Κυριακή, 5η Μαίου 2024  1:18 μμ
 
wm small
Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 21:55

Το Θέρμο πιέζει για το δρόμο – game changer

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρωτοβουλία του δημάρχου Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρα για κοινό μέτωπο με τους όμορους δήμους, για τη διεκδίκηση του έργου – Ετοιμάζουν επιστολή ακόμη και στον Πρωθυπουργό για την ένταξη του έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης

Μεγάλη κινητικότητα επιδεικνύει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Δήμος Θέρμου για την προώθηση του οδικού άξονα δρόμο Αντίρριο – Ναύπακτος – Θέρμο – Καρπενήσι, λόγω της ευκαιρίας που διανοίγεται προσεχώς μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα της ερχόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027!

Το συγκεκριμένο έργο είναι εμβληματικό και εφόσον δρομολογηθεί η υλοποίησή του αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή, βγάλει κατά πρώτο λόγο το Θέρμο από την απομόνωση, αξιοποιώντας παράλληλα τον θρησκευτικό τουρισμό και το φυσικό κάλος των περιοχών του Θέρμου και του Καρπενησίου.

Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας με τις επαφές του με τους δημάρχους Ναυπακτίας και Καρπενησίου, Βασίλη Γκίζα και Νίκο Σουλιώτη, ηγείται της προσπάθειας. Και φυσικά το αίτημα βρίσκει σύμφωνους του όμορους δήμους που θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια και να ενώσουν τη φωνή του με τη φωνή του Θέρμου. Μάλιστα, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να σταλεί κοινή επιστολή από τους τρείς δημάρχους προς όλα τα υπουργεία, τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τον Πρωθυπουργό, μέσω της οποίας θα γνωστοποιείται η διεκδίκηση για την υλοποίηση του δρόμου, αλλά και όλες οι λεπτομέρειες με την απαραίτητη τεκμηρίωση, που απαιτείται ώστε τα χρήματα να εξασφαλιστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από την πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρα στον δήμαρχο Καρπενησίου Ν.Σουλιώτη

Ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας που ξεκίνησε να εργάζεται από το 2017 για την υλοποίηση του δρόμου, μιλώντας στη «Σ» τονίζει: «Είναι μια πρωτοβουλία που πήραμε, τόσο ως προς την συνάντησή μου με τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, όσο και ως προς την συνάντησή μου με τον δήμαρχο Καρπενησίου Νίκο Σουλιώτη, για την κατασκευή του οδικού άξονα Αντίρριο – Ναύπακτο – Θέρμο – Καρπενήσι. Οι δύο δήμαρχοι είναι απόλυτα σύμφωνοι. Στη συνάντησή μου με τον κ. Σουλιώτη στο Καρπενήσι εξειδικεύσαμε τον τρόπο δράσης και αποφασίσαμε τις επόμενες ημέρες οι τρεις δήμαρχοι να συντάξουμε και να αποστείλουμε κοινή επιστολή προς τους Περιφερειάρχες Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Υποδομών και το γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά και τους βουλευτές των δύο νομών, με σκοπό η κατασκευή του άξονα αυτού να γίνει με χρήματα του ταμείου Ανάκαμψης. Ο δήμαρχος Καρπενησίου δέχθηκε ένθερμα το έργο αυτό δεδομένου πως θα ενισχύσει και αυτός την πρόσβαση στο Καρπενήσι και την Ευρυτανία μέσω Θέρμου. Θα ενισχυθεί ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός τόσο στο Θέρμο, στο μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όσο και στο Καρπενήσι, στο μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Το ενδιαφέρον του δημάρχου Ναυπακτίας του κ. Γκίζα είναι άμεσο και μεγάλο, δεδομένου πως θα κατασκευαστεί και το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων στη Βλαχομάνδρα, ανοίγουν οι προσφορές, αλλά και ως δήμαρχος Ναυπακτίας ενδιαφέρεται, όπως ενδιαφέρομαι και εγώ ως δήμαρχος Θέρμου, για την αξιοποίηση και ανάδειξη της πίστα κανό – καγιάκ στον Εύηνο. Ο άξονας αυτός θα δώσει στην ενδοχώρα μια διαφορετική πνοή. Το 2017 εντάχθηκε με δική μου πρωτοβουλία στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών ως πρόταση της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, ώστε ο δρόμος αυτός να αποτελέσει μαζί με το συνδετήριο διαγώνιο άξονα Αντίρριο – Ναύπακτο – Γαλαξίδι – Ιτέα – Λαμία (παράκαμψη του Μπράλου) έναν ενιαίο άξονα.

