Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  5:50 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 19:24

77 εστίες καταρροϊκού πυρετού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενημέρωση από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα εργαστηριακά αποτελέσματα και τις κοινοποιήσεις εστιών από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές, έως τις 28.08.2020, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 77 εστίες Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου, εκ των οποίων:

  • οι 24 στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Καστοριάς,
  • οι πέντε (5) στην ΠΕ Κοζάνης,
  • οι επτά (7) στην ΠΕ Φλώρινας,
  • οι 17 στην ΠΕ Γρεβενών,
  • η μία (1) στην ΠΕ Πέλλας,
  • οι τέσσερις (4) στην ΠΕ Θεσσαλονίκης,
  • οι δύο (2) στην ΠΕ Ημαθίας,
  • η μία (1) στην ΠΕ Πιερίας,
  • οι επτά (7) στην ΠΕ ?ράμας,
  • η μία (1) στην ΠΕ Κιλκίς,
  • οι οκτώ (8) στην ΠΕ Τρικάλων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέθηκε η υποψία του νοσήματος κατόπιν διαπίστωσης κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα, ενώ υπήρξαν και ζώα-μάρτυρες τα οποία διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ορολογικής επιτήρησης. Σε όλες τις περιπτώσεις, η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τον ορότυπο 4 του ιού.

Κατ' εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και με αποφάσεις των κατά τόπους αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών, έχουν ληφθεί τα οριζόμενα μέτρα στις μολυσμένες εκτροφές και έχουν οριοθετηθεί εκ νέου οι ζώνες ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης γύρω από τις εκτροφές, όπου ανιχνεύθηκαν κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού.

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις ζώων ειδών ευαίσθητων στη νόσο (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή), ισχύουν τα οριζόμενα στις προηγούμενες εγκυκλίους, με βάση τις εκ νέου οριοθετημένες ζώνες, επισημαίνονται δε τα ακόλουθα:

Α) Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εντός των ζωνών όμοιου υγειονομικού καθεστώτος.

Β) Εξαιρούνται από την απαγόρευση εξόδου από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης προς τις περιοχές της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες του νοσήματος, ζώα ειδών ευαίσθητων στη νόσο εφόσον ισχύει μία από τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Τα ζώα που έχουν εμβολιαστεί για τον ορότυπο 4 του ιού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ' αριθμ. πρωτ. 1968/234989/26.08.2020 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ. ή πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ, του Κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής.

β) Τα ζώα ικανοποιούν οποιεσδήποτε άλλες υγειονομικές εγγυήσεις με βάση θετικό αποτέλεσμα μιας εκτίμησης κινδύνου των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου και της προστασίας από προσβολή από φορείς του ιού, που απαιτούνται από την αρμόδια αρχή του τόπου προέλευσης και εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού, πριν από τη μετακίνηση των εν λόγω ζώων.

γ) Εφαρμόζεται διαδικασία διαύλων μετακίνησης, υπό τον έλεγχο της αρμόδιας αρχής του τόπου προορισμού, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα ζώα που μετακινούνται σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην παράγραφο (β), δεν μεταφέρονται ακολούθως σε άλλο κράτος μέλος, εκτός αν τα ζώα συμμορφώνονται με τους όρους που προβλέπονται στην παράγραφο (α).

δ) Οι μετακινήσεις ζώων από μια εκμετάλλευση που βρίσκεται σε απαγορευμένη ζώνη προς άμεση σφαγή εξαιρούνται από την απαγόρευση εξόδου, με την προϋπόθεση ότι:

- δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην εκμετάλλευση καταγωγής για περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών πριν από την ημερομηνία αποστολής,

- τα ζώα μεταφέρονται υπό κτηνιατρική επιτήρηση στο σφαγείο προορισμού, όπου σφάζονται εντός 24 ωρών από την άφιξή τους, και απευθείας, εκτός εάν μεσολαβεί περίοδος ανάπαυσης, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1/2005, σε σημείο ελέγχου, το οποίο βρίσκεται στην ίδια απαγορευμένη ζώνη,

- η αρμόδια αρχή στον τόπο αποστολής κοινοποιεί τη σκοπούμενη μετακίνηση των ζώων στην αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη φόρτωση των ζώων.

Οι ως άνω προϋποθέσεις αφορούν και τις μετακινήσεις ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών των μετακινούμενων εκτροφών από και προς τις θερινές βοσκές.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μετακίνησης, επισημαίνεται ότι ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν έχουν εξετασθεί κλινικά και δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς.

β) Πριν τη μετακίνησή τους, στα ζώα (μηρυκαστικά) έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

γ) Η αρμόδια αρχή στον τόπο αποστολής κοινοποιεί τη σκοπούμενη μετακίνηση των ζώων στην αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη φόρτωση των ζώων.

δ) Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα.

Επισημαίνεται, ότι λόγω μεγάλης εισροής δειγμάτων στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς και της ανάγκης άμεσης εργαστηριακής διερεύνησης των κρουσμάτων, ειδικά από τις Περιφερειακές Ενότητες όπου έχουν επιβεβαιωθεί εστίες του νοσήματος από τον ορότυπο 4 του ιού, πραγματοποιούνται κατά προτεραιότητα οι εξετάσεις που αφορούν σε κλινική υποψία του νοσήματος, σε σχέση με τις ορολογικές εξετάσεις δειγμάτων αίματος από βοοειδή ή/και μικρά μηρυκαστικά που χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες στο πρόγραμμα επιτήρησης του νοσήματος.

Στον ακόλουθο χάρτη, απεικονίζονται τα όρια των ζωνών ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης στις έως τώρα επιβεβαιωμένες εστίες, μετά από συγχώνευση των οριοθετημένων ζωνών, όπως έχουν διαμορφωθεί από την επιβεβαίωση εστιών έως τις 28.08.2020 από την αρμόδια υπηρεσία του Υπ.Α.Α.Τ., ώστε να διακρίνονται σαφέστερα τα όρια των συμπεριλαμβανομένων περιοχών.

Διαβάστηκε 792 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία