Σάββατο, 4η Μαίου 2024  6:32 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 22:40

Πανελλαδικές εξετάσεις: «Κύμα» αλλαγών φέτος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πανελλαδικές εξετάσεις: «Κύμα» αλλαγών φέτος σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως υπάρχει προβληματισμός για την εφαρμογή τους σε μια χρονιά που δεν ήταν και τόσο κανονική. Παράλληλα μιλώντας στην εφημερίδα ο Βαγγέλης Τσούκας, Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας δηλώνει: «Το Υπουργείο Παιδείας ακολουθεί συνειδητά μία πολιτική απαξίωσης του δημοσίου σχολείου».

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Αλλαγές έρχονται φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας στις 3 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών περιλαμβάνονται καταργήσεις τμημάτων, αλλά και προσθήκες όπως στις στρατιωτικές σχολές, που θα «συνδέονται» με τις τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) με την αιτιολογία πως πλέον πρέπει να υπάρχει σύνδεση με την αγορά εργασίας!

Φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις θα υπάρχουν αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας, με το κάθε τμήμα Πανεπιστημίου να ορίζει αυτό τον συντελεστή που επιθυμεί ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Συνεπώς, ο μέσος όρος των εξεταζόμενων μαθημάτων δεν θα είναι καθοριστικός για την εισαγωγή στο τμήμα αρεσκείας του εξεταζόμενου μαθητή, αλλά μ’ αυτό θα σχετίζονται άμεσα με τα «όρια» που έχει θέσει το ίδιο το τμήμα.

Φέτος οι υποψήφιοι θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν στο μηχανογραφικό τους συγκεκριμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση, ο οποίος όμως δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών του επιστημονικού τους πεδίου.

Οι υποψήφιοι στην ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σχολών θα κληθούν να εξεταστούν στα λατινικά αντί στην κοινωνιολογία, ενώ διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στις «ειδικές κατηγορίες» σχολών ή τμημάτων λ.χ. στα τέσσερα νέα τμήματα των στρατιωτικών σχολών, τα οποία είναι ικάρων (ΣΙ) μετεωρολόγων ικάρων (ΣΙ) έρευνας πληροφορικής ικάρων (ΣΙ) διοικητικών ικάρων (ΣΙ) εφοδιαστών, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις «ειδικών κατηγοριών».

Ο Βαγγέλης Τσούκας

Ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Τσούκας μιλώντας στη «Σ» για τις νέες αλλαγές στις φετινές πανελλαδικές τόνισε: «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ακολουθεί συνειδητά μία πολιτική απαξίωσης του δημοσίου σχολείου και του εκπαιδευτικού. Είναι ξεκάθαρο ότι αδιαφορεί για την προσφορά των εκπαιδευτικών και στοχεύει στην εκχώρηση μέρους του εκπαιδευτικού έργου στον ιδιωτικό τομέα.

Η μακρά διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας  των σχολείων, λόγω της πανδημίας, δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, προκάλεσε τεράστια μαθησιακά κενά και ενίσχυσε την  σχολική παραβατικότητα και βία. Μάλιστα, πολλές φορές και κατά των εκπαιδευτικών.

Σε ό,τι αφορά στην τράπεζα θεμάτων επιχειρείται να εφαρμοστεί φέτος με κάθε τρόπο, παραγνωρίζοντας η πολιτική ηγεσία ότι η φετινή χρονιά κάθε άλλο παρά κανονική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η πρόσφατη εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, μετακυλύει την ευθύνη για την ολοκλήρωση της εξεταστέας ύλης αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς,  παραβλέποντας το γεγονός ότι υπήρξαν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς σοβαρές αμέλειες του Υπουργείου στην κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών,  πολλές απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών λόγω ασθένειας από covid, αφού η ίδια η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει τις ελάχιστες συνθήκες για να αποφευχθεί η υπερμετάδοση του ιού στα σχολεία.

Ακόμη σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα υπήρξε αύξηση ύλης σε βαθμό,  που η κάλυψη της θα ήταν δύσκολη ακόμα και σε συνθήκες κανονικότητας.

Η εμμονή για την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων φέτος, έχει να κάνει κατά πρώτον με την επικοινωνιακή προσπάθεια του Υπουργείου να προβάλλει μία επίπλαστη εικόνα κανονικότητας, κατά δεύτερον με την προσπάθεια επιβολής και επίδειξης δύναμης από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ και τέλος με την προσπάθεια να ενοχοποιηθεί συνολικά ο κλάδος για τα σφάλματα και τις παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας.

