Σάββατο, 4η Μαίου 2024  4:38 πμ
 
wm small
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 19:16

Τι προτείνει η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ, για τους κοινόχρηστους χώρους στο Αγρίνιο (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου το έργο που ανέλαβαν μέλη του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για τις προδιαγραφές ομοιογένειας και παρεμβάσεων κοινόχρηστων χώρων αστικού ιστού Δήμου Αγρινίου.

Το έργο, αποτελεί την υλοποίηση της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Αγρινίου και του Τ.Ε.Ε.

Η εργασία που εκπονήθηκε από  πενταμελή ομάδα νέων επιστημόνων έτυχε ευρείας και θετικής αποδοχής, με Δημοτικούς Συμβούλους να εκφράζουν συγχαρητήρια για την ποιότητα και την πληρότητα της δουλειάς, ενώ τονίστηκε πως ο δήμος θα πρέπει να επιδιώκει πιο συχνά τέτοιου είδους συνεργασίες με φορείς βεληνεκούς όπως το ΤΕΕ.

Όπως ανέφερε ο ο Γ.Γ. του δήμου Δ. Τζιώλης, πρόκειται για έναν «μπούσουλα» διαμόρφωσης κατασκευών και διαχείρισης του κοινοχρήστων χώρων (τριών αρχικά)  που θα επεκταθεί και σε άλλους. «Σκοπός μας να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα για να ενταχθεί στον κανονισμό κοινοχρήστων χώρων του δήμου. Να μπει μια σειρά, ομοιογένεια και αισθητική στους κοινόχρηστους χώρους της πολης», τόνισε, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «εξαιρετική δουλειά».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Στ. Μπλέτσας έκανε απο την πλευρά του λόγο για ένα πόνημα που μας παρουσιάζει τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να υπάρχουν σε αυτους τους χώρους. «Είναι η πρώτη μας συνεργασία με τον δήμο σε αυτό το αντικείμενο. Θα επιδιώξουμε αντίστοιχες συνέργειες και με άλλους δήμους. Δεν είναι μελέτη, ούτε δεσμεύει τον δήμο. Μπορεί όμως αυτές οι προτάσεις, να αξιοποιηθούν. Η εργασία αυτή, έχει τέσσερις παραμέτρους όπως αρχιτεκτονικά δεδομένα,  καταγραφή αναγκών, κριτήρια σε υλικά, περιβάλλον, μικροκλίμα, θερμότητα, νέες τεχνολογίες, ομοιογένεια, ιστορικά ορόσημα πόλης (νερο, καπνός) κλπ. Σκοπός της εργασίας, να αποδοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι στους πολίτες». τόνισε ο κ. Μπλέτσας.

Να σημειωθεί πως η εργασία παρελήφθη από την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ,  παμψηφεί και μετ’επαίνων.

Για απαρχή μιας συνεργασίας που θα έχει συνέχεια και σε άλλα ζητήματα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, που έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη της ομάδας εργασίας.

Η παρουσίαση έγινε απο τον αρχιτέκτονα μηχανικό Δημ. Καρβούνη. Για παράδειγμα και ειδικότερα για την πλατεία Δημοκρατίας, μελετήθηκαν παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες άνεσης αλλά και την ανάγκη ομοιομορφίας και οργάνωσης των κοινοχρήστων χώρων, με:

– πέργολες – στέγαστρα για τα επικείμενα καταστήματα αλλά και για διάφορες χρήσεις,
– νέες φυτεύσεις και ανάδειξη-εμπλουτισμό του υφισταμένου πρασίνου,
– σύγχρονα υλικά πλακόστρωσης που θα συμβάλλουν θετικά στο μικροκλίμα,
– την προσθήκη νερού,
– «έξυπνους» χώρους ανάπαυσης,
– νέες τεχνολογίες εξυπηρέτησης σύγχρονων αναγκών των πολιτών (Smart City Pole),
– την αναβάθμιση του φωτισμού των χώρων αυτών,
– την ανάδειξη κατασκευών η μνημείων που έχουν συνδεθεί με τη συλλογική μνήμη των δημοτών.

Αναλυτικά το πόνημα της ομάδας του ΤΕΕ (οι προτάσεις για τις πλατείες Δημοκρατίας, Βελουχιώτη και Καραπανέικα, απο την σελίδα 37):

To video της παρουσίασης από το 36′:

agriniopress.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 311 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.