Είναι ένα ζήτημα που το δουλεύω από το 2017, αλλά τώρα πιστεύω πως υπάρχει ο χρόνος να ασχοληθούμε αποκλειστικά, ενόψει του γεγονότος ότι μπορεί να υπάρξει από το Ταμείο Ανάκαμψης μια νέα γενιά χρηματοδότησης, που προβλέπει χρηματοδότηση οδικών έργων και διαπεριφερειακών συνδετήριων οδικών αξόνων. Με αυτή την έννοια κινηθήκαμε τώρα που πιστεύουμε πως είναι ο κατάλληλος χρόνος. Έχουμε δρόμο, αλλά και οι τρεις δήμαρχοι έχουμε την διάθεση να δώσουμε μια μάχη και να πετύχουμε, γιατί και οι τρεις δήμαρχοι θα πετύχουμε την ανάπτυξη των περιοχών μας. Η επιστολή συντάσσεται από τους συνεργάτες μας και σε δέκα περίπου ημέρες θα αποσταλεί στην αρμόδια διεύθυνση των Υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών. Στοχεύουμε στην ευρεία συμμαχία για να πετύχουμε το αποτέλεσμα, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει άλλη διεκδίκηση εκτός από τον άλλο άξονα που ήδη έχει ενταχθεί. Πιστεύουμε πως θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα και θα δρομολογήσουμε το έργο με σωστές και σταθερές βάσεις. Για κάποια τμήματα υπάρχουν μελέτες, όπως για το τμήμα Ναύπακτος – Θέρμο, υπάρχει μια προμελέτη οδοποιίας μέχρι την Βλαχομάνδρα, υπάρχει προμελέτη από την Βλαχομάνδρα μέχρι τη Γέφυρα Μπανιά, από του Μπανιά και για τη διαδρομή Κάτω Μακρινού – Σιταράλωνα – Θέρμο. Από το Θέρμο μέχρι και το Καρπενήσι, μέσω Προυσού, θα υπάρξει αναγκαία ωρίμανση. Με την αλλαγή του νόμου 4412 περί δημοσίων συμβάσεων υπάρχει σκέψη στα Υπουργεία Υποδομών και Οικονομίας, για να αυξηθούν τα έργα και να απορροφηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης τα συνοδά έργα να μπορούν να βγουν σε δημοπράτηση με προμελέτη ώστε να είναι ευθύνη του αναδόχου να προχωράει και την μελέτη. Με αυτά τα δεδομένα μιλάμε για ένα χρονικό ορίζοντα τριών ετών».

Ωστόσο στο Θέρμο δεν επαναπαύονται, καθώς είναι γνωστό πως με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη είναι προς ένταξη έργα οδοποιίας στην περιοχή του Θέρμου, θα γίνει οριστική ένταξη από το υπουργείο Οικονομίας, υπάρχει επίσης κινητικότητα και για την πίστα κανό – καγιάκ στον Εύηνο, ενώ τις επόμενες ημέρες ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για την πίστα του Ευήνου, ενώ σύντομα ο κ. Κωνσταντάρας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για θέματα των ορεινών δήμων, σαφώς και του δήμου Θέρμου.

Κων/νος Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 360 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.