Σάββατο, 18η Μαίου 2024  5:43 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 22:15

Αλλάζει η πλατεία του Μεσολογγίου – Λειτουργική στις Γιορτές Εξόδου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αλλάζει η πλατεία του Μεσολογγίου
Λειτουργική στις Γιορτές Εξόδου
Ξεκίνησε το ριζικό «lifting» στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου με στόχο να είναι ίσως όχι ολοκληρωμένη, αλλά λειτουργική στις Γιορτές Εξόδου
Το αναδυόμενο σιντριβάνι η «έκπληξη» της πλατείας

Έπειτα από χρόνια αναμονής και αλλεπάλληλων κωλυμάτων λόγω αστοχιών και παραλείψεων στη φάση μελέτης του έργου, ξεκίνησε ένα σημαντικό έργο, που θα αναβαθμίσει το κέντρο του Μεσολογγίου, αισθητικά και λειτουργικά.

Πρόκειται για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης, της πλατείας Μ. Μπότσαρη, από πόρους του προγράμματος Leader Αλιείας.

Αφού ξεπεράστηκαν οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις και θεραπεύτηκαν οι βασικές αστοχίες και αφού υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο πριν τρείς ημέρες ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις, ξηλώθηκαν τα παρτέρια με τα φυτά, απομακρύνθηκαν οι τέντες των καταστημάτων εστίασης που ήταν τοποθετημένες στην πλατεία και συνεχίζονται όποιες παρεμβάσεις χρειάζονται για να «τρέξουν» τα έργα, ώστε των Βαΐων η πλατεία να είναι λειτουργική, όχι ολοκληρωμένη, αλλά τουλάχιστον να είναι να μην «χαθούν» οι Γιορτές Εξόδου και να υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθεί κάθε είδους εκδήλωση στο σημείο χωρίς κίνδυνο!

Με το έργο αυτό θα επιτευχθεί: η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου, η ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων του κέντρου της πόλης, η καλύτερη και σύγχρονη απόδοση και προσβασιμότητα του δημόσιου χώρου στους πεζούς και τους ποδηλάτες της ιστορικής πρωτεύουσας της Αιτωλοακαρνανίας, η δημιουργία εκείνων των λειτουργικών συνθηκών που θα ευνοήσουν περισσότερο την αίσθηση ασφάλειας των κατοίκων και των περαστικών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου!

Με τον εκσυγχρονισμό της πλατείας Μάρκου Μπότσαρη και την αναβάθμισή της επιτυγχάνεται η σύνδεση και η προσέγγιση του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος του κέντρου του Μεσολογγίου, με το ιστορικό υπόβαθρο της πόλης, ενώ παράλληλα «επανατοποθετείται» με ανανεωμένο «πρόσωπο» ένας δημόσιος χώρος για ατομικές και συλλογικές δράσεις, σκοπό που έχει κάθε πλατεία, είτε αυτή είναι στο κέντρο μιας πόλης ή ενός χωριού είτε όχι, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι η κεντρική πλατεία μιας πόλης σαν το Μεσολόγγι.

Η «έκπληξη» που επιφυλάσσεται στους Μεσολογγίτες είναι πως το νέο σιντριβάνι της πλατείας δεν θα είναι συνηθισμένο, αλλά θα υπογειοποιηθεί και έτσι θα είναι άκρως εντυπωσιακό!

Το εμβληματικό κτίριο της Πινακοθήκης που εφάπτεται με την πλατεία, αναμένεται να λάβει μεγαλύτερη «ώθηση» από την ανάπλαση της πλατείας.

Το νέο «πρόσωπο» της πλατείας Μάρκου Μπότσαρη θα ενδυναμώσει περισσότερο τον ρόλο της, κυρίως κατά τους μήνες της άνοιξης και τα βράδια του καλοκαιριού, στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης και της περιοχής, δεδομένου πως αποτελεί πόλο έλξης για τις Μεσολογγίτισσες και τους Μεσολογγίτες.

Στην πλατεία θα τοποθετηθεί νέος αστικός εξοπλισμός, ενώ στο σύνολο της παρέμβασης θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα προσβασιμότητας όλων των δημοτών και κυρίως των ΑμεΑ, καθώς επίσης προβλέπεται και η συνολική αναβάθμιση του δημόσιου φωτισμού της.

