Παρασκευή, 17η Μαίου 2024  7:48 μμ
 
wm small
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 19:56

Αιτωλοακαρνανία: Έρχεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έρχεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως αν δεν δοθεί νέα παράταση, από 1η Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ταυτότητα κτιρίου η οποία θα αφορά κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την κατασκευή νέου κτιρίου ή την μεταβίβαση κάθε κτιρίου ανεξαρτήτως έτους κατασκευής. Τι λέει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας στη “Σ”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Με μια επιπλέον έκπληξη θα βρεθούν αντιμέτωποι από τον Απρίλιο (εκτός και ανακοινωθεί παράταση) ιδιοκτήτες που θα προχωρήσουν σε μεταβίβαση ακινήτου ή ξεκινήσουν την ανέγερση νέου!

Εκτός από τις νέες αντικειμενικές αξίες σε κάποιες περιοχές θα πρέπει να επωμιστούν και το βάρος για την απόκτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πανελλαδικές εκτιμήσεις το κόστος της ταυτότητας κτιρίου ενδέχεται να κυμαίνεται κοντά στα 300 ευρώ για τις απλές περιπτώσεις και δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 1.000€ σε πιο δύσκολες, όπως για παράδειγμα τα αυθαίρετα.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε πράξη σε ακίνητο, εκτός από τις μισθώσεις, όπως επίσης και για κάθε δικαιοπραξία, που αφορά αλλαγή ιδιοκτησίας, όπως προαναφέραμε, ενώ μπορεί να γίνει μόνο από εξουσιοδοτημένο μηχανικό.

Υποχρέωση απόκτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας έχουν και τα νεόδμητα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, ενώ τα παλαιότερα κτίρια πρέπει να την αποκτήσουν μόνο κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας επί του θέματος στη «Σ» αναφέρει:

Αιτωλοακαρνανία: Έρχεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

«η ταυτότητα κτιρίου είναι μια ηλεκτρονική διαδικασία στην οποία καταγράφονται από αρμόδιους μηχανικούς όλα τα στοιχεία των ακινήτων.

Συγκεκριμένα καταγράφονται οι άδειες οικοδομής, τα σχέδια, οι μελέτες, τα πιστοποιητικά και όλα τα αρχεία που αφορούν την ρύθμιση αυθαιρέτων.

Η ταυτότητα κτιρίου θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει στην αρχή του χρόνου, αλλά δόθηκε παράταση μέχρι και 31/3.

Υπάρχουν αιτήματα στο υπουργείο, κυρίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιοκτητών Ακινήτων, για περεταίρω παράταση μέχρι κα το τέλος του έτους, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για παράταση.

Αφορά ακίνητα που κατασκευάζονται με νέες οικοδομικές άδειες. Όσοι δηλαδή κατασκευάσουν τώρα ή θα κατασκευάσουν κτίριο θα μπαίνουν αμέσως στο σύστημα της ταυτότητας κτιρίου, ενώ αφορά και όλα τα ακίνητα ιδιωτών που μεταβιβάζονται από 1η Απριλίου και έπειτα.

Τα δημόσια κτήρια, όπως επίσης και τα πολύ μεγάλα ιδιωτικά κτίρια λ.χ. αίθουσες συνάθροισης, θέατρα κλπ έχουν περιθώριο 5 ετών για να ενταχθούν στην ταυτότητα κτιρίου.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως μέσα από αυτή την διαδικασία δίνεται και η τελευταία ευκαιρία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Προς το παρόν η μόνη οδηγία που υπάρχει από το νόμο είναι πως η ταυτότητα κτιρίου θα αφορά τις συγκεκριμένες διαδικασίες – κατηγορίες και μόνο και όχι τα υπόλοιπα ακίνητα.

Ο κόσμος πρέπει να έρθει σε επαφή με τους μηχανικούς, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως την ώρα της αγοροπωλησίας, δεδομένου πως υπάρχει και η δυνατότητα μέσω της διαδικασίας της ταυτότητας κτιρίου να τακτοποιηθούν και τα τυχόν αυθαίρετα τμήματα που μπορεί να υπάρχουν στις κατοικίες».

Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες πλέον θα συναντούν μπροστά τους δύο νέα έγγραφα:

το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας και το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Σημειώνεται πως ως αυτοτελή, διηρημένη ιδιοκτησία εννοούνται τα διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κ.ά. σε πολυκατοικίες, μικρά κτίρια.

Ειδικότερα:

–Το Απόσπασμα:

περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, με σχέδια και τεχνικά δικαιολογητικά για κάθε ξεχωριστό κτίριο (μονοκατοικία, κτίριο γραφείων κ.ά.) ή κάθε ξεχωριστή διαδικασία (οριζόντια ή κάθετη, για παράδειγμα διαμέρισμα ή κατάστημα σε πολυκατοικία).

–Το Πιστοποιητικό:

περιλαμβάνει τη σύνοψη όλων των στοιχείων του υπάρχουν στο απόσπασμα και βεβαιώνει πως τα σχέδια υπάρχουν καταχωρημένα.

Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει τις αναγκαίες βεβαιώσεις μηχανικών ότι στο κτίριο δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή αυτές έχουν ταχτοποιηθεί (ή ότι σε ένα οικόπεδο δεν υπάρχει κτίσμα) που είναι προϋπόθεση για τη σύνταξη συμβολαίου από συμβολαιογράφο στη μεταβίβαση ακινήτου.

Τα προαναφερόμενα έγγραφα ενσωματώνουν και αντικαθιστούν διάφορες επί μέρους διαδικασίες και έγγραφα που χρησιμοποιούν μηχανικοί και συμβολαιογράφοι στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως η βεβαίωση μηχανικού για την ύπαρξη ή μη αυθαιρεσιών, το ενεργειακό πιστοποιητικό, το ΚΑΕΚ του Κτηματολογίου κ.ά.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 514 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.