Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:30 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 09:55

Έπεσε η αυλαία στην Αυγουστιάτικη έκθεση φωτογραφιών στο Νέο Χαλκιόπουλο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Τ​ην Κυριακή το βράδυ 16 Αυγούστου με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Εθναπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», έκλεισε η φωτογραφική έκθεση που ο Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών Αθήνας & Πειραιά «Ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης», παρουσίασε στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου στο Νέο Χαλκιόπουλο Ορεινού Βάλτου από τις 12 έως τις 16 του μηνός.

Από την Τετάρτη, ημέρα των εγκαινίων έως την Κυριακή το βράδυ, εκατοντάδες συντοπίτες μας επισκέφθηκαν την έκθεση θαυμάζοντας τα όμορφα τοπία της περιοχής που κατέγραψαν φωτογραφικά εννιά Βαλτινοί φωτογράφοι. Αλλά πέρα από τον θαυμασμό για τις σύγχρονες έγχρωμες εικόνες με συγκίνηση αντίκρυσαν τις πάνω από 1500 μαυρόασπρες φωτογραφίες που εικονίζουν πρόσωπα και στιγμιότυπα των τελευταίων εκατό ετών. Μέσα σ’ αυτές ξαναείδαν οι παλιοί τις προηγούμενες απ’ αυτούς γενιές, και οι νεότεροι αντίκρυσαν τους παππούδες και γιαγιάδες που δεν είχαν γνωρίσει. Πολλοί επισκέπτες ζητούσαν «διευκρινήσεις» από τον Βαγγέλη τον πρόεδρο, τον Χρήστο τον Αντιπρόεδρο και τον Τάκη τον ταμία του συλλόγου, σχετικά με το ποιοι είναι στις φωτογραφίες ή που θα βρουν τους δικούς τους, και σε ποιον πίνακα να κοιτάξουν. Και εκείνοι ακούραστοι και με χαρά όλες τις μέρες, πληροφορούσαν σχετικά τους επισκέπτες και τους έλυναν τις απορίες.

Μέχρι και την τελευταία μέρα όλο και κάτι καινούργιο «ανακαλυπτόταν» στις παλιές φωτογραφίες. Την πρώτη μέρα «εντόπισα» φωτογραφία μου με συγγενείς και φίλους από το πανηγύρι του Αγίου Ανδρέα το 1965! Και την τελευταία μέρα η παρατηρητικότητα της συζύγου μου μου έδωσε μεγάλη χαρά όταν διέκρινε την μάνα μου σε φωτογραφία αρχών της δεκαετίας του εξήντα έξω από τον Άγιο Νικόλαο! Η χαρά και η συγκίνηση…επεκτάθηκε και στα παιδιά μας όταν το πληροφορήθηκαν! Ειδικά η κόρη μου που έχει και το όνομα της γιαγιάς της ενθουσιάστηκε πολύ, (τόχουν αυτό όσοι Έλληνες ζουν στο εξωτερικό) και ζήτησε και της έστειλα φωτογραφία της …φωτογραφίας!

Το ίδιο με μένα, είδα αυτές τις μέρες πολλούς που χάρηκαν, συγκινήθηκαν και δάκρυσαν, όταν αντίκρυσαν αγαπημένα τους πρόσωπα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν φανταζότανε ότι θα εύρισκαν φωτογραφίες τους. Και υπάρχουν πολλές ακόμα ξεχασμένες στα μπαούλα, καιρός είναι τώρα που έχομε τα τεχνολογικά μέσα να τις δώσουν όσοι έχουν στον σύλλογο, ώστε να ταξινομηθούν και διασωθούν για τις επόμενες γενιές.

Η προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος προς αυτή την κατεύθυνση είναι αξιέπαινος και τους αξίζουν συγχαρητήρια που αγωνίζονται για την σωτηρία όλων των παλιών ντοκουμέντων και φωτογραφιών, που θα είναι πηγές έρευνας σε μελλοντικούς ερευνητές της μεγάλης ιστορίας του τόπου μας.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στις «καλύτερες» μέρες του Αυγούστου, όταν δεν υπήρχαν άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή. Έτσι είχε μεγάλη προσέλευση επισκεπτών και χάρις στην άψογη διοργάνωση και την ευρυχωρία μέσα και έξω από το σχολείο, δεν έγινε συνωστισμός ούτε στα εγκαίνια ούτε στην λήξη με την προβολή του ντοκιμαντέρ.

Πολλοί εργάστηκαν πρόθυμα αυτές τις μέρες, πριν και κατά την διάρκεια της έκθεσης αλλά και μετά ώστε να ξαναμαζευτεί με προσοχή και τάξη το πολύτιμο υλικό, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθεί εμπλουτισμένο με περισσότερες φωτογραφίες του χρόνου.

Ο Πρόεδρος με την λήξη της όμορφης εκδήλωσης ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν με τον τρόπο του ο καθένας. Τα μέλη του Δ.Σ. Αντιπρόεδρο Χρήστο Λαυρέντζο του Σπύρου, τον ταμία Τάκη Κουτσιούμπα του Αθανασίου την Γενική Γραμματέα του συλλόγου Μελίνα Πλεξίδα του Βασιλείου, την Πολιτιστική Γραμματέα Γωγώ Μαυροειδή του Νικολάου. Τους Βασίλη Πλεξίδα, Τάκη Σπανομήτσο και Θανάση Γιαννακόπουλο που έκαναν τις μεταφορές από και προς Αγραπιδούλα καθώς και των καρεκλών-τραπεζιών. Ευχαρίστησε τον Γιώργο Καραχρήστο που όπως πάντα στις εκδηλώσεις προσφέρει αφιλοκερδώς τα καθίσματα και τα τραπέζια. Και για τα νόστιμα παραδοσιακά γλυκά ευχαρίστησε τις κυρίες Αντιγόνη και Βασιλική Προύντζου, Τούλα και Παρασκευή Γιαννακοπούλου, Ζωή Μαργαρίτη, Μαρία Κουτσιούμπα σύζυγο του Θόδωρου, και Μαίρη Νέστωρα σύζυγο του Νώντα. Ευχαρίστησε τον Ηλεκτρολόγο Βαγγέλη Προύντζο που τοποθέτησε προβολείς στην αυλή του σχολείου. Και φυσικά τους φωτογράφους: Βέργο Μαρίνο, Καραγιώργο Χριστόφορο, Καρακώστα Απόστολο, Κόπανο Μπάμπη, Μπούσγο Τάκη, Παπαδημητρίου Γεώργιο, Παππά Γιάννη, Παππά Σεραφείμ και Ριζογιάννη (Λιάκο) Φάνη.

Όλοι οι επισκέπτες της έκθεσης ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών και ευχήθηκαν και του χρόνου να ξανά οργανωθεί παρόμοια εκδήλωση. Και σίγουρα η επόμενη θα έχει πολύ ενδιαφέρον μια και συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την απελευθερωτική επανάσταση του 1821 στην οποία οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων του Ορεινού Βάλτου έχυσαν πολύ αίμα…

Και μια τελευταία παράκληση του συλλόγου είναι προς όλους όσους έχουν στην κατοχή τους κάθε είδους ενθύμια των προγόνων τους να δώσουν φωτογραφίες τους. Ώστε αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα να καταγραφούν και να μείνουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα είναι περήφανα για τον τόπο καταγωγής τους, που είναι τόπος που έβγαλε ήρωες σε όλους τους αγώνες της Πατρίδας.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1259 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.