Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  11:31 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 20:15

Αιτωλοακαρνανία: Ξεκινά η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Σε τι αντιδρά η ΟΛΜΕ και η Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας 
  • Μέχρι και το τέλος του μήνα οι διευθυντές των σχολείων θα πρέπει να έχουν συγκαλέσει το Σύλλογο Διδασκόντων και να έχουν δημιουργήσει τις ομάδες των εκπαιδευτικών

Ξεκινά η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων από την 1η Μαρτίου και μέχρι το τέλος του μήνα οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα πρέπει να έχουν συγκαλέσει σύσκεψη του συλλόγου διδασκόντων και να έχουν δημιουργήσει ομάδες μεταξύ των εκπαιδευτικών!

Αυτό θα έπρεπε να συμβεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς, αλλά δεν επετεύχθη λόγω covid-19 και γι αυτό η συντριπτική πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας ζητά να γίνει από τη νέα σχολική χρονιά καθώς και σήμερα λόγω των κρουσμάτων πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά και στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και ανά την επικράτεια.

Η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο ουσιαστικά έχει να κάνει με την αξιολόγηση που γίνεται σε όλο τον δημόσιο τομέα και είχε ξεκινήσει από το 2013 και στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί πλήρως και τώρα επανέρχεται.

Σκοπός της αξιολόγησης είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και διαθέτει μια σειρά από άξονες, στους οποίους οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δουλέψουν ως ομάδες και να αναλάβουν σχέδια δράσης.

Οι τρείς τομές που θα εφαρμοστούν είναι α) η παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία β) η διοικητική λειτουργία και γ) η λειτουργία της επαγγελματικής  κοινότητας μάθησης που προωθεί την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.

Αυτή η διαδικασία θα γίνεται κάθε χρόνο, αλλά φέτος το Υπουργείο Παιδείας ζητά από τους εκπαιδευτικούς να την εφαρμόσουν για πρώτη χρονιά! Είναι υποχρεωμένος λοιπόν ο κάθε διευθυντής σχολείου να συγκαλέσει τον σύλλογο των διδασκόντων μέχρι και το τέλος του μήνα, δηλαδή μέχρι και την Κυριακή ή αλλιώς το πολύ μέχρι και την Δευτέρα 1/3 και να πραγματοποιήσει ενημέρωση για το περιεχόμενο του ΦΕΚ, όπως επίσης και να συγκροτήσει τις ομάδες δράσεως των εκπαιδευτικών. Αυτό όμως προϋποθέτει την ανασυγκρότηση του ωρολογίου προγράμματος, ώστε όσοι εκπαιδευτικοί δουλεύουν στην ίδια ομάδα να έχουν κάποιες ώρες κενές και κοινές για να δουλεύουν!

Ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Κατσίφας

Η Β’ ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργο Κατσίφα, διαφωνούν καθώς πρόκειται για πάρα πολύ γραφειοκρατική διαδικασία, αφού απαιτείται συνεχώς η σύνταξη εκθέσεων και μια σειρά από άλλες διαδικασίες.

Αρνητική βρίσκουν επίσης οι εκπαιδευτικοί τη διαδικασία στην παρούσα χρονική στιγμή, καθώς προβλέπονταν να γίνει στην αρχή της σχολικής χρονιάς και δεν έγινε λόγω covid-19, συνεπώς με κλειστά αρκετά σχολεία στην παρούσα φάση πρέπει να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αυτές. Η διαδικασία της αξιολόγησης προβλέπει την σύνταξη έκθεσης στις 25 Ιουνίου από τον εκάστοτε διευθυντή του σχολείου, η οποία πηγαίνει στους περιφερειακούς συμβούλους της εκπαίδευσης, οι οποίοι με τη σειρά τους συντάσσουν νέα αξιολογική έκθεση προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τελικά οι εκθέσεις αυτές αναρτώνται στην πλατφόρμα του Ινστιτούτου, με αποτέλεσμα να προκύπτει εξωτερική αξιολόγηση, γεγονός στο οποίοι οι εκπαιδευτικοί είναι κάθετα αρνητικοί.

