Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  5:51 πμ
 
wm small
Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 09:42

Σε δίδυμη κρίση η εστίαση στο Αγρίνιο – Ανεπούλωτες πληγές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ελάχιστες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τη χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστα Ναστούλη, η οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” τονίζει: “η ενεργειακή κρίση εξανεμίζει την όποια θετική επίδραση της χαλάρωσης”

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έδωσε το «πράσινο φως»  για τη μερική χαλάρωση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του covid-19.

Η χαλάρωση των μέτρων θα τεθεί σε ισχύ το ερχόμενο Σάββατο 19/2.

Τα νέα αυτά μέτρα «αγγίζουν» σε μικρό βαθμό την εστίαση, η οποία βάλλεται, τόσο από την υγειονομική κρίση, όσο και από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Η χαλάρωση των μέτρων στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία σχετίζεται με λίγες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες θα μπορούν από το Σάββατο και στο εξής να δέχονται και όρθιους πελάτες.

Η ζοφερή κατάσταση στην εστίαση, δεν πρόκειται να αντιστραφεί πολύ, διότι στην πράξη οι επιχειρήσεις αυτές που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά και πάλι, θα μπορέσουν να δουλέψουν επί της ουσίας μία ημέρα την εβδομάδα από καθόλου που δούλευαν ως και σήμερα!

Αυτό τόνισε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης, ο οποίος «εξετάζοντας» όλο το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην εστίαση διαπιστώνει πως περισσότερος κόσμος κυκλοφορούσε τις περιόδους των lockdown, παρά τώρα που η εστίαση είναι ανοιχτή, καθώς πλέον οι παράγοντες που παίζουν ρόλο για μια έξοδο είναι πολλοί.

Συγκεκριμένα ο κ. Ναστούλης τονίζει:

Σε δίδυμη κρίση η εστίαση στο Αγρίνιο - Ανεπούλωτες πληγές
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης

«επιστρέφουν οι όρθιοι στα bar και στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης βάσει της απόφασης που ελήφθη από σχετικές εισηγήσεις.

Η απόφαση αυτή θα τονώσει κάποια μαγαζιά που αυτό το διάστημα δεν δούλεψαν καθόλου, ωστόσο δεν παύει οι πληγές που έχουν δημιουργηθεί να μην επουλώνονται.

Σημαντική πληγή είναι το ενεργειακό κόστος που μας κλείνει τις επιχειρήσεις. Η ζημιά πλέον δεν καλύπτεται.

Λίγες είναι οι επιχειρήσεις στην περιοχή μας που θα μπορέσουν να δουλέψουν όπως δούλευαν και πάλι όμως δεν ξέρουμε αν θα είναι έτσι, γιατί ζούμε μια πανδημική -οικονομική κρίση και ο κόσμος πλέον δεν καταναλώνει όπως πριν και η δουλειάς την εστίαση είναι πεσμένη σε μεγάλο βαθμό.

Πολλές φορές φτάνουμε σε σημείο, ειδικά τα βράδια, να πούμε ότι περισσότερος κόσμος κυκλοφορούσε τις περιόδους των lockdown, παρά τώρα που η εστίαση είναι ανοιχτή.

Οι παράγοντες πλέον είναι τόσοι πολλοί που επηρεάζουν την έξοδο, όπου η απελευθέρωση θα προσφέρει μια μικρή τόνωση, συγκεκριμένα θα δώσει την ευκαιρία σε κάποια μαγαζιά να δουλέψουν μια φορά την εβδομάδα από εκεί που δεν δούλευαν καθόλου. Δεν σώζεται έτσι όμως η κατάσταση».

Περί τα 3,5 δισ. έχει χάσει η εστίαση τα χρόνια της πανδημίας

Σε επίπεδα προ πανδημίας διαμορφώθηκε ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων το 2021, με ορισμένους κλάδους, όπως για παράδειγμα αυτός της μεταποίησης, να σημειώνουν εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την εστίαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο τζίρος της εστίασης διαμορφώθηκε το 2021 σε 4,87 δισ. ευρώ, αρκετά μακριά από τα 6,06 δισ. ευρώ του 2019.

Το 2020 ο εν λόγω κλάδος είχε τζίρο 3,88 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές του απώλειες δηλαδή είναι 3,37 δισ. ευρώ. Μέσα σε δύο χρόνια δηλαδή έχασε πάνω από το μισό τζίρο του 2019.

Η απαγόρευση του χορού ακόμη και αυτή την περίοδο της αποκριάς και οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους συντηρούν την πτώση τζίρου στα καταστήματα, πάνω από 50% μεσοσταθμικά, συγκριτικά με την προ πανδημίας περίοδο.

Τα παραπάνω εξελίσσονται ενώ οι επιχειρήσεις έχουν να διαχειριστούν τη δίδυμη κρίση, με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και των τιμών των πρώτων υλών να «πλαισιώνουν» την πτώση του τζίρου.

Ως αποτέλεσμα, προστίθεται νέα «ζημιά» στα 2,5 δισ. ευρώ των απωλειών του πρώτου έτους της πανδημίας.

Με επίσημα στοιχεία, στο α’ εξάμηνο του 2021 προστέθηκαν απώλειες 1 δισ. ευρώ.

Κι ενώ το γ’ τρίμηνο ο τζίρος του κλάδου επέστρεψε στα επίπεδα του 2019 τροφοδοτώντας προσδοκίες ανάκαμψης, ακολούθησαν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανέτρεψαν τη θετική τάση.

Μίνα Γκάγκα: Πάμε σε χαλάρωση : Θα πετάξουμε τις μάσκες σε εστίαση και ανοιχτούς χώρους

«Πάμε σε μια σταδιακή χαλάρωση. Χρειάζεται να βρούμε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στον ΣΚΑΪ.

Η κα. Γκάγκα ανέφερε ότι διεθνώς υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μπει σε ύφεση της πανδημίας, αλλά «πρέπει να έχουμε το νου μας».

Επεσήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έφυγε ο κοροναϊός ή ότι δεν θα χρειαστούμε εμβόλιο το Σεπτέμβριο, όπως με τη γρίπη.

Για τις μάσκες είπε ότι σε κλειστούς χώρους ή στα ΜΜΜ ίσως να μην τις βγάλουμε, αλλά σε ανοιχτούς χώρους και εστίαση θα τις «πετάξουμε».

«Από δω και πέρα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, με προσοχή», τόνισε.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 302 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.