Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  7:46 πμ
 
wm small
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 17:55

Απεργία στις Πολεοδομίες - Πρόβλημα η υποστελέχωση και στην ΥΔΟΜ Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ξεκίνησε χθες (14η Μαρτίου) η απεργία – αποχή στις υπηρεσίες δόμησης που κήρυξαν τρεις Ομοσπονδίες του δημοσίου (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ). Η απεργία είναι 10ημερή καθώς θα διαρκέσει έως 24 Μαρτίου.

Η υποστελέχωση των Υπηρεσιών είναι ένα βασικό ζήτημα που ώθησε στις απεργιακές κινητοποιήσεις.  Η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά σύμφωνα με περσινά στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, (τα πράγματα έχουν χειροτερέψει έκτοτε) είναι τραγική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της Χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ .

Στην ΥΔΟΜ Αγρινίου η υποστελέχωση προβληματίζει. Όπως επισήμανε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας, η ΥΔΟΜ Αγρινίου έχει οριακά επαρκή στελέχωση στα Τμήματα Πολεοδομικών Εφαρμογών και Έκδοσης Αδειών Δόμησης τα οποία εξυπηρετούν σε ικανοποιητικό βαθμό τους Πολίτες. Όμως στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών (που ασχολείται με έλεγχο αυθαίρετων και επικίνδυνων κατασκευών) υπάρχει εδώ και πολύ καιρό σοβαρή υποστελέχωση με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι Πολίτες.

Μέχρι σήμερα η ΥΔΟΜ Αγρινίου εξυπηρετεί πολεοδομικά τους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου και αναμένεται προσεχώς και τον Δήμο Αμφιλοχίας παρά μόνο. «Το κλείσιμο μιας ΥΔΟΜ (π.χ. Αμφιλοχίας) με μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σε μια άλλη (π.χ. Αγρινίου) χωρίς την ταυτόχρονη ενίσχυση της δεύτερης με μόνιμο προσωπικό θα οδηγήσει και την δεύτερη σε απορρύθμιση με συνέπεια να ταλαιπωρούνται τόσο οι Πολίτες όσο και οι εργαζόμενοι», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι που επισημάινουν πω υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό των ΥΔΟΜ όλου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Μιλώντας πάντως στο agrinionews.gr ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Σκορδόπουλος έκανε λόγο για « πρόβλημα που δημιούργησε ο Καλλικράτης». Υποστήριξε ωστόσο πως «στο δήμο μας έχουμε μια καλά στελεχωμένη υπηρεσία. Μπορεί στο μέλλον να απορροφήσουμε μία πολεοδομία ενός άλλου δήμου και σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να έρθει και προσωπικό και τότε θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες». 

Οι Ομοσπονδίες αντιδρούν «στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών» και με την κινητοποίηση εκφράζουν την «κοινή μας θέληση να αντισταθούμε στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών, να ενημερώσουμε την κοινωνία για τις επιπτώσεις τους και να προγραμματίσουμε νέες κοινές δράσεις».

Υποστηρίζουν πως «12 ολόκληρα έτη μετά τον Καλλικράτη, η μεταφορά των ΥΔΟΜ στους Δήμους απέτυχε. Οι Υπηρεσίες συρρικνώθηκαν, τα προβλήματα διογκώθηκαν. Η μετάβαση με τον Καλλικράτη (Ν. 3852/2010) των Πολεοδομικών αρμοδιοτήτων απ’ τις Νομαρχίες στους Δήμους έγινε άτακτα, χωρίς κριτήρια και χωρίς καμία προδιαγραφή (μεταφορά προσωπικού, υλικού, Μηχανογράφησης, αρχείου, κλπ,) με αποτέλεσμα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα Διοικητικής φύσεως (κυρίως υποστελέχωσης) να έχουν διογκωθεί. Οι αιρετοί ή αποφεύγουν να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες ή επιδιώκουν τον έλεγχο των ΥΔΟΜ. Έκτοτε παρά τις συνεχείς νομοθετικές αλλαγές, δίνεται κυρίως βάρος στις συνεχείς παρατάσεις διοικητικής υποστήριξης των ήδη υπολειτουργούντων ΥΔΟΜ, η πιο πρόσφατη έληξε στις 28/2/2022, πιστοποιώντας και διαιωνίζοντας ουσιαστικά τη δυσλειτουργία τους επί 12 έτη».

Τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης:

Οι Ομοσπονδίες δημοσίου (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ) διεκδικούν:
• Επαρκή στελέχωση των ΥΔΟΜ με μηχανικούς ΠΕ και ΤΕ όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκομένων κλάδων.
• Νέες προσλήψεις μηχανικών ΠΕ και ΤΕ μέσω του ΑΣΕΠ, όλων των ειδικοτήτων καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και κατά αποκλειστικότητα στις ΥΔΟΜ, με την ρητή απαγόρευση ότι οι Δήμαρχοι δεν θα μπορούν να τους μετακινούν στις τεχνικές ή άλλες υπηρεσίες των δήμων.
• Εξοπλισμό των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την αποτελεσματική δουλειά τους. Υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές, οθόνες, συνδέσεις στο διαδίκτυο, το απαραίτητο λογισμικό και ότι άλλο απαιτείται.
• Κατάργηση του νομικού πλαισίου που επιτρέπει τις προσωρινές και νομικά επισφαλείς ή αμφισβητούμενες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην ΕΕΤΑΑ ή στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής, κλπ).
• Επανεξέταση των Επιπέδων της λειτουργίας των ΥΔΟΜ από τους Δήμους σε συνάρτηση με τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης.
• Κωδικοποίηση και απλοποίηση της πολεοδομικής Νομοθεσίας, προσβάσιμης σε όλους.
• Νομική Υποστήριξη σε κάθε ΥΔΟΜ από εξειδικευμένους Νομικούς καθώς και Νομική Κάλυψη των Υπαλλήλων για τις Υπηρεσιακές διώξεις που υφίστανται.
• Απαλλαγή από τις αποκλειστικές προθεσμίες ολίγων ημερών, που προβλέπει κατά περίπτωση ο νέος πολεοδομικός νόμος 4759/2020, οι οποίες είναι ανεφάρμοστες και ανεδαφικές, μέχρι να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες.
• Υποχρεωτική προέγκριση άδειας και στην Κατηγορία 3 από την αρμόδια ΥΔΟΜ.
• Κάλυψη εξόδων μετακίνησης εντός και εκτός έδρας.

Η κινητοποίηση προβλέπει  απεργία –αποχή  από:
Α. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, έλεγχο προστίμων, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας με σκοπό να αναδειχθούν τα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση και στη λειτουργία τους από 14 έως και 24 Μαρτίου 2022.
Β. Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κλπ.
Γ. Τη συμμετοχή των μελών στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 331 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.