Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  10:00 πμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 21:08

Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ με… μικρότερη μείωση – Πως η αύξηση στις τιμές ζώνης στην Αιτωλοακαρνανία θα «κόψει» λίγο από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ με… μικρότερη μείωση όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία παρουσιάζει και το ως η αύξηση στις τιμές ζώνης στην Αιτωλοακαρνανία θα «κόψει» λίγο από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας περιγράφει μέσω της “Σ” το νέο τοπίο στον ΕΝΦΙΑ μέσα από παραδείγματα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που θα δει ο φορολογούμενος και θα επηρεάσουν και το πορτοφόλι του. Οι αλλαγές αυτές αφορούν και την Αιτωλοακαρνανία και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας κάνει ειδική αναφορά στο νομό φέρνοντας παράλληλα και τα αντίστοιχα παραδείγματα.

Οι αλλαγές που αφορούν τους φορολογούμενους είναι σε δύο κατευθύνσεις. Κατά πρώτoν αφορούν τον ΕΝΦΙΑ όπου και ο κ. Προβίδας αναφέρεται στο τι ίσχυε και το τι θα ισχύει στην Αιτωλοακαρνανία και κατά δεύτερoν αφορούν το κομμάτι των αποδείξεων που είναι γενικό, αλλά πολύ σημαντικό καθώς η πληρωμή σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες με κάρτα ή μέσω e- banking (μέσω δηλαδή τραπεζικού συστήματος) θα ωφελήσει σημαντικά τους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα ο κ. Προβίδας αναφέρει: «σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ να τονίσουμε πως μεταβάλλεται ο τρόπος υπολογισμού του κύριου φόρου, ουσιαστικά διαφοροποιούνται οι τιμές του βασικού φόρου ανά ζώνη αντικειμενικού προσδιορισμού.

Σε μεγάλο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας και κυρίως στις πόλεις οι τιμές ζώνης είναι από 751 ευρώ έως 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Στα ακίνητα αυτά ο φόρος ήταν ανά τετραγωνικό στον προηγούμενο ΕΝΦΙΑ στα 3,70 και τώρα μειώνεται στα 2,80 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αυτό συνιστά ουσιαστικά μεγάλη μείωση του φόρου που αναλογεί στα ακίνητα.

Λόγω της αλλαγής όμως της τιμής ζώνης προς τα επάνω δεν καρπώνεται στο 100% ο πολίτης την διαφορά από το 3,70 στο 2,80, γιατί οι τιμές ζώνης που υπήρχαν μέχρι και το 2020 ήταν λ.χ. στα 750 ευρώ και σήμερα η τιμή ζώνης για το ίδια ακίνητο είναι στα 800 ευρώ.

Από το 2021 και έπειτα υπάρχει σε όλα τα ακίνητα και σε όλες τις περιοχές που ορίζονταν τιμές ζώνης αύξηση της τιμής ζώνης, η οποία από τα 750 έγινε 800, από τα 900 έγιναν 950, τα 950 έγιναν 1.000 ευρώ. Από τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του 3,70 και του 2,80 ανά τετραγωνικό ο πολίτης καρπώνεται μόνο ένα μέρος.

Ως συμπέρασμα δηλαδή από τις ζώνες της τάξης των 750 μέχρι και 1.500 ευρώ που είναι κυρίως τα αστικά κέντρα της Αιτωλοακαρνανίας, όπως το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, η Αμφιλοχία, η Βόνιτσα θα επέλθει σε κάθε ακίνητο μείωση στο φόρο, που θα πληρώσει στον επόμενο ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, από φέτος αποσυνδέεται από τη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους ο ΕΝΦΙΑ. Μέχρι και πέρσι πρώτα περιμέναμε να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις και μετά να βγουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, κάτι που άλλαξε.

Να επισημάνουμε πως ήδη αυτή την στιγμή έχει ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αλλά συγχρόνως μέσα στο μήνα θα ξεκινήσει και η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Οι δόσεις θα είναι 10 πλέον, είναι σημαντική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν που ήταν 6 οι δόσεις.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι πάρα πολλές περιοχές, όπως όλα τα χωριά και οι οικισμοί της Αιτωλοακαρνανίας, εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού ακινήτων (ΑΠΑΑ), κάτι που δεν ίσχυε μέχρι και το 2020.

Αυτό θα φέρει μικρή αύξηση στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν αυτά τα ακίνητα, δεν θα είναι όμως τόσο σημαντικό το κόστος αυτό, όσο θα είναι αυτό που θα επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων στις περιοχές αυτές.

