Τρίτη, 21η Μαίου 2024  4:18 πμ
 
wm small
Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 01:00

Καύσιμα: Εν αναμονή της πτώσης των τιμών – Έως και 30% εκτιμούν οι πρατηριούχοι της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Καύσιμα: Εν αναμονή της πτώσης των τιμών. Έως και 30% η πτώση της ζήτησης εκτιμούν οι πρατηριούχοι της Αιτωλοακαρνανίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως κατά 15 λεπτά θα μειωθεί το πετρέλαιο κίνησης με την κάρτα καυσίμων. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:

Μείωση στην τιμή των καυσίμων θα δουν οι Αιτωλοακαρνάνες οδηγοί από την ερχόμενη εβδομάδα, αν και τα μέτρα που προβλέπονται στην τροπολογία που έχει κατατεθεί στη βουλή από την κυβέρνηση δεν είναι παρά μονό μια μικρή «ανάσα» και δεν αρκούν να εξαλείψουν το πρόβλημα.

Το «πακέτο» αυτό των μέτρων, αν και κάποιοι ανέμεναν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και περιορίστηκε σε επιδοματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Καύσιμα: Εν αναμονή της πτώσης των τιμών - Έως και 30% εκτιμούν οι πρατηριούχοι της Αιτωλοακαρνανίας
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία η κίνηση περιορίστηκε κατά πολύ, η μείωση κυμαίνεται μεταξύ του 20% και του 30%, κάτι που συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα επιβίωσης για τα πρατήρια, καθώς τα πάγια έξοδά τους «τρέχουν» και είναι πολύ αυξημένα, όπως λ.χ. η ΔΕΗ.

Από την ερχόμενη εβδομάδα και σιγά – σιγά οι καταναλωτές στην Αιτωλοακαρνανία θα δουν την τιμή του πετρελαίου κίνησης να μειώνεται κατά 15 με 25 λεπτά το λίτρο, όπως ανέφερε ο κ. Κακούρης, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά όλα όσα εμπεριέχει η τροπολογία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κακούρης τονίζει πως «θα δοθεί οικονομική ενίσχυση λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, η οποία προβλέπει επιδότηση κατανάλωσης καυσίμων από 30 ευρώ μέχρι και 50 ευρώ για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο των φυσικών προσώπων, ανάλογα το όχημα και τον τόπο κατοικίας, αλλά και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν.

Βλέπαμε ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης σε σύγκριση με την αμόλυβδη και το αέριο, αυτό οδήγησε στην αύξηση του κόστους μετακίνησης.

Ως προς αυτό η κυβέρνηση για τον μήνα Απρίλιο θα δώσει μια επιδότηση 15 λεπτών το λίτρο, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Βλέπουμε ακόμη τα τελευταία 24ωρα να μειώνεται η τιμή του βαρελιού, η οποία αν συνεχιστεί θα δούμε επιπλέον μείωση στα καύσιμα από 5 έως 10 λεπτά το λίτρο.

Όλα σχετίζονται με την σύρραξη στην Ουκρανία, για την οποία όλοι ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα για να δούμε και αποκλιμάκωση των τιμών.

Η μείωση για τον μήνα Απρίλιο είναι σημαντική, θα βοηθήσει πάρα πολύ τους αγρότες, τις μεταφορές και την μεταποίηση.

Για τον μήνα Απρίλιο χορηγείται και αποζημίωση ειδικού σκοπού στον κλάδο των ταξί, που ανέρχεται στα 200 ευρώ για την κάλυψη του κόστους καυσίμων τους.

Σημαντικό είναι επίσης πως παρατηρούμε διακύμανση των τιμών στα πρατήρια καυσίμων στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε όλη τη χώρα, λόγω του πλαφόν που υπάρχει από την κυβέρνηση, το οποίο ανάλογα με το τιμολόγιο αγοράς καυσίμων διαμορφώνει και την αντίστοιχη τιμή πώλησης.

Η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη, μειώθηκε από 20% μέχρι και 30% και αυτό παρουσιάζεται από το τέλος Φεβρουαρίου.

