Τρίτη, 21η Μαίου 2024  10:19 μμ
 
wm small
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021 21:58

Πόση Επιστρεπτέα ήρθε στην Αιτωλοακαρνανία; – Η «σκιαγράφηση» του οικονομικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί στην Αιτωλοακαρνανία κατά την πανδημία.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι ποσοστό επιχειρήσεων εισέπραξαν χρήματα, τι ποσοστό απορρίφθηκε και γιατί το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε την τακτική της προσέγγισής του στις Επιστρεπτέες  Προκαταβολές

Σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας το ποσοστό των επιχειρήσεων  που εισέπραξε χρήματα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ανέρχεται στο 30%, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφτηκαν. Η ιδιαιτερότητα που πρέπει να αναφερθεί είναι πως στα χωριά το ποσοστό είναι ίσως λίγο μεγαλύτερο, αλλά υπάρχουν μόνο ενδείξεις για αυτό και όχι αποδείξεις, ώστε να το θεωρήσουμε ως δεδομένο για όλα τα χωριά του νομού, αναφέρει ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης. Κάνοντας τη σύγκριση με τους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος ο Π. Καραγιάννης σημειώνει ότι «οι Επιστρεπτέες 1-2-3-4 έχουν εισπραχθεί σε όσους εγκρίθηκαν. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως για τις Επιστρεπτέες 1-2-3 δεν έκαναν όλοι αιτήσεις, γιατί δεν διέθεταν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Στην επιστρεπτέα 4 οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που εγκρίθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία ανέρχεται στο 50% με 60%, ήταν αυξημένα τα ποσοστά, ενώ στην Επιστρεπτέα 5 υπήρξαν πολλές απορρίψεις».

«Ο προϋπολογισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 είναι 500 εκατ, θα δοθεί βάση στα κλειστά μαγαζιά και ειδικότερα στην εστίαση. Αυτός είναι ο στόχος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, η οποία θα περιλαμβάνει δεδομένα του Ιανουαρίου. Παίζουν φυσικά ρόλο τα κριτήρια που θα τεθούν, στη διάταξη η οποία δεν έχει ψηφιστεί. Η Επιστρεπτέα 5 είχε την εξής νοοτροπία: γίνονταν η αίτηση και μετά επεξεργάζονταν διάφορα οικονομικά στοιχεία, συγκεκριμένα επτά παράγοντες,  της επιχείρησης που αφορούσαν το 2019, τα τρίμηνα, τα εξάμηνα και τώρα θα είναι και μια περίοδος από τον Απρίλιο ως και τον Δεκέμβριο, το τι δηλαδή έχει κάνει η επιχείρηση. Συνεπώς τώρα είναι πολύ διαφορετικά τα κριτήρια και δεν μπορεί να βγει άκρη εύκολα. Το ζήτημα είναι να κάνουν όλοι την αίτηση, για να δούμε και ποια κριτήρια θα μπουν από το Υπουργείο. Δεν είναι, όπως ήταν τα 800 ευρώ που τα εισέπραξαν όλοι, ανεξαιρέτως το τι είχαν κάνει. Οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές και κυρίως οι τελευταίες έχουν τη λογική να γίνεται η αίτηση και η επεξεργασία των στοιχείων του φορολογουμένου, να βρίσκεται η πτώση τζίρου και μετά θα αποφασίσουν τι και πως θα πράξουν. Είναι στη δική τους ευχέρεια και φυσικά μετά από την επεξεργασία των δεδομένων και πάνω απ’ όλα τα χρήματα που υπάρχουν. Δεν θα εισπράξουν όλοι χρήματα και αυτό είναι σίγουρο, περισσότερα ίσως εισπραχθούν το μήνα Απρίλιο, που ίσως τα χρήματα θα είναι περισσότερα, θα είναι 1 δισεκατ. ευρώ όπως ειπώθηκε πρόσφατα. Τότε θα έχουμε την πιθανότητα να έχουμε και καλύτερη εικόνα, αλλά και περισσότερα χρήματα στα ταμεία, γιατί τότε θα υπάρχει συγκεντρωτική εικόνα για το τι έκανε η εκάστοτε επιχείρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, το τρίμηνο του 2021» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Σχετικά με την είσπραξη των ενοικίων που ακούμε συνεχώς πως εισπράχθηκαν χρήματα από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά επί της ουσίας δεν βλέπουν στους λογαριασμούς τους ούτε ευρώ, ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων τονίζει: «δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμη για το πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ δεν έγιναν ακόμη οι πληρωμές του Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε προσφάτως πως οι εκκρεμότητες των προηγούμενων μηνών θα τακτοποιηθούν τον Φεβρουάριο, θα το δούμε. Υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν το 20% της διαφοράς από το εισόδημα που έχασαν για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και αυτό είναι εκκρεμότητα του Υπουργείου που θέλει να επιλύσει».

Για τον κλάδο της εστίασης, στον οποίο πολλοί επαγγελματίες διαμαρτύρονται πως δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ ο κ. Καραγιάννης αναφέρει: «μπορεί να μην είχαν μείωση κατά 30% σε σχέση με το εισόδημα που είχαν, μπορεί να μην είχαν τις προϋποθέσεις των όρων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο κάθε ένας πέφτει στην δική του περίπτωση και ανάλογα με τα κριτήρια του υπουργείου. Ο κάθε επαγγελματίας της εστίασης βλέπει την δική του ξεχωριστή περίπτωση και που έπεσε έξω και δεν εισέπραξε χρήματα. Για να απαντηθεί το ερώτημα, γιατί δεν εισέπραξε η εκάστοτε επιχείρηση χρήματα, θα πρέπει να υποβληθεί ένσταση και να απαντηθεί. Υπάρχουν άνθρωποι της εστίασης που έλαβαν 1.000 ευρώ και άλλοι που δεν έλαβαν ούτε ευρώ. Υπάρχουν ζητήματα που εμπίπτουν καθαρά στις συγκρίσεις των στοιχείων της κάθε χρονιάς και ανάλογα με τους μήνες, που ορίζονται από τη διαταγή».

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisig.gr

Διαβάστηκε 296 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.