Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:27 μμ
 
wm small
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 12:24

Αυτός πρέπει να είναι ο Παναιτωλικός του 2020-21

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μεγάλη κουβέντα γίνεται και φέτος, όπως κάθε χρόνο, για τις σωστές και τις λάθος κινήσεις που κάνει ο Παναιτωλικός στη μεταγραφική περίοδο και ποιος μπορεί να είναι ο στόχος του την επόμενη χρονιά με βάση αυτές.
Τ​ο 2020 ήταν μία περίεργη χρονιά και ο σχεδιασμός όλων των ομάδων έχει αλλάξει, έχει καθυστερήσει ή έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ο Παναιτωλικός είναι και αυτός ανάμεσα στις ομάδες που δεν ξέρουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα στα τηλεοπτικά και αυτό σίγουρα επηρεάζει τον σχεδιασμό του καθώς δεν γνωρίζει πόσα χρήματα θα λάβει και μέχρι που μπορεί να φτάσει χωρίς να «ματώσει» οικονομικά.

Το θέμα της σημερινής στήλης όμως δεν είναι αυτό, αλλά ποιος, κατά την άποψη του αρθρογράφου, θα πρέπει να είναι ο Παναιτωλικός του 2020-21.

Στο τέρμα
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά… Στο τέρμα φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία και ο Φερνάντεθ θα παραμείνει στο Αγρίνιο για άλλα δύο χρόνια. Θετικότατη εξέλιξη για έναν πολύ σημαντικό ποδοσφαιριστή στο ρόστερ του Παναιτωλικού από το Γενάρη και έπειτα. Με την προσθήκη ενός ακόμη αξιόπιστου τερματοφύλακα που γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα, ως δεύτερη λύση, ο «Τίτορμος» θα είναι έτοιμος για τη νέα σεζόν. Φυσικά έχει συμβόλαιο για άλλον ένα χρόνο ο Κνετ, αλλά πάντα κατά την άποψη του αρθρογράφου, πρόκειται για έναν τερματοφύλακα που στα μισά παιχνίδια είναι τραυματίας και στα άλλα μισά δεν πείθει, άρα θα ήταν προτιμότερο να συνεχίσει κάπου αλλού την καριέρα του.

Η αμυντική γραμμή
Στην άμυνα ο Παναιτωλικός διαθέτει δεξιά Τζανακάκη και Λιάβα (σε αυτή τη θέση συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό), στο κέντρο Μαλή, Κωνσταντόπουλο και ξανά Λιάβα ως λύση ανάγκης (που όμως ήταν ο πιο αξιόπιστος την περασμένη αγωνιστική περίοδο) και αριστερά τον Παρρά (το συμβόλαιο του Κέβιν λήγει και δεν φαίνεται στο Αγρίνιο να βλέπουν πολύ ζεστά το ενδεχόμενο ανανέωσης της συνεργασίας).

Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσει έναν ακόμη αξιόπιστο δεξιό μπακ. Μία πολύ καλή λύση θα ήταν για παράδειγμα ο Μιχάλης Μπουκουβάλας που είναι γέννημα θρέμμα της ομάδας, με πολλά χρόνια εμπειρίας στη μεγάλη κατηγορία, που έφτασε μέχρι και τις κλήσεις τις εθνικής πριν από λίγα χρόνια με τη φανέλα του Ηρακλή. Επίσης χρειάζεται έναν νέο «Γιώργο Κούσα» στο κέντρο της άμυνας, έναν παίκτη με εμπειρία στη θέση και στη Super League, που να είναι πολύ δυνατός στο ψηλό παιχνίδι και θα ενισχύσει σημαντικά την ομάδα σε στατικές φάσεις, επιθετικά και ανασταλτικά, εκεί δηλαδή που πονάει τα τελευταία χρόνια. Ίσως από τα ονόματα που έχουν προταθεί, αυτό του Λισγάρα να είναι το καταλληλότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, χρειάζεται και έναν αριστερό μπακ, ο οποίος θα πλαισιώσει τον Παρρά, χωρίς όμως να μειώσει τον χρόνο συμμετοχής του. Ο Παρράς ΠΡΕΠΕΙ να πάρει την ευκαιρία και να είναι βασικός στον νέο Παναιτωλικό. Έχει όλα τα προσόντα να γίνει ένας σύγχρονος ακραίος αμυντικός που θα ζήλευε κάθε ελληνική ομάδα, αρκεί να δουλέψει σκληρά και να μείνει προσγειωμένος. Το απέδειξε περίτρανα στα play out.

«Extreme makeover» στο κέντρο
Στο κέντρο του γηπέδου τα «καναρίνια» χρειάζονται ένα «extreme makeover» γιατί είναι η θέση στην οποία έδειξαν τη μεγαλύτερη αστάθεια και αυτό επηρέασε σημαντικά στην τραγική ανασταλτική λειτουργία και τη σημαντική αδυναμία δημιουργίας επιθέσεων σε αρκετούς αγώνες.

Ο Μιμίτο αποχώρησε, ο Ταχάρ δεν έπεισε και δεν βοήθησε ουσιαστικά, για τον Σιέστεντ ούτε λόγος. Ο μοναδικός που ίσως θα μπορούσε να μείνει βάσει των όσων προσέφερε είναι ο Ντάλσιο, ο οποίος σε κάποιες στιγμές έδειξε ότι διαθέτει ποιότητα, μπορεί να μεταβιβάσει σωστά τη μπάλα και όταν έχει κέφια μπορεί με μία εντυπωσιακή ατομική ενέργεια να αποφύγει τον αντίπαλό του και να βγει στην επίθεση. Είναι όμως αυτό αρκετό; Είναι το στοιχείο που πρέπει να διαθέτει ένα καλό «8αρι»; Άλλωστε «6αρι» δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ.