Προβλέπεται για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων μια τετράβαθμη κλίμακα με τους εξής τομείς αξιολόγησης: διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση, ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση, πρόληψη και αντιμετώπιση σχολικής βίας και εκφοβισμού, συμμετοχή του σχολείου σε δράσεις και διακρίσεις μαθητών, φοίτηση και σχολική διαρροή, σχέσεις μεταξύ μαθητών και μαθητριών, μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και σχολείου και οικογένειας.

Αυτό σημαίνει πως οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο θα αξιολογούνται και από τους γονείς, οι οποίοι δεν διαθέτουν την γνώση της αξιολόγησης και ίσως αξιολογήσουν ακόμη και με προσωπικά κριτήρια, όπως τονίζει ο κ. Κατσίφας.

Η τετράβαθμη αυτή κλίμακα διαθέτει τον βαθμό 1, που είναι η μη επαρκής λειτουργία του σχολείου με αρκετά σημεία βελτίωσης, ο βαθμός 2 είναι η επαρκής λειτουργία του σχολείου με κάποια σημεία βελτίωσης, ο βαθμός 3 είναι η καλή λειτουργία με ελάχιστα σημεία βελτίωσης και ο βαθμός 4 είναι η καλή λειτουργία.

«Ως Β ΕΛΜΕ και ως ΟΛΜΕ διαφωνούμε σε πάρα πολλά σημεία, θα υπάρχει εξωτερική αξιολόγηση, η οποία θα κατηγοριοποιεί τα σχολεία μας σε τέσσερις κατηγορίες με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στο μέλλον, γιατί όχι δηλαδή και στο κλείσιμο του σχολείου. Ας αναφέρουμε όμως ένα – δύο παραδείγματα. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της πληροφορικής στην αρχή της χρονιάς μπορεί να θέσει ως στόχο την ανανέωση των υπολογιστών του σχολείου, πρέπει συνεπώς ο ίδιος ο εκπαιδευτικός μέσα από δράσεις να μπορέσει να αντλήσει τους πόρους, δηλαδή σε οδηγούν στους ιδιώτες. Αν δεν υλοποιηθεί ο στόχος υπεύθυνος είναι ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός.

Το δεύτερο παράδειγμα είναι αν ακόμη και οι μαθητές μας δεν αποδίνουν καλά υπάρχει περίπτωση να βαθμολογηθεί άσχημα το σχολείο, κάτι που σχετίζεται και με τη «φουρνιά» των μαθητών. Η ΟΛΜΕ κήρυξε μαζί με την ΑΔΕΔΥ απεργία – αποχή. Την ημέρα που ο Διευθυντής της εκάστοτε μονάδας θα πρέπει να ενημερώσει στον σύλλογο, για κάτι που θα είναι υποχρεωμένος και θα γίνει συγκεκριμένα τη στιγμή της δημιουργίας των ομάδων εργασίας των εκπαιδευτικών, όπου θα συντάσσεται δήλωση αποχής, θα κατατίθεται και θα πρωτοκολλείται από το Διευθυντή και ουσιαστικά θα είναι απών από την συνεδρίαση ο εκπαιδευτικός που θα κάνει την διαδικασία αυτή. Αν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι απόντες τότε δεν θα γίνονται ομάδες, οπότε δεν θα γίνεται και πρακτικό συλλόγου και σύμφωνα με την ΟΛΜΕ είμαστε κατοχυρωμένοι σχετικά με την ενέργεια αυτή, βάσει και της τελευταίας απόφασης του Εφετείου Αθηνών 559/2020.

Η ΟΛΜΕ κατέθεσε σχετικό εξώδικο στην Προεδρεία της Κυβέρνησης και στα αρμόδια Υπουργεία. Σύμφωνα με την παρέμβαση της Υπουργού στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη επί του θέματος η αξιολόγηση είναι υπηρεσιακή υποχρέωση με ό,τι συνεπάγεται κάθε υπηρεσιακή υποχρέωση, δηλαδή στο μέλλον γιατί όχι και να γίνει περικοπή μισθού σε ένα ποσοστό. Αυτή την στιγμή δεν υφίσταται κάτι τέτοιο σύμφωνα με την ΕΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ» δήλωσε ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Κατσίφας.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 284 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.