Κυριακή, 12η Μαίου 2024  12:30 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 00:18

Επιχειρηματίες της εστίασης στο Αγρίνιο: Αλλάζουν επάγγελμα ή πόλη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επιχειρηματίες της εστίασης στο Αγρίνιο aλλάζουν επάγγελμα ή πόλη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως : “πωλητήριο βάζουν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες διαπιστώνει ο εκπρόσωπός τους Κώστας Ναστούλης”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας:

«Βυθίζεται» η εστίαση και στο Αγρίνιο καθώς στη δραματική κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία, έχουν προστεθεί οι αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες που εξαντλούν τις αντοχές των επαγγελματιών του κλάδου.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η διαπίστωση του Κώστα Ναστούλη, προέδρου της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου, ότι πολλοί συνάδελφοί του πωλούν τις επιχειρήσεις τους, είτε έχοντας σκοπό να αλλάξουν επάγγελμα είτε να δραστηριοποιηθούν σε άλλη πόλη ή σε νησί.

«Ο τζίρος δεν καλύπτει ούτε πάγιες ανάγκες»

Η ενεργειακή κρίση και η αυξημένη ανατίμηση των προϊόντων και των πρώτων υλών έχει εξαντλήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το εισόδημα και οι τζίροι, αντίστοιχα, να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις πάγιες ανάγκες, τόνισε στη «Συνείδηση» ο Κώστας Ναστούλης.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο Αγρίνιο, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, σχολίασε ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τις καθημερινές, βραδινές ώρες, στην πόλη του Αγρινίου κυκλοφορεί λιγότερος κόσμος ακόμα και από την περίοδο του lockdown.

Η απογοήτευση είναι έκδηλη για τους επιχειρηματίες που δεν βλέπουν «φως» στο τούνελ της αβεβαιότητας.

Μη διακρίνοντας περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στην περιοχή μας, όπως σημειώνει ο Κώστας Ναστούλης, αναγκάζονται να βάλουν πωλητήριο.

Στο μυαλό τους έχουν να αλλάξουν επαγγελματική ενασχόληση ή να δοκιμάσουν την τύχη τους σε άλλη πόλη ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως παρατήρησε.

«Σωσίβιο» η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%

Η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% αποτελεί μιαν «ανάσα» για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης επιχειρώντας να μετριάσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά, κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε λόγω της κρίσης που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποφάσισε να επιμηκύνει την περίοδο που ο ΦΠΑ θα είναι μειωμένος σε κάποιους κλάδους, ένας εκ των οποίων είναι και η εστίαση.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως η ενέργεια αυτή θα στηρίξει την ελληνική αγορά, η οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό περνά καθημερινά από «συμπληγάδες πέτρες» και είναι στα όριά της, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι η πιθανή επαναφορά του αυξημένου συντελεστή του ΦΠΑ θα επέτεινε το πλήγμα, το οποίο δεν αποκλείεται να ήταν και «θανάσιμο» για χιλιάδες μικρές κυρίως, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης μιλώντας στη «Σ» για το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά άμεσα και την τοπική οικονομία, τόνισε:

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης

«Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα, κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Στόχος μας είναι η μονιμοποίηση του συντελεστή σε αυτά τα επίπεδα και η σταδιακή μείωση μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από 8%, οποιαδήποτε διαφορετική απόφαση όχι απλά θα δημιουργούσε ένα έξτρα κύμα ανατιμήσεων, αλλά και την μήνιν των πολιτών της χώρας που καλούνται να πληρώσουν παρά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, υψηλότερο ηλεκτρικό ρεύμα και ακριβότερη βενζίνη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 410 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.