Οι υποβολές του Ε9 για το 2021 έχουν κλείσει από 31/3, υπάρχει από δω και πέρα η δυνατότητα για όποιο νέο ακίνητο έχει μεταβιβαστεί μέσα στο 2021 το Ε9 να υποβληθεί με πρόστιμο, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχουν τροποποιήσεις του Ε9 για το 2021.

Σ’ αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει η δυνατότητα χωρίς πρόστιμο να υποβάλουμε τις τροποποιήσεις μέχρι και 29 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Για τα φυσικά πρόσωπα επίσης καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων. Όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου περνούσε ένα συγκεκριμένο όριο, μέχρι και το 2020 εφαρμόζονταν ένας συμπληρωματικός φόρος.

Πλέον, ο φόρος αυτός δεν υπάρχει, καταργήθηκε και ουσιαστικά στο ίδιο ακίνητο, αν ξεπερνά μια συγκεκριμένη αξία, θα μπει κάτι παραπάνω ως φόρος, αλλά όχι ως συμπληρωματικός φόρος.

Αυτό σημαίνει πως σε αρκετές περιπτώσεις που αφορούν μεγάλες περιουσίες και πολίτες που διαθέτουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα, θα υπάρχει όφελος. Οι πολίτες αυτοί θα ωφεληθούν, θα δουν μεγάλη μείωση γιατί πλήρωναν πολύ μεγάλα ποσά».

Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ με… μικρότερη μείωση - Πως η αύξηση στις τιμές ζώνης στην Αιτωλοακαρνανία θα «κόψει» λίγο από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας 

Πέραν όμως των βασικών αυτών σημείων που αλλάζουν στον ΕΝΦΙΑ, υπάρχει και μια άλλη σημαντική αλλαγή που αφορά το 2022 και σχετίζεται με τις αποδείξεις και την συλλογή τους όπως αναφέρει ο κ. Προβίδας.

«Για τη συλλογή αποδείξεων με την υποχρέωση οι πληρωμές να έχουν γίνει με κάρτα ή e-banking υπάρχει διαφοροποίηση φέτος για δύο κατηγορίες δαπανών» τονίζει συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων, ο οποίος συμπληρώνει: «μέχρι πέρσι δηλαδή ίσχυε πως  για τις δαπάνες έπρεπε το 30% του εισοδήματος να γίνονται ηλεκτρονικά, διαφορετικά αν δεν καλύπτονταν υπήρχε ποινή χωρίς κάποια άλλη έκπτωση.

Από φέτος ισχύει το εξής: για δαπάνες που σχετίζονται με συντήρηση κτιρίου, όπως λ.χ. εργασίες από ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, ξυλουργό, ψυκτικό που έκαναν εργασίες στο σπίτι.

Αν ζητήσουμε απόδειξη και πληρώσουμε με κάρτα σ’ αυτές τις περιπτώσεις έχουμε έκπτωση 30% από τη δαπάνη που κάναμε, συνεπώς έχουμε μείωση στο φορολογητέο εισόδημά μας.

Παράδειγμα:

Αν έχουμε εισόδημα 10.000 ευρώ και η δαπάνη της εργασίας είναι 1.000 ευρώ το 30% των 1.000 ευρώ είναι 300 ευρώ, τα 300 αυτά ευρώ αφαιρούνται από το συνολικό φορολογητέο εισόδημα.

Από τις 10.000 ευρώ δηλαδή το φορολογητέο εισόδημα αυτόματα θα μειωθεί στις 9.700 ευρώ.

Αυτό ισχύει και για επαγγέλματα που προσφέρουν οικιακές υπηρεσίες, ιατρικές υπηρεσίες, γυμναστήρια, σχολές χορού, κομμωτήρια, φωτογραφικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες κλπ.

Η λίστα των υπηρεσιών αυτών που ισχύει αυτό είναι μεγάλη και ο κάθε φορολογούμενος πρέπει να ρωτήσει αναλυτικά τον λογιστή του. Αυτό είναι bonus για τον πολίτη.

Στην δεύτερη κατηγορία που είναι οι ιατρικές υπηρεσίες ισχύει ο διπλασιασμός της δαπάνης αν πληρώσεις με κάρτα. Δηλαδή, αν η δαπάνη προς το γιατρό είναι 100 ευρώ το Υπουργείο τη θεωρεί 200 ευρώ.

Εφαρμόζει στις κατηγορίες αυτές των επαγγελμάτων bonus προς τον πολίτη, ώστε να πληρώσει με κάρτα και να ζητήσει απόδειξη».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 466 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.