Τετάρτη, 22η Μαίου 2024  12:48 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 23:11

Δήμος Αγρινίου : Έρχονται 400 καφέ κάδοι και τρία απορριμματοφόρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Το σχέδιο για την κομποστοποίηση
  • Ο δημότες θα αρχίσουν να κομποστοποιούν τα βιοαπόβλητά τους, αφού ο δήμος Αγρινίου θα αποκτήσει 400 καφέ κάδους και τρία ειδικά απορριμματοφόρα
  • Ποιο είναι το όφελος από τη χρήση των καφέ κάδων και τι αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Γκούντας 

Κομμάτι της καθημερινότητας είναι οι καφέ κάδοι για πολλούς Έλληνες πολίτες διαφόρων δήμων, ανά την Ελλάδα και μέσα από τη χρήση τους ξεκίνησαν να κομποστοποιούν τα βιοαπόβλητά τους!

Ο Δήμος Αγρινίου, μετά τους μπλε κάδους και τους κάδους τύπου «κώδωνας» που είναι μόνο για γυαλί, θα εντάξει στην καθημερινότητά μας, πιθανότητα μέχρι το καλοκαίρι, τους καφέ κάδους! Η προμήθεια, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Γκούντας, συνολικά 400 τέτοιων κάδων θα γίνει ώστε να δημιουργηθεί η δυνατότητα ό,τι ανακυκλώνεται να αξιοποιείται! Παράλληλα, για την μεταφορά των αστικών βιοαποβλήτων ο δήμος Αγρινίου θα προμηθευτεί και τρία ειδικά απορριμματοφόρα «εντάσσοντας», για έναν ακόμη λόγο, το δήμο στο χάρτη με τις πράσινες πόλεις.

Η πρόταση αυτή έχει «περάσει» από το δημοτικό συμβούλιο και στην παρούσα φάση βρίσκεται στη σύνταξη τεχνικών δελτίων. Η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τη χρησιμότητα των καφέ κάδων, η προμήθεια των κάδων και των τριών σύγχρονων απορριμματοφόρων έχουν προϋπολογισμό 670.000 ευρώ.

Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Γκούντας

Στους κάδους αυτούς, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Γκούντα, θα μπορούμε να αποθέτουμε γκαζόν, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετσέτες, στέλεχος καλαμποκιού, αλλά και στάχτες. Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες και μύγες!

Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για το οικοσύστημα.

Η πρόβλεψη που υπάρχει, όπως αναφέρει ο κ. Γκούντας, είναι να τοποθετηθούν, σε όλο το φάσμα του δήμου Αγρινίου, ώστε να επιτευχτεί η κυκλική οικονομία και η μείωση των απορριμμάτων που θα καταλήγουν στο ΧΥΤΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Γκούντα, αυτομάτως θα επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ θα υπάρχει μέριμνα ώστε οι κάδοι αυτοί, που θα είναι οι βασικότεροι στην καθημερινότητά μας, να τοποθετηθούν σε σημεία που θα έχουν εύκολη πρόσβαση τα ΑμεΑ!

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi,gr

Διαβάστηκε 742 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.