Το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει για την εκτέλεση των εργασιών είναι εξάμηνο, ωστόσο, η πρόθεση της δημοτικής Αρχής είναι να τρέξει γρηγορότερα την ανάπλαση και να αποδώσει ένα σύγχρονο «στολίδι» τους κατοίκους της πόλης και γενικότερα τους δημότες του Μεσολογγίου.

Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος μιλώντας στη «Σ» για το έργο σημείωσε:

Ο Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος

«ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης και οι πρώτες ενέργειες που έγιναν ήταν να μετακινηθεί η πιάτσα των ταξί σε διπλανό δρόμο, πίσω από την Πινακοθήκη, να απομακρυνθούν τα παρτέρια με τα φυτά και οι τέντες των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην πλατεία.

Των Βαΐων στόχος μας είναι η πλατεία να είναι λειτουργική για να γίνουν εκδηλώσεις, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, αλλά θέλουμε να είναι λειτουργική.

Τα βασικά σημεία της ανάπλασης είναι η πλακόστρωση και το υπόγειο σιντριβάνι, που θα είναι η έκπληξη στην πλατεία, καθώς θα είναι αναδυόμενο και σίγουρα εντυπωσιακό.

Θέλουμε το Πάσχα να είναι έτοιμη πλήρως για να μπορέσουν οι δημότες μας να την απολαύσουν, όταν ο καιρός ανοίξει.

Πρέπει όλοι να κάνουν λίγο υπομονή για να γίνει ένα ωραίο έργο αντάξιο της πόλης μας και των προσδοκιών που έχουμε για το μέλλον της».

Απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πλατεία για όσο διαρκέσουν οι εργασίες

Ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Πασιόπουλος τόνισε:

Ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Πασιόπουλος

«πραγματοποιήσαμε συνάντηση με το δήμαρχο Μεσολογγίου για διάφορα θέματα που απασχολούν την πόλη μας και μέσα σ’ αυτά ήταν και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας.

Είναι ένα έργο που έπρεπε να έχει ξεκινήσει καιρό πριν, έχει ρεκόρ καθυστέρησης έργου, όμως κάλιο αργά παρά ποτέ.

Πραγματοποιήσαμε εκτενή συζήτηση σχετικά με τα υλικά και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου και από την πλευρά του δήμου μας υποσχέθηκαν ότι κατά την διάρκεια των Εορτών Εξόδου πλέον του 80% θα έτοιμη, λειτουργική, και μετά τις γιορτές θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση. Ήμαστε σε αναμονή για να δούμε και τα σχέδια.

Τα περισσότερα καταστήματα στην πλατεία του Μεσολογγίου είναι εστίασης, δεν είναι αμιγώς εμπορικά, παρ’ όλα αυτά συζητήσαμε εφ ‘όλης της ύλης, γιατί εκπροσωπούμε ως σύλλογος επιχειρηματικά και κάποιους καταστηματάρχες.

Έγινε συζήτηση, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος και γνωρίζει και ο σύλλογός μας προσωπικά με τον κάθε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην πλατεία, ενώ πλέον είναι γνωστό ότι η πιάτσα των ταξί μεταφέρθηκε πίσω από το παλιό δημαρχείο.

Η ανάπλαση της πλατείας είναι ένα έργο που λίγο έλλειψε να απενταχθεί, να μην γίνει καθόλου δηλαδή.

Δεν θα σταθώ στην σκοπιμότητα της ανάπλασης, παρ όλα αυτά από τη στιγμή που ξεκινάει το έργο μας ενδιαφέρει η γρήγορη υλοποίησή του, ώστε οι επιχειρηματίες της πόλης να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά, αλλά και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το σημαντικό είναι ότι έγινε αποδεκτό το αίτημά μας από τον δήμαρχο Μεσολογγίου και θα το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο και την οικονομική επιτροπή, το οποίο είναι η απαλλαγή των καταστημάτων της πλατείας από τα δημοτικά τέλη κατά την διάρκεια των εργασιών».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 506 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.