Δευτέρα, 20η Μαίου 2024  8:03 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 23:49

Αγρίνιο: Ιδιοκτησίες στα «αζήτητα»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εκτός κτηματογράφησης

  • Το 25% των ιδιοκτησιών στο Αγρίνιο και το 33% στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία δεν έχουν ακόμη κτηματογραφηθεί
  • Με αρκετές ακόμη ιδιοκτησίες εκτός των αστικών κέντρων του Αγρινίου και του Μεσολογγίου να «αγνοούνται» από το κτηματολόγια συνεχίζονται οι διαδικασίες κτηματογράφησης στην Αιτωλοακαρνανία

Ποια είναι τα νεότερα στοιχεία και τι λένε οι ειδικοί 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κτηματογράφηση στην Αιτωλοακαρνανία, στο πλαίσιο της οποίας καταγράφεται ικανοποιητικό ποσοστό «απωλειών». Ήδη μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ποσοστό των Αγρινιωτών έχει προσφύγει και έχει δηλώσει την ακίνητη περιουσία του, ενώ οι κάτοικοι του Μεσολογγίου ήδη έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι Αιτωλοακαρνάνες δεν παρουσιάζουν τόσο ικανοποιητικά ποσοστά προσέλευσης, σύμφωνα με τους αρμόδιος για την κτηματογράφηση.

Στην Αιτωλοακαρνανία «έτρεχαν» και συνεχίζουν να «τρέχουν» δύο μελέτες, οι οποίες είναι και οι δύο στην φάση της προετοιμασίας της ανάρτησης, δηλαδή στην διαδικασία ελέγχου και επιβεβαίωσης ή διόρθωσης των στοιχείων κτηματογράφησης ηλεκτρονικά μέσω ιστοσελίδας του κτηματολογίου από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Η ανάρτηση θα ξεκινήσει το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου του τρέχοντος έτους και θα διαρκέσει δύο μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και τέσσερις μήνες για τους ιδιοκτήτες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Η μια μελέτη αφορά τους δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου και η δεύτερη μελέτη αφορά όλο τον υπόλοιπο νομό.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του «Ελληνικού Κτηματολογίου», μέχρι στιγμής στον δήμο Αγρινίου έχει δηλωθεί το 75% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων, ενώ εντός του εναπομείναντος 25%, το οποίο δεν έχει δηλωθεί, ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται και τα δικαιώματα του δημοσίου ή και του δήμου Αγρινίου τα οποία δεν έχουν δηλωθεί. Αντίθετα στην περιοχή του δήμου Μεσολογγίου η κτηματογράφηση έχει ήδη ολοκληρωθεί!

Οι αιτίες των εκκρεμοτήτων είναι πολλαπλές. Ενδέχεται να οφείλεται τόσο στην πανδημία, όσο και στην έλλειψη εγγράφων ή ακριβούς εντοπισμού της ιδιοκτησίας, στην οικονομική δυσχέρεια ή σε προσωπικούς λόγους π.χ. ακίνητα χαμηλής αξίας.

Αν  και η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε και – τυπικά – ολοκληρώθηκε πριν την πανδημία και παρότι οι ιδιοκτήτες μπορούσαν και μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ψηφιακά (από το σπίτι ή το γραφείο), είναι πασιφανές, σύμφωνα με τους επικεφαλής του «Ελληνικού Κτηματολογίου», ότι τα Lockdown επηρέασαν τις διαδικασίες και την προσέλευση, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζονται έγγραφα (αποδοχές κληρονομιάς, τοπογραφικά κλπ), όπου δεν ήταν εφικτή η υποβολή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι για το κτηματολόγιο εφόσον έχουν δηλώσει και ελέγξει την καταγραφή της περιουσίας τους στο κτηματολόγιο και συμφωνούν δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι περεταίρω.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του «Ελληνικού Κτηματολογίου», εάν κάποιος δεν έχει δηλώσει την ακίνητη περιουσία του στις περιοχές αρμοδιότητάς των κτηματολογικών γραφείων, πρέπει να γνωρίζει πως στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 λήγει και η τελευταία προθεσμία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας και όσα δεν έχουν δηλωθεί και φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο δημόσιο, ενώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021 δεν πρόκειται να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Ελληνικό  Κτηματολόγιο», όσοι ήδη έχουν ολοκληρώσει την κτηματογράφηση θα πρέπει να «αναμένουν» την έναρξη ενός νέου σύγχρονου κτηματολογικού γραφείου που θα παρέχει πολλές νέες ψηφιακές υπηρεσίες.