Έχουν δηλαδή μειωθεί οι καταναλώσεις στα πρατήριά μας, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης, γιατί τα πάγια έξοδά μας «τρέχουν» και είναι αυξημένα όπως λ.χ. η ΔΕΗ. Περνάμε κρίση σοβαρή, όπως όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι».

«H μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα έκανε τη διαφορά»

«Τα μέτρα αυτά είναι «ανάσα», δεν επιλύεται όμως το πρόβλημα. Έχουμε πει ουκ ολίγες φορές πως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα κάνει τη διαφορά και σε εμάς και στους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε σεβαστό ποσοστό, όπως έκαναν και άλλες χώρες της Ε.Ε.» παρατήρησε ο Δ. Κακούρης και πρόσθεσε:

«Η τροπολογία με τα μέτρα αυτά κατατέθηκε στη βουλή πριν τρείς μέρες, ενώ οι αλλαγές στην τιμή του καυσίμου θα φανούν στους Αιτωλοακαρνάνες την ερχόμενη εβδομάδα, με την τιμή του πετρελαίου κίνησης να μειώνεται από 15 μέχρι και 25 λεπτά το λίτρο.

Είναι «ανάσα» και για εμάς, καθώς εκτός του μήνα Απριλίου, που είναι προγραμματισμένες οι παρεμβάσεις, υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθούν και πέραν του Απριλίου.

Το πρόβλημα όμως επαναλαμβάνω δεν λύνεται, αν δεν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, δεδομένου πως οι τιμές είναι από 2 ευρώ και πάνω.

Γι αυτό ευελπιστούμε τις επόμενες ημέρες να τις δούμε μειωμένες τις τιμές. Κανείς δεν θέλει τις τιμές να είναι υψηλές, κανένα δεν συμφέρει, πόσο μάλλον εμάς που πρέπει να προπληρώσουμε στην προηγούμενη τιμή τα καύσιμα που θα παραλάβουμε, διαφορετικά δεν μας προμηθεύουν».

Ξεπερνά την τιμή της βενζίνης το diesel

Την ίδια στιγμή οι τιμές στην αντλία ίπτανται σε ιστορικά υψηλά, ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης που σε κάποιες περιοχές της χώρας ξεπερνάει ακόμη και την τιμή της βενζίνης, κάτι που αν μη τι άλλο είναι απορίας άξιο και ίσως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.

Η μέση του τιμή στη χώρα, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, την Τετάρτη ήταν πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Εκείνο, πάντως, που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη είναι το γεγονός σε κάποια πρατήρια η τιμή του diesel κίνησης είναι υψηλότερη της βενζίνης.

Μείωση των φόρων σε καύσιμα και ενέργεια ζητούν Ευρωβουλή και Κομισιόν

Την ανάγκη προσωρινής μείωσης της φορολογίας σε καύσιμα και ενέργεια προτείνουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ανασχεθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ενημέρωση – σύνοψη που παρείχε η Ευρωβουλή για τα σχετικά θέματα αναφέρεται μεταξύ άλλων στα βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα για τον μετριασμό των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και τροφίμων, και στις σχετικές συστάσεις που έκανε η Κομισιόν στις 24 Μαρτίου.

Στη σύνοψη σημειώνεται πως:

·         Προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών των τροφίμων στους πιο ευάλωτους η Κομισιόν πρότεινε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν μειωμένους συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και να ενθαρρύνουν τους οικονομικούς φορείς να μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές.

·         Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής καθοδήγησης στα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κάνουν βέλτιστη χρήση του νομικού πλαισίου για τον μετριασμό των υπερβολικών τιμών ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων παρεκκλίσεων ανά χώρα βάσει της οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας, ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην Ενιαία Αγορά.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πλειονότητα των κρατών μελών έχει θέσει σε εφαρμογή μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια ή/και την τηλεθέρμανση.

Ωστόσο, «πολλές δυνατότητες, ιδίως στο πλαίσιο της οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων συντελεστών ή των απαλλαγών για τα νοικοκυριά, δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως».

Κωνσταντίνος Χονδρός -Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 321 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.