Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:11 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 18:08

Διπλή ευρωπαϊκή επιτυχία για το 5o Γενικό Λύκειο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το 5ο ΓΕΛ Αγρινίου κατάφερε να επιτύχει τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε 2 Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. Τα προγράμματα αφορούν σε συνεργασίες σχολείων και εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε Ευρωπαϊκές πόλεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο διευθυντής Δρ Λαζαρίνης Φώτιος, μέσα από μια απαιτητική διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης, κατάφερε το 5ο ΓΕΛ Αγρινίου με το μεράκι και την επιμονή του Συλλόγου Διδασκόντων να συμμετέχει στα προγράμματα:

  1. MeetingofTechnologyandCulturalHeritage (Συνάντηση Τεχνολογίας και Πολιτιστικής Κληρονομίας), με εταίρους σχολεία από Πολωνία, Τουρκία, Ιταλία και Κροατία
  2. STEAMbuilders (έργο σχετικά με εκπαιδευτική ρομποτική – Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες, Μαθηματικά) με εταίρους σχολεία, μουσεία και οργανισμούς που ασχολούνται με ρομποτική από Γαλλία, Βέλγιο, Κύπρος, Ισπανία και Σλοβενία

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν κατά το τρέχον σχολικό έτος 2020-2021 και κατά το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από την Άνοιξη του 2021, όταν αυτό καταστεί εφικτό. Οι επισκέψεις θα δώσουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν κάποια Ευρωπαϊκή χώρα, να έλθουν σε επαφή με άλλες κουλτούρες και νέα εκπαιδευτικά συστήματα και να συνεργαστούν δημιουργικά με μαθητές αναπτύσσοντας έτσι και τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Η συνεργασία θα αρχίσει μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας, όπου οι μαθητές θα γνωριστούν με μαθητές άλλων χωρών, θα συνομιλήσουνμέσω τηλεδιάσκεψης στα Αγγλικά, θα δημιουργήσουν και θα εργαστούν ομαδικά με εργαλεία πληροφορικής. Τα οφέλη θα είναι άμεσα και πολλαπλά.

Το 5ο ΓΕΛ επιλέχθηκε ως εταίρος στα αντίστοιχα έργα, καθώς διαθέτει άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών, μεγάλους χώρους και μαθητικά τμήματα των 20-22 ατόμων. Τα μικρά μαθητικά τμήματα μπορούν να διαχειριστούν πιο εύκολα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων, αλλά και γενικά κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, ειδικά στην παρούσα περίπτωση όπου οι ευρύχωρες αίθουσες βοηθούν στη διατήρηση αποστάσεων και γενικότερα στην υγιεινή.

Επίσης, η εμπειρία του σχολείου από την υλοποίηση δράσεων από κοινού με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατά τα προηγούμενα έτη, οι εθελοντικές δράσεις προγραμματισμού (π.χ. https://www.agrinionews.gr/5o-ge-l-agriniou-oloklirothike-to-ekpedeftiko-programma-isagogis-ston-programmatismo-gia-mathites-dimotikou/, https://codeweek.eu/view/31255/learn-to-program-in-scratch-and-arduino), η χρηματοδότηση που έλαβε απευθείας από την Google για πραγματοποίηση δράσεων προγραμματισμού (https://blog.codeweek.eu/post/151695790205/google-grants-to-46-eu-code-week-projects-thatτο μοναδικό σχολείο στο νομό μας, και ίσως και στη Δυτική Ελλάδα που το κατάφερε), αποτέλεσαν ουσιαστικά στοιχεία για την συμπερίληψη του σχολείου μας στις συγκεκριμένες κοινοπραξίες Ευρωπαϊκών σχολείων. Μέρος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Erasmus+θα διατεθεί για την αγορά εξοπλισμού για την υλοποίηση των δράσεων και για την περαιτέρω ανάπτυξη του σχολείου.

Οι δράσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο “Μαθαίνω & Πράττω: Προς ένα πιο υποστηρικτικό και συμπεριληπτικό σχολείο”, με κωδικό αριθμό 2019-1-EL01-KA101-061570 που υλοποιείται από πέρυσι στο σχολε  και αφορά επιμορφώσεις εκπαιδευτικών μας στην Αυστρία και την Τσεχία. Γενικότερα στο σχολείο μας προσπαθούμε να συμμετέχουμε σε καινοτόμα προγράμματα (π.χ. Σύμπραξη Περιφερειακών Λυκείων του Δήμου Αγρινίου με σκοπό την Δημιουργία Πρότυπου Σχολικού Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας για τον Βιομηχανικό Σχεδιασμό και το Internet-of-Things https://www.agrinionews.gr/simpraksi-perifereiakon-likeion-dimou-agriniou/), έχουμε δημιουργήσει θεατρική ομάδα, οργανώθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εξωτερικό, επισκέπτονται και ενημερώνουν τους μαθητές μας ειδικοί επιστήμονες και αρμόδιοι για διάφορα θέματα (π.χ. οδική ασφάλεια, ασφαλή χρήση του διαδικτύου, γιατροί από την 3η ΤΟΜΥ, εκπαιδευτική ρομποτική από το ΕΚΦΕ κλπ.).

“Προσπαθούμε να δώσουμε διάφορα ερεθίσματα στους μαθητές μας, που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τα ενδιαφέροντά τους και να τους βοηθήσουμε, πέρα από το εκπαιδευτικό κομμάτι, και στην ομαλή τους μετάβαση στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική πραγματικότητα. Επιστέγασμα όλων αυτών των κοινών προσπαθειών αποτελεί η Ευρωπαϊκή πορεία του σχολείου, αλλά και οι επιτυχίες στις Πανελλαδικές εξετάσεις που φέτος ξεπέρασαν το 75% με επιτυχόντες σε Παιδαγωγικά, Πολυτεχνικές σχολές, Φιλολογικά, Οικονομικά, Παραϊατρικά και Αστυνομικές σχολές”, αναφέρει ο κ. Λαζαρίνης.

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 756 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.