Σχετικά με το δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Μεσολογγίου (πρώην δήμος Μεσολογγίου), στο οποίο ήδη η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί, να υπενθυμίσουμε πως από το Μάιο του 2006 λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο, καθώς το Μεσολόγγι ήταν από τις πόλεις που είχαν ενταχθεί στην πρώτη φάση του κτηματολογίου, η οποία λειτούργησε πιλοτικά σε ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο μηχανικός και συντονιστής της σύμβασης για την κτηματογράφηση της Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Καραμπλιάς αναφέρει: «αυτή την στιγμή το ποσοστό των πολιτών που προχώρησε σε κτηματογράφηση σε όλη την Αιτωλοακαρνανία, πλην του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, (δηλαδή το γραφείο κτηματογράφησης Στράτου) είναι σχεδόν 67%. Υπάρχουν αυτή την στιγμή, βάσει έρευνας που έχουμε κάνει, δικαιώματα τα οποία δεν δηλώθηκαν.

Η πανδημία επηρέασε την εξέλιξη της διαδικασίας, αλλά πέρα και πάνω απ’ αυτό ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι μπορούν να υποβάλουν δήλωση όποτε θέλουν και αυτό είναι λάθος. Σ’ αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα πρόστιμα μέχρι στιγμής. Υπάρχει ρύθμιση που αναφέρει πως τα πρόστιμα θα αρχίσουν να υποβάλλονται μετά το καλοκαίρι και θα είναι σημαντικά.

Μέχρι και την λήξη του καλοκαιριού, συνεπώς, οι πολίτες ήδη θα πρέπει να έχουν υποβάλει τα χαρτιά της κτηματογράφησης. Αυτή την στιγμή προετοιμαζόμαστε για την προανάρτηση όλων όσων στοιχείων έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής, άρα θα έχουν δικαίωμα ανέξοδης παρέμβασης οι ιδιοκτήτες, που ήδη έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους μέχρι τώρα, ενώ οι υπόλοιποι θα πάνε κατευθείαν στη διαδικασία της ένστασης. Το καλύτερο είναι ο κόσμος να σπεύσει να υποβάλει δήλωση για να αποφύγει περαιτέρω διαδικασίες και έξοδα».

Ο προϊστάμενος του γραφείου κτηματογράφησης Στράτου Δημήτρης Κανάτας τόνισε: «λόγω covid-19 οι πολίτες προτιμούν περισσότερο την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης κτηματογράφησης, όπου συνεχίζεται να γίνεται έλεγχος από το γραφείο μας. Επικοινωνούμε με το e-mail που έχει καταχωρήσει ο κάθε πολίτης – ιδιοκτήτης για πιθανές εκκρεμότητες που μπορεί να υπάρξουν. Το γραφείο κτηματογράφησης στη Στράτο περιλαμβάνει όλες τις περιοχής του νομού Αιτωλοακαρνανίας, πλην αυτής του Αγρινίου και του Μεσολογγίου.

Η κτηματογράφηση στο γραφείο της Στράτου έχει προχωρήσει σε ποσοστό 67% περίπου. Αυτή την στιγμή έληξε η εμπρόθεσμη διαδικασία και δεχόμαστε εκπρόθεσμα δικαιώματα και νέα δικαιώματα, τα οποία προκύπτουν μετά από μια νέα συμβολαιογραφική πράξη και αυτά θεωρούνται ως εμπρόθεσμα. Στη φάση που βρισκόμαστε οδεύουμε προς προανάρτηση. Αναμένουμε να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ώστε να ενημερώσουμε τους πολίτες για την προανάρτηση.

Θα τους αποδώσουμε δηλαδή το αποτέλεσμα που θα προκύψει μετά και την επεξεργασία των στοιχείων από την προανάρτηση και πάνω σ’αυτό οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης ή αίτηση συμπλήρωσης, ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους. Αναμένουμε και το ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν προσήλθε για κτηματογράφηση, καθώς οι διαδικασίες προχωράνε. Προτείνουμε στον κόσμο να βιαστεί, γιατί μετά την προανάρτηση η διαδικασίες θα είναι πιο δύσκολες και θα φυσικά θα πρέπει να προλάβει την ανάρτηση, καθώς μετά την ανάρτηση των τελικών πινάκων θα δυσκολέψουν τα πράγματα και η διαδικασία θα είναι περίπλοκη».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 343 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.