Ο Παναιτωλικός χρειάζεται ένα καλό «6αρι», αν όχι και δεύτερο, τύπου Μπεχαράνο ή Γοδόι (εδώ πάμε σε πιο ακριβή επιλογή) που ανασταλτικά να βάζει δύσκολα σε κάθε αντίπαλο και σαν δεύτερη λύση να συνεχίσει να δίνει χρόνο στον Τσιγγάρα που δείχνει ότι μπορεί να κάνει πράγματα και τα επόμενα χρόνια να έχει θέση στην ενδεκάδα.

Επίσης χρειάζεται η προσθήκη ενός έμπειρου μέσου που να αγωνίζεται ως «8αρι» και να κάνει αυτά που δεν κάνει ο Ντάλσιο, αλλά δεν μπορεί να κάνει ούτε και ο Ντίας. Ένας που ανασταλτικά να μην είναι αδιάφορος, το ύψος του να είναι κοντά στο 1.80 ώστε να μπορεί να πάρει πρώτες μπάλες και να βοηθήσει και σε στατικές φάσεις, με καλή πάσα και μακρινό σουτ. Πάνω απ’ όλα όμως, παίκτης που να γνωρίζει καλά τη θέση, σε αντίθεση με τον Ντίας που έγινε κεντρικός μέσος στον Παναιτωλικό.

Επίθεση με… πολλές εκκρεμότητες
Στην επίθεση ο Παναιτωλικός έχει τα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα. Στη θέση «10» έχει τον Ρόσα που αποδίδει καλύτερα στα άκρα, τον Άλβαρες που ακόμη δεν έχει πείσει και τον Ντουάρτε που έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία, αλλά κυρίως αγωνίζεται στα άκρα. Πρόκειται για μία από τις θέσεις που ενδεχομένως να μη χρειάζεται ενίσχυση, αν κρατήσει τον Ρόσα, διαφορετικά πρέπει να αποκτήσει έναν πολύ καλό δημιουργό.

Στα άκρα έχει πληθώρα επιλογών, υπό προϋποθέσεις. Μεντόσα, Αριγίμπι, Ντουάρτε, Ντίας και με ερωτηματικό ο Μουνιέ, ο οποίος αν παραμείνει, φυσικά θα είναι ένα από τα μεγάλα όπλα του Παναιτωλικού. Αν δεν παραμείνει, τότε πρέπει να αντικατασταθεί με ποδοσφαιριστή εξίσου ποιοτικό και με γνώση του ελληνικού πρωταθλήματος.

Τέλος, η κορυφή της επίθεσης… εκεί όπου ο Ντάουντα και ο Μπαΐροβιτς πέτυχαν σημαντικά γκολ, ο πρώτος αποχωρεί και για τον δεύτερο υπάρχει ερωτηματικό. Πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης του Ντάουντα που να έχει έφεση στο σκοράρισμα, σε πρωτάθλημα τουλάχιστον ισάξιο με το ελληνικό (αυτό δεν μπορεί να είναι το κυπριακό) και να παραμείνει και ο Μπαΐροβιτς. Διαφορετικά πρέπει να αποκτηθεί και δεύτερος αξιόπιστος επιθετικός.

Συνοπτικά ανά θέση
Τερματοφύλακας: Φερνάντεθ, *μεταγραφή
Δεξιός μπακ: Τζανακάκης, *μεταγραφή
Αριστερός μπακ: Παρράς, *μεταγραφή
Κεντρικός αμυντικός: *μεταγραφή, Μαλής, Κωνσταντόπουλος, Λιάβας
Αμυντικός μέσος: *μεταγραφή, Τσιγγάρας, Λιάβας
Κεντρικός μέσος: *μεταγραφή, Ντίας
Επιθετικός μέσος: Ρόσα (ή αντικατάσταση), Ντουάρτε, Άλβαρες
Ακραίος επιθετικός: Ρόσα (ή αντικατάσταση), Μουνιέ (ή αντικατάσταση), Μεντόσα, Αριγίμπι, Ντίας, Ντουάρτε
Κεντρικός επιθετικός: *μεταγραφή, Μπαΐροβιτς (ή αντικατάσταση)

Όπου αναγράφεται *μεταγραφή, σημαίνει ότι πρέπει να αποκτηθεί ποδοσφαιριστής. Όσοι ποδοσφαιριστές βρίσκονται στο ρόστερ του Παναιτωλικού και δεν αναγράφονται παραπάνω, κατά την άποψη του αρθρογράφου, καλό θα ήταν να συνεχίσουν κάπου αλλού την ποδοσφαιρική τους καριέρα. Εξαίρεση αποτελούν οι Μπελεβώνης, Καββαδίας και Φυτόπουλος που πήραν ελάχιστο χρόνο, έχουν δείξει ότι διαθέτουν καλά στοιχεία και πρέπει και αυτοί να πάρουν χρόνο συμμετοχής σε κάποια παιχνίδια, όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία.

Με βάση την παραπάνω εκτίμηση, ο Παναιτωλικός του 2020-21 για να είναι ανταγωνιστικός χρειάζεται επτά μεταγραφές, αρκετές αποδεσμεύσεις και κάποιες ανανεώσεις. Αν οι ανανεώσεις δεν επιτευχθούν, οι μεταγραφές ίσως να πρέπει να φτάσουν ακόμη και τις δέκα.

karvasaras.gr – Μπάμπης Τσιρώνης

Διαβάστηκε 832 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.