Το υπουργείο αδιαφορώντας πλήρως για τις μαθησιακές και ψυχοπαιδαγωγικές συνέπειες της πανδημίας, όχι μόνο δεν στηρίζει παιδαγωγικά την πιο πολύπαθη γενιά μαθητών, αλλά με μία άκρως ιδεοληπτική εμμονή επιβάλλει την τράπεζα θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και την αύξηση της ύλης, μετατρέποντας το σχολείο σε εξεταστική αρένα και διαλύει τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου.

Σήμερα κρίνονται και δοκιμάζονται οι πιο βασικές αξίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση και  το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.

Μόνο ο δικός μας αγώνας, η ενότητα των δυνάμεών μας, η πάντα αποτελεσματική συλλογική μας δράση είναι δυνατόν να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και να προστατεύσουν το δημόσιο σχολείο και τους συναδέλφους.

Οι σύλλογοι διδασκόντων, οι ΕΛΜΕ μας, οι συνελεύσεις μας και οι συνεδριάσεις μας, η ανάδειξη των προβλημάτων και των θέσεων του κλάδου μας, η καθολική συμμετοχή όλων μας και η δική μας βασική ευθύνη ως διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν ένα καλύτερο μέλλον για το σχολείο και για τον εκπαιδευτικό».

Ακόμη ο κ. Τσούκας μιλώντας στη «Σ» αναφέρθηκε και στα αιτήματα που έχει ο κλάδος απαριθμώντας τα ένα – ένα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Τσούκα τα αιτήματα είναι: «να μην εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και το νέο πλαίσιο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια στο σύνολό του (ν.4777/21), να υπάρξει άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων των Πανεπιστημίων και αύξηση των εισακτέων, να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων και η νέα αναμόρφωση των ωρολογίων προγραμμάτων, που οδήγησαν στον αφανισμό ολόκληρων επιστημονικών πεδίων, δηλαδή των κοινωνικών επιστημών και της καλλιτεχνικής παιδείας και άμεση επαναφορά της κοινωνιολογίας, όπως επίσης να υπάρξει επανασχεδιασμός της ύλης και των διδακτικών στόχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την κάλυψη των μορφωτικών κενών  των παιδιών, εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης».

Τράπεζα Θεμάτων: SOS από την εκπαιδευτική κοινότητα

«Η ύλη δεν βγαίνει, τα παιδιά είναι ανέτοιμα»

Για την πολύ μεγάλη αναστάτωση που έχει φέρει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς η επιμονή του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει από φέτος για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου και Β΄Λυκείου την Τράπεζα Θεμάτων δεν χρειάζεται πολλή σκέψη. Ένα απλό γκουγκλάρισμα μπορεί να κινητοποιήσει ακόμα και τον πλέον ανυποψίαστο.

Το πρόβλημα έχει κυρίως δύο διαστάσεις: Η πρώτη φορά την ύλη ως σύνολο σε άμεση σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας.

Τα πάρα πολλά κρούσματα σε σχολεία, ιδιαίτερα από τον Ιανουάριο και μετά (όταν τα σχολεία άνοιξαν χωρίς σοβαρά μέτρα προφύλαξης) προκάλεσαν πολλές απουσίες με συνέπεια οι καθηγητές να αποσυντονιστούν. Με δύο λόγια: Η ύλη δεν βγήκε. Και δεν θα μπορούσε να βγει, εκτός και η σχολική χρονιά επεκτεινόταν κατά πολύ.

Η άλλη διάσταση του προβλήματος έχει να κάνει με τις τρομερές ελλείψεις που άφησε στα παιδιά η προβληματική λειτουργία των σχολείων τα δύο τελευταία χρόνια όταν επιχειρήθηκε, αναγκαστικά βεβαίως, να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση, η οποία με τη σειρά της δεν δικαίωσε τις προσδοκίες.

Καθημερινά, οι εκπαιδευτικοί διαπιστώνουν ότι τα παιδιά δεν έχουν αφομοιώσει βασικά κομμάτια της εξεταζόμενης ύλης με συνέπεια να υπάρχει η πρόβλεψη ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα πολλές φορές αυξημένης δυσκολίας θέματα της Τράπεζας στις απολυτήριες εξετάσεις που πλησιάζουν.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 418 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.