Σάββατο, 11η Μαίου 2024  6:27 πμ
 
wm small
Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 18:11

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη – 15.000 διαβητικοί στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Εντοπίστηκαν στο νομό ακόμη και παιδιά προσχολικής ηλικίας με διαβήτη.
  • Τι δείχνουν τα στοιχεία του Συλλόγου της Αιτωλοακαρνανίας «Γλυκιά Οικογένεια»

Η 14η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη και είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού, αναφορικά με την ασθένεια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της.

Αποτελεί μέρα υπενθύμισης και επαγρύπνησης, καθώς η συχνότητα και ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διαβήτης έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στον δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ) και αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Στην Ελλάδα, από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού. Αντίστοιχα, ο διαβήτης τύπου Ι αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και τους εφήβους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια. Αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο των μελών των Συλλόγων ανά την Ελλάδα, ώστε να ευαισθητοποιήσουν όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο διαβήτης στον κύκλο ζωής της οικογένειας, στην εκπαίδευση, στη φροντίδα και στην πρόληψη.

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αιτωλοακαρνανίας «Γλυκιά Οικογένεια» διαθέτει στοιχεία τα οποία είναι σοκαριστικά για τον αριθμό των πασχόντων, τόσο για τους ενήλικους, όσο και για τους ανήλικους!

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Σοφία Ζαμπάρα: «σκοπός του συλλόγου είναι να μεταδώσει την ενημέρωση για τον διαβήτη, καθώς συνεχώς τα πράγματα στην βιοτεχνολογία, που συνδέεται άμεσα με τους διαβητικούς «τρέχουν» και αλλάζουν οι τρόποι αναφορικά με το πως μεταχειριζόμαστε κάποια πράγματα με σκοπό να διευκολύνουμε τη ζωή μας».

Όπως τονίζει η κ. Ζαμπάρα: «συνολικά είναι περίπου 15.000 όσοι πάσχουν στην Αιτωλοακαρνανία. Τονίζω συνολικά γιατί εντάσσω στον αριθμό αυτό και τους ασθενείς τύπου 1 και τους ασθενείς τύπου 2, όπως επίσης και ένα ποσοστό έχει εκτιμηθεί πως δεν το γνωρίζει, αλλά το μαθαίνει κατά την διάρκεια της ζωής του. Ως σύλλογος τους τελευταίους μήνες εντοπίσαμε 8 παιδιά με διαβήτη τύπου 1. Ίσως υπάρχουν και άλλα, όμως επίσημα στον σύλλογο ο αριθμός τους είναι αυτός. Όλα δυστυχώς είναι ανήλικα και μάλιστα τα 3 είναι προσχολικής ηλικίας, 3 με 4 ετών δηλαδή, ενώ τα υπόλοιπα είναι στην αρχή περίπου του δημοτικού».

Αρνητικό στοιχείο είναι ότι αρκετοί που γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη, αλλά δεν συμμετέχουν στους συλλόγους ανά την Ελλάδα, ώστε τα μέλη τους να έχουν καλύτερη εικόνα και καλύτερη δυνατότητα για να προσφέρουν υπηρεσίες και βοήθεια στα μέλη αυτά.

«Τις μεγαλύτερες, περισσότερες και δυσκολότερες επιπλοκές τις έχουμε από όσους έχουν διαβήτη τύπου 2, διότι δεν το γνωρίζουν και όταν έρχεται σε γνώση τους ήδη υπάρχει ζήτημα με το ζάχαρο σοβαρό. Είναι πολύ σημαντικό συνεπώς να ελέγχουμε όλοι προληπτικά το ζάχαρό μας. Με τον προληπτικό έλεγχο μπορείς να αντιλήφθεις εγκαίρως το διαβήτη και να ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου χωρίς κανένα πρόβλημα. Σημαντικό είναι να αντιληφθεί ο κόσμος πως δεν πρέπει να φοβόμαστε τα φάρμακα και την ινσουλίνη. Υπάρχει τεράστια φοβία πάνω στο ζήτημα αυτό για τους ασθενείς του τύπου 2. Πιστεύουν πως είναι στο τελικό στάδιο πριν τον θάνατο, αλλά δεν είναι έτσι» ανέφερε η κα. Ζαμπάρα.

Παγκόσμια χαρακτηρίζεται ως πανδημία και κάθε χρόνο ο αριθμός των διαβητικών αυξάνεται. Στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια οι διαβητικοί τετραπλασιάστηκαν και ο αριθμός στους νέους και τα παιδιά αυξάνεται ετησίως κατά 3%.

Εκδήλωση του Δήμου Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Το Κοινωνικό Ιατρείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου δίνοντας έμφαση στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού διοργάνωσε χθες εκδήλωση στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη όπου πραγματοποίησε μετρήσεις σακχάρου σε διερχόμενους πολίτες!

Αποτελεί μέρα υπενθύμισης και επαγρύπνησης καθώς  η συχνότητα και ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι  ο διαβήτης έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ) και αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Είναι λοιπόν ευνόητο ότι η παρέμβαση στον πληθυσμό για αλλαγή του τρόπου ζωής είναι απόλυτα αναγκαία για να προληφθεί ο διαβήτης. Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για εκείνους που εξ ορισμού έχουν μεγάλο σχετικό κίνδυνο, λόγω κληρονομικού, παχυσαρκίας, υπέρτασης, καπνίσματος.

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 474 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.