Σάββατο, 11η Μαίου 2024  11:35 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 09:54

Μητροπολίτης Κοσμάς: Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους χριστιανικούς λαούς και τον Πάπα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Με αποκλειστική του δήλωση στη «Σ» ο Μητροπολίτης Κοσμάς σχολιάζει την μετά από 85 χρόνια επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί
  • Πένθιμα οι καμπάνες στους Ιερούς Ναούς της Αιτωλοακαρνανίας
  • Σήμερα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά

Το δικό του μήνυμα στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, μέσω της «Σ» ο Μητροπολίτης Αιτωλίας κ’ Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, με αφορμή τη σημερινή πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά από απόφαση Ερντογάν και την προηγηθείσα βέβαια απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια.
Ο κ. Κοσμάς μάλιστα δεν διστάζει να επιτεθεί στον Πάπα, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι λάμπει δια της απουσίας του χωρίς να έχει κάνει την παραμικρή παρέμβαση για το θέμα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μιλώντας για Έλληνες που αποστάτησαν.
Αναλυτικά η δήλωση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας κ’ Ακαρνανίας κ. Κοσμά στη «Σ»:
«Η πρώτη πτώσις της Κωνσταντινουπόλεως έγινε την 29ην Μαΐου 1453. Το κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το εγκαλώπισμά της, η Βασιλεύουσα των πόλεων, η Κωνσταντινούπολις, έπεσε στα χέρια των Αγαρηνών για να λεηλατηθεί στη συνέχεια, να της αφαιρεθεί η λαμπρότητα και η δόξα, να κατασφαγούν οι χριστιανοί, να οδηγηθούν σε ατιμώσεις και πολυώδινα βάσανα.
Κατεδαφίσεις, πυρπολήσεις μοναδικών μνημείων έφεραν την ερήμωση. Έμεινε όρθια η αγιασμένη και τιμημένη Αγιά Σοφιά. Αμίμητη για την ωραιότητά της, την περίφημη αρχιτεκτονική της, και τον αξεπέραστο εσωτερικό διάκοσμό της, αγιασμένη και ιερωτάτη, γιατί στην Αγία Τράπεζά της τελέσθηκαν αναρίθμητες αναίμακτες θυσίες του Λυτρωτού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού από μεγάλους και αγίους Πατριάρχες, Ιεράρχες, Ιερείς.
Δυστυχώς, στις ημέρες μας, ημέρες που εξυμνείται η δημοκρατία, ο πολιτισμός, τα ατομικά δικαιώματα, η ελευθερία, η Κωνσταντινούπολις για δευτέρα φορά αλώνεται, γιατί η Αγία Σοφία, ο πρώτος Ιερός Ναός της Ορθοδοξίας, γίνεται τζαμί. Θα περιμέναμε από τους λεγομένους χριστιανικούς λαούς και από τον λεγόμενο χριστιανό ηγέτη τον Πάπα, οι οποίοι έχουν κραταιά πολιτική δύναμη, να παρέμβουν δυναμικά και ειλικρινά για να ματαιωθεί η βεβήλωση. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Δεν θα αποθαρρυνθούμε όμως. Θα ζητήσουμε από τον Τριαδικό μας Θεό, από την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας, από τους Αγίους μας την βοήθεια. Φοβούμαι όμως μήπως δεν είμαστε άξιοι γιατί «πολλά πταίομεν άπαντες». Οι Έλληνες σήμερα πολύ αποστάτησαν.

Ο πρώτος, μετά την Άλωση, Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος είχε πει ότι «δια τας αμαρτίας ημών έπεσε η Πόλη». Είμαστε άξιοι εμείς σήμερα να μας ακούσει ο Κύριος; Με μετάνοια ας καταφύγουμε λοιπόν στον Θεό. Την Παρασκευή θα γίνουν οι παρακλήσεις στην Ιερά Μητρόπολή μας. Οι Μωαμεθανοί θα μολύνουν την Αγία Σοφία και εμείς θα παρακαλούμε τον Χριστό μας. Ας ευχηθούμε να γίνουμε άξιοι για να μας ακούσει η αγάπη του Κυρίου μας».
Πένθιμα οι καμπάνες στους Ιερούς Ναούς της Αιτωλοακαρνανίας
Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν σχετικής απόφαση της Μητρόπολης, πένθιμα θα σημάνουν οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών, σήμερα στις 10 το πρωί. Επίσης, την ίδια ώρα, στους Ιερούς Ναούς, αν είναι δυνατόν σε όλους, θα τελεστεί Ιερά Παράκλησις προς την Παναγία.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, στις 7 το απόγευμα, την ώρα της μουσουλμανικής προσευχής στην Αγιά Σοφιά, θα τελεστεί η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Ομάδα εργασίας συστήνουν Μενδώνη – Δένδιας παρουσία της UNESCO

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να συστήσει μια ολιγομελή ομάδα εργασίας παρουσία της UNESCO, ώστε μέσα σε διάστημα δέκα ημερών να προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών, που θα αναδείξει διεθνώς τον κίνδυνο της αλλοίωσης του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Για το θέμα αυτό συζήτησαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχαν την Τετάρτη, παρουσία της εκπροσώπου της UNESCO στην Ελλάδα, Μαρίας Διαμαντοπούλου.«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συνιστά ελληνο-τουρκική διαφορά. Εντούτοις, βέβαια, για εμάς τους Έλληνες, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία το μνημείο αυτό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Γι’ αυτό τον λόγο, έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το ζήτημα μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της UNESCO».

«O σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτό το μνημείο που έχει πανανθρώπινη αξία. Άλλωστε, ως τέτοιο είχε καταγραφεί και στην UNESCO. Την οικουμενικότητα του μνημείου της Αγίας Σοφίας ανέδειξαν οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε, μετά τις σχετικές δηλώσεις του κ. Δένδια: «Προφανώς, όπως ήδη ελέχθη από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Δένδια, δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί τις δύο χώρες. Η Αγία Σοφία είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών. Αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος».
«Θεωρώ ότι το επίπεδο της συζήτησης ήταν τέτοιο που δημιουργεί προοπτικές, η ελληνική κυβέρνηση, στο σύνολό της, να χειριστεί διεθνώς το συγκεκριμένο θέμα. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Πολιτισμού είναι προφανές ότι, στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων, θα στηρίξει απολύτως την εθνική αυτή προσπάθεια», υπογράμμισε η υπουργός.

Εφημερίδα «Συνείδηση» 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 747 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.