεί μία βιώσιμη, αλλά και μόνιμη λύση και θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία του οργανισμού μας με τα Υπουργεία αλλά και τους θεσμικούς φορείς, που σταθερά υπηρετούμε» επισήμαναν οι άνθρωποι του «Χαμόγελου» σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, η οποία καταλήγει ως εξής: «θα θέλαμε επίσης, να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, όλους εσάς που είστε δίπλα μας σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή και δεσμευόμαστε όπως πάντα κάνουμε, να σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 532 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.