Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  6:30 πμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 21:07

Γέφυρα Ευήνου: Δυναμική αντίδραση απέναντι στη στασιμότητα (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι κάτοικοι του Γαλατά και του Περιθωρίου έφτασαν μέχρι τα πλευρικά διόδια της Ιόνιας Οδού διαμαρτυρόμενοι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση” για το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο. Αποφασισμένοι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα για περαιτέρω κινητοποιήσεις αν το ραντεβού με τον Καραμανλή δεν φέρει αποτελέσματα.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μέχρι τα πλευρικά διόδια του κόμβου της Γαβρολίμνης στην Ιόνια Οδό, μέχρι εκεί δηλαδή που τους επιτράπηκε από την Αστυνομία, οι κάτοικοι του Γαλατά, του Περιθωρίου και των υπολοίπων παρευήνειων τοπικών κοινοτήτων, που βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό επί πέντε μήνες μετά την καθίζηση της γέφυρας του Ευήνου, διαμαρτυρήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής για τη στασιμότητα, που παρατηρούν στην εξεύρεση της προσωρινής λύσης που ζητούν.

Η απόφαση των κατοίκων της περιοχής είναι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους το επόμενο διάστημα αν δεν δουν να ξεκινούν έργα στην περιοχή.

Στη συγκέντρωση που έγινε στον κόμβο της Γαβρολίμνης περίσσευε ο θυμός και η οργή των κατοίκων της περιοχής για το γεγονός ότι τα όσα εξαγγέλθηκαν από την πλευρά των αρμοδίων της κυβέρνησης δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και παρατηρείται μία ανησυχητική στασιμότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι κάτοικοι και κυρίως σε αγρότες της περιοχής ζητούν να βρεθεί ένας τρόπος για μια πρόχειρης διέλευσης μέσα από τον ποταμό, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κτήματα τους και να καλλιεργήσουν στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, διαφορετικά απειλούνται με οικονομική καταστροφή.

Γέφυρα Ευήνου: Δυναμική αντίδραση απέναντι στη στασιμότητα (εικόνες)

Για το αίτημα αυτό των κατοίκων δεν υπάρχει ακόμα καμία εξέλιξη, όπως επίσης και για το γεγονός ότι τα χρήματα που ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να επισκευάσει τη γέφυρα του ΟΣΕ και να λειτουργήσει αυτή ως προσωρινή λύση, επίσης δεν έχουν δοθεί.

Τα αργά αντανακλαστικά των αρμοδίων επιδεικνύονται και από ένα ακόμα θέμα, το γεγονός δηλαδή ότι δεν έχει απαντηθεί από το Υπουργείο Παιδείας το αυτονόητο, η ένταξη των έξι μαθητών της περιοχής που φοιτούν στο Λύκειο του Ευηνοχωρίου και πρόκειται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, στο ειδικό καθεστώς που προβλέπεται από το νόμο για τέτοιες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Όπως αναφέρθηκε στην συνέλευση των κατοίκων της περιοχής, παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος κατά την επίσκεψή του πριν από περίπου ένα μήνα στην περιοχή είχε μιλήσει για άμεση αποκατάσταση της γέφυρας του ΟΣΕ, οι κάτοικοι διαπιστώνουν πως κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει, ενώ ακόμα και το πολυπόθητο ραντεβού με τους αρμόδιους του Υπουργείου Υποδομών κλείστηκε με χαρακτηριστική καθυστέρηση για την ερχόμενη Παρασκευή 15 Απριλίου.

Στη συγκέντρωση των κατοίκων αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος και πολλοί ακόμη αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις διαπιστώσεις των κατοίκων συμφώνησε και ο Βασίλης Γκίζας λέγοντας ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται με τον επιθυμητό αριθμό και πως τα μέτρα που έχουν παρθεί έως τώρα είναι ασπιρίνες που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η οργή των κατοίκων στρέφεται φυσικά κατά των κυβερνητικών αρμοδίων, αλλά και των βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας, που όπως λένε έως τώρα έχουν περιοριστεί μόνο σε ερωτήσεις στη Βουλή.

Τι ζητούν οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι των παρευήνειων κοινοτήτων διεκδικούν:

1. Την άμεση διευθέτηση του θέματος της οικονομικής αποζημίωσης των κατοίκων των παρευήνιων Κοινοτήτων, οι οποίοι έχουμε «πνιγεί» οικονομικά, εξαιτίας του πολλαπλασιασμού της απόστασης μετάβασης στις εργασίες τους, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων.
2. Την ανακοίνωση της υπαγωγής των μαθητών της Τρίτης (Γ΄) Λυκείου, που διαμένουν στις πληγείσες Κοινότητες, στο Ειδικό Καθεστώς, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
3. Την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου, με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων μέσα από την κοίτη του ποταμού. Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και οι αγρότες, που έχουν τα κτήματά τους δεξιά κι αριστερά της κοίτης του Ευήνου, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, επειδή αδυνατούν να μεταβούν σε αυτά και να τα καλλιεργήσουν, αφού απαγορεύεται η κίνηση αγροτικών μηχανημάτων στην Ιόνια οδό.
4. Την άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης της σιδερένιας γέφυρας.
5. Την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της οδικής γέφυρας.

ΚΚΕ : Κινητοποιήθηκε η καταστολή αλλά δεν έχει κινητοποιηθεί καθόλου η κυβέρνηση για την αποκατάσταση

Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της στέκεται δίπλα στους κατοίκους και καταδικάζει «την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, που στην κινητοποίηση των κατοίκων των αποκλεισμένων χωριών, του Ευηνοχωρίου, του Γαλατά, του Περιθωρίου, την Κυριακή 10 Απρίλη, λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας του Ευήνου εδώ και 4 μήνες, διεκδικώντας την άμεση αποκατάσταση των ζημιών απάντησε με την αποστολή δυνάμεων καταστολής, για να τους εμποδίσει να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν λύση».

Αναφέρει ακόμη το ΚΚΕ :

«Μετά από 4 μήνες, η κυβέρνηση επιλέγει όχι μόνο να μη λύνει τα προβλήματά τους, ικανοποιώντας τα αιτήματα τους, ειδικά μέσα στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων συνολικά του λαού, άρα και των κατοίκων της περιοχής, αλλά επιλέγει την καταστολή και την τρομοκράτηση για όποιον κινητοποιείται και ζητά λύσεις στα προβλήματα του.

Άμεσα κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός στέλνοντας δυνάμεις καταστολής αλλά δεν έχει κινητοποιηθεί καθόλου εδώ και 4 μήνες για την αποκατάσταση των ζημιών».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Γέφυρα Ευήνου: Δυναμική αντίδραση απέναντι στη στασιμότητα (εικόνες)

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 470 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.