Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:57 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 17:41

Η Βόνιτσα από ψηλά (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Βόνιτσα είναι η έδρα του Καλλικρατικού Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, ο οποίος καταλαμβάνει το βορειοδυτικό άκρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, που είναι τμήμα της γνωστής από την αρχαιότητα Ακαρνανίας, η οποία στα όριά της περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή του Νομού δυτικά του Αχελώου με σπουδαίες κωμοπόλεις και χωριά, όπως η Πάλαιρος, η Κατούνα, το Μοναστηράκι κ.ά. Σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της η Βόνιτσα ήταν το σημαντικότερο στρατιωτικό, οικονομικό και διοικητικό κέντρο της βόρειας Ακαρνανίας και το ισχυρό της κάστρο έλεγχε κατά καιρούς την περιοχή του Αμβρακικού μέχρι το Λουτράκι και του Ιονίου μέχρι την περιοχή της Παλαίρου.

Η Βόνιτσα έχει όμορφη παραλία και ένα νησάκι μπροστά στο λιμάνι της, την Κουκουμίτσα, και από πάνω, στο λόφο, δεσπόζει το μεσαιωνικό της κάστρο. Στο βάθος του Αμβρακικού διακρίνονται πέντε βραχονησίδες και πίσω τους η Κορωνησία, η οποία κατοικείται και συνδέεται με το λιμάνι της Σαλαώρας με δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Βενετοί θεωρούσαν τη Βόνιτσα ως τη Βενετία της Ανατολής και έλεγαν ότι έχει μικρή διαφορά από αυτή (Βόνιτσα Βενέτσια πόκα ντιφερέτσια).

Όποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Βόνιτσα και την περιοχή της θα διαπιστώσει πως πρόκειται για έναν όμορφο και ιδιαίτερο τόπο για εξερευνήσεις, για κολύμπι, για ψάρεμα και θαλασσινούς μεζέδες.

Η Βόνιτσα αποτελεί η ίδια ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό, αλλά μπορεί να γίνει και ορμητήριο για τον επισκέπτη που θέλει να εξερευνήσει τη ενδοχώρα του Ξηρομέρου. Τουριστικά η Βόνιτσα έχει να επιδείξει σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία και πολλές φυσικές ομορφιές, πολλές από τις οποίες είναι σπουδαίας περιβαλλοντολογικής αξίας.

Στο βίντεο παρουσιάζεται ένα ακόμη μέρος του δήμο Ακτίου- Βόνιτσας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ανάδειξης της περιοχής από το κανάλι katouniotis akarnanias στο Youtube.

Η ιστορική και γραφική κωμόπολη της Βόνιτσας είναι χτισμένη δεξιά στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, σε σημείο που επιτηρεί τη διέλευση των πλοίων, διαμέσου του στενού Ακτίου- Πρέβεζας, προς και από τον Αμβρακικό Κόλπο. Μετά την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τούνελ, που συνδέει την Ακαρνανία με την Ήπειρο, η Βόνιτσα είναι και σημαντικός οδικός κόμβος. Η Βόνιτσα απέχει από 100 χλμ. από το Μεσολόγγι, 75 από το Αγρίνιο και 36 από την Αμφιλοχία. Με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού και του οδικού τμήματος Αμβρακία – Άκτιο μειώνεται κατά πολύ η απόσταση της Βόνιτσας από την Αθήνα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ – katounanews.blogspot.com

Διαβάστηκε 1575 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία