Τρίτη, 21η Μαίου 2024  2:03 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 19:22

«Ανοίξτε τα Δικαστήρια» – Την ΚΥΑ προσβάλλουν στα δικαστήρια οι δικηγορικοί σύλλογοι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ζητούν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα όπως οι δικαστικοί

Με την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συντάσσονται οι δικηγορικοί σύλλογοι Αγρινίου και Μεσολογγίου

Έντονη δυσφορία, αλλά και ανησυχία έχει προκαλέσει στο νομικό κόσμο η συνεχιζόμενη παράταση της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων. Μετά από την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφασίστηκε οι δικηγόροι ομαδικά σε πανελλαδικό επίπεδο να στραφούν δικαστικά ενάντια στην κοινή υπουργική απόφαση, η οποία αφορά την λειτουργία των δικαστηρίων και παράλληλα ζητούν να εμβολιαστούν στην ίδια σειρά προτεραιότητας με τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Χρήστος Παΐσιος ανέφερε: «επεξεργαστήκαμε ένα κείμενο και ένα τομέα αντιδράσεως του δικηγορικού κόσμου στα ανακύψαντα προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν διχογνωμίες, τριβές και θετική διαρκής ενασχόληση και καταλείψαμε στο κείμενο που δημοσιεύτηκε.  Δια της συντονιστικής επιτροπής ο δικηγορικός κόσμος αντίκειται στο κλείσιμο των δικαστηρίων, καθώς θεωρούμε πως η δικαιοσύνη είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας και δεν μπορεί ποτέ να είναι κλειστή, δεν μιλάμε για το δικαστήριο, αλλά για τη δικαιοσύνη. Όπου υπάρχει αυτό, σεβόμαστε τα επιδημιολογικά δεδομένα, όχι όμως σε ακραία περίπτωση. Αποφασίσαμε γι’ αυτό να στραφούμε κατά την κοινής υπουργικής αποφάσεως, όπως και η Εκκλησία της Ελλάδος. Δευτερευόντως αποφασίσαμε να κινηθούν μαζικά και ατομικά κατά της απόρριψης τους από την επιστρεπτέα προκαταβολή, διότι τα θεσπισθέντα κριτήρια φρονούμε ότι αντίκεινται στην ισότητα και μπορούν να προσβληθούν δικαστικά.  Ακόμη, ένας ακόμη λόγος που αποφασίσαμε να κινηθούμε δικαστικά είναι να αξιώσουμε μαζί με τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους, εφόσον μάλιστα κρινόμαστε και πληττόμαστε και εμείς οι δικηγόροι, να μπούμε σε προτεραιότητα εμβολιασμού, ώστε όσο μπορούμε νωρίτερα να αποκτήσουμε τη δυνατότητα μαζί με τους υπόλοιπους λειτουργούς της δικαιοσύνης, να συμμετάσχουμε στην ομαλότητα και στην λειτουργία της δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρης Νικάκης τόνισε: «η συντονιστική επιτροπή των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας αποφάσισε μεταξύ των υπόλοιπων θεμάτων και λαμβάνοντας υπόψη του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού να αιτηθεί τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των δικηγόρων, που επιθυμούν με την σειρά προτεραιότητας των δικαστικών λειτουργών και των υπαλλήλων. Αυτό είναι επιβεβλημένο να γίνει διότι και οι δικηγόροι και οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Με τον εμβολιασμό τους θα προστατέψουν την υγεία όλων μας και των συμπολιτών μας. Δεύτερο και πολύ βασικό είναι πως αιτούμαστε να ενταχθούμε στο μαζικό και δωρεάν έλεγχο για την ανίχνευση του covid-19, όπως προβλέπεται και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες εργαζομένων, ώστε να επιτευχθεί άμεσα η πλήρης επαναλειτουργία της δικαιοσύνης που αποτελεί βασική πολιτειακή λειτουργία. Πάντα η ολομέλεια των προέδρων και η συντονιστική επιτροπή είναι υπέρ της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, πάντα όμως με γνώμονα την υγεία των συμπολιτών μας και σύμφωνα με τα μέτρα των επιστημόνων. Δεν ζητάμε αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, αλλά σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμοδίων, ώστε να μην προκληθεί βλάβη στην υγεία ούτε των εμπλεκομένων στην διαδικασία της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων , ούτε των συμπολιτών μας που καθημερινά και πανελλαδικά επισκέπτονται τα δικαστήρια. Στην παρούσα φάση τα δικαστήρια εδώ και καιρό βρίσκονται σε μερική αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών τους. Εκδικάζονται μόνο υποθέσεις επαγούσης φύσεως και ειδικότερα υποθέσεις που δεν εξετάζονται μάρτυρες, δηλαδή στην πολιτική διαδικασία με δηλώσεις των δικηγόρων, ενώ στα ποινικά δικαστήρια εξετάζονται υποθέσεις αυτοφώρου διαδικασίας και προσωρινά κρατουμένων που εκπνέει το ανώτατο όριο την προσωρινής κρατήσεώς τους, καθώς στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να αφεθεί ελεύθερος χωρίς να αποφανθεί η δικαιοσύνη. Τηρούμε τα μέτρα στο ακέραιο, με θρησκευτική ευλάβεια και δικάζουμε μόνο αυτές τις περιπτώσεις. Συντάσσομαι απόλυτα με τις αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Η συντονιστική είναι όργανο που προτείνει στο σώμα της ολομέλειας των προέδρων κάποια θέματα προτεραιότητας και η ολομέλεια λαμβάνει την τελική απόφαση».

Τι αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που συνεδρίασε έκτακτα το σαββατοκύριακο, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο των διεκδικητικών δράσεων του δικηγορικού σώματος, αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Η συντονιστική επιτροπή, σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεών της ως προς την ανάγκη διαρκούς και ακώλυτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ως πυλώνα της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων κατά των διατάξεων της αριθ.Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β 534), που αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας.

2. Η συντονιστική επιτροπή έχει εκπονήσει σχέδιο δικογράφου για άσκηση ομαδικών αγωγών, το οποίο θα διανείμει σε όλους τους συναδέλφους, λόγω του αδικαιολόγητου αποκλεισμού τους, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας, από την ενίσχυσή τους μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1, 2 και 3.

3. Η συντονιστική επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να συναντηθούν, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους βουλευτές του νομού τους προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη δεινή οικονομική και επαγγελματική θέση που έχουν περιέλθει οι δικηγόροι, λόγω των συνεπειών της πανδημίας και να ζητήσουν την ενεργή στήριξή τους για την υλοποίηση του διεκδικητικού πλαισίου της Ολομέλειας.

4. Τέλος, η συντονιστική επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, ζητά τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των δικηγόρων, που επιθυμούν, στην ίδια σειρά προτεραιότητας με τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, καθώς επίσης, και τον τακτικό δωρεάν έλεγχο για την ανίχνευση του κορωνοϊού, όπως προβλέπεται για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα και πλήρως η λειτουργία της Δικαιοσύνης, που αποτελεί, άλλωστε, και βασική πολιτειακή λειτουργία.

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 312 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.