Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  3:58 πμ
 
wm small
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 14:43

Απορρίφθηκε τελικά το αίτημα για εγγραφή του εθίμου των Χαλκουνιών στο Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονιμιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ΔΡΩ-κίνηση πολιτών για την Αιτ/νία, ενημερώνει πως μετά την υποβολή δελτίου προς εγγραφή του εθίμου με τον τίτλο «Χαλκούνια Αγρινίου» το 2019, προς εξέταση εγγραφής ή μη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το οποίο λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (κατά τη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου 2020), αποφάνθηκε τα εξής:

«Η πρόταση εγγραφής του εν λόγω στοιχείου απορρίπτεται λόγω επικινδυνότητας κατά την επιτέλεση του εθίμου διότι δεν συνάδει με το πνεύμα του άρθρου 2, παρ. 1 της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), στο οποίο ορίζεται η έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως γίνεται αντιληπτή στη Σύμβαση».

 Η ΔΡΩ – Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία ευχαριστεί το Δήμο Αγρινίου, τους εμπειροτέχνες/φορείς του εθίμου καθώς και συμπολίτες που στάθηκαν αρωγοί  στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Διαβάστηκε 876 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.