Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:07 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 20:38

Τρία χρόνια από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιερέα Κωνσταντίνου Κακαβούλα στην Αγία Τριάδα Αγρινίου (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες: Απόστολος Κων. Καρακώστας

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από μια αλησμόνητη μέρα, όταν στον  Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Αγρινίου, γιορτή του Αγίου Πνεύματος στις 5 Ιούνη του 2017 μετά την Θεία Λειτουργία όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, παρουσία πλήθους Αγρινιωτών  έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Πατρός Κωνσταντίνου Κακαβούλα, (1915-1978).

Την προτομή φιλοτέχνησε ο γνωστός  Αγρινιώτης γλύπτης Βασίλης Παπασάικας.

Ήταν όνειρο πολλών ετών, και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των παλιών οικότροφων του οικοτροφείου  Αγίας Τριάδας του οποίου εμπνευστής και δημιουργός ήταν ο ακούραστος Παπά-Κώστας Κακαβούλας.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έκαναν ο Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος και εκ μέρους των οικότροφων ο Κωστής Τσιάκαλος.

Ήταν την δύσκολη εποχή στην δεκαετία του 60 όταν το ξεκίνησε  με πενιχρά μέσα αλλά με πολύ αγάπη. Στην επαρχιακή Ελλάδα εκείνα τα χρόνια, δεν υπήρχαν δυνατότητες σπουδών, τα γυμνάσια ήταν μόνο στις πόλεις. Ο Παπά-Κώστας έδωσε την δυνατότητα σε πολλά αγόρια και κορίτσια των χωριών του νομού μας και όχι μόνο, την δυνατότητα να σπουδάσουν.

Με πολλούς αγώνες εξασφάλισε στέγη και τροφή στα δύο οικοτροφεία, αρρένων και θηλαίων, και δεκάδες παιδιά μπόρεσαν να αποφοιτήσουν από το 6ταξιο τότε γυμνάσιο, και ακολούθως να μπουν στα πανεπιστήμια.

Κάνοντας απολογισμό τώρα, 50-60 χρόνια μετά, όταν πλέον σχεδόν όλοι οι «μικροί» οικότροφοι είμαστε συνταξιούχοι, διαπιστώνομε ότι το σύνολο των τότε χωριατόπαιδων από την Ναυπακτία-Τριχωνίδα-Βάλτο-Ξηρόμερο-Μεσολόγγι-Ευρυτανία και Αργιθέα Καρδίτσας, διέπρεψαν σε όλα τα επίπεδα της ζωής, όπου τάχθηκε ο καθένας, με τιμιότητα και συνέπεια στις επιστήμες στα γράμματα και στις τέχνες.

Τα τελευταία 50 χρόνια οι οικότροφοι προσπάθησαν να διατηρήσουν μια ιδανική αδελφική σχέση, και τώρα κατάφεραν σαν ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για τον «Παπούλη» τους την ανέγερση της προτομής του στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας Αγρινίου που πιστά υπηρέτησε τόσα χρόνια. Πρόθυμους συμπαραστάτες στην ενέργειά τους αυτή είχαν τον ακούραστο Μητροπολίτη μας κ.κ. Κοσμά, τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου, τον επί 40 χρόνια ιερέα του ναού πατρός Γεωργίου, των επιτρόπων, και των ενοριτών της Αγίας Τριάδας, καθώς και του γλύπτη Βασίλη Παπασάικα.

Την εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια  συντόνισε ο παλιός οικότροφος Δάσκαλος Γιάννης Τσώτας. Εκφωνήθηκαν συγκινητικοί λόγοι από τον Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο, παλιούς οικότροφους όπως από τον Δημοσιογράφο Συγγραφέα και ποιητή Κωστή Τσιάκαλο, από τον φιλόλογο Δημήτρη Γρίβα με καταγωγή από το Λεοντίτο Αργιθέας και ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε και τα παρακάτω λόγια:

«Στα 1978 ο Θεούλης μας τον στέρησε για πάντα ως υλική παρουσία. Με ποια λογική τον κάλεσε εκεί στον ουρανό, στην αιώνια ζωή τόσο νωρίς, ομολογώ δεν το κατέχω, με ξεπερνάει. Όμως είμαι σίγουρος πως τον Καλωσόρισε ως εξής: Πνευματικέ Πατέρα Παπακώστα Κακαβούλα, σε καλοδέχομαι στον Παράδεισο. Άξιος ο μισθός σου. Μπορείς και συ να καυχηθείς, σαν τον Απόστολο Παύλο, «Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, την πίστην τετήρηκα, τον δρόμον τετέλεκα. Απόκειταί μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος!».  Και συνεχίζει ο Δημήτρης Γρίβας περιγράφοντας τον βίο του Παπούλη, από την γέννησή του το 1915 στην ορεινή Πετρώνα Βάλτου,(Μπονίκεβος λεγόταν τότε…) την στράτευσή του στον πόλεμο του 40, τις ειδικές διακρίσεις και μετάλλια που έλαβε, την μετά τον πόλεμο στράτευσή του στην Εκκλησία, και την διακονία του σαν ιερέας στην Σπολάϊτα, το Θέρμο και την Αγία Τριάδα Αγρινίου. Περιέγραψε τους αγώνες του ακούραστου Παπά Κώστα να μεγαλώσει σωστά την πολύτεκνη οικογένειά του ενώ συγχρόνως μοιραζόταν τον χρόνο του με πρωτόγνωρες-πρωτοποριακές για την εποχή πρωτοβουλίες όπως την ίδρυση εργαστηρίου υφαντικής και ραπτικής στην Σπολάϊτα στην δεκαετία του 50. Την δημιουργία  σώματος Εθελοντών Αιμοδοτών στο Αγρίνιο. Την ενίσχυση με ποικίλους τρόπους πολύτεκνων και απόρων οικογενειών πέρα από την ενορία του. Και την κορυφαία του δημιουργία των δύο οικοτροφείων, αρρένων και θηλαίων ενώ δίδασκε ισότητα και σεβασμό στα δύο φύλα. Μέσα από αυτά πέρασαν πάνω από 150 οικότροφοι μαθητές και πολλοί από αυτούς είναι σημερινοί επιστήμονες, άνθρωποι των γραμμάτων αλλά πάνω απ’ όλα σωστοί Άνθρωποι.»

Μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παπά Κώστα όπου παρέστησαν εκατοντάδες  Αγρινιώτες, ο «Σύλλογος γυναικών Αγίας Τριάδας» πρόσφερε αναψυκτικά-καφέδες και χειροποίητα γλυκά σε πάνω από 200 άτομα που παρακάθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναού Αγίας Τριάδας.

Εκεί οι “παλιοί” θυμήθηκαν ξεχασμένες παλιές ιστορίες, και οι νεώτεροι άκουσαν με προσοχή και ενδιαφέρον άγνωστα περιστατικά για την «τότε» σχολική μάθηση με στερήσεις, χωρίς δωρεάν μετακινήσεις, φροντιστήρια, κινητά και υπολογιστές.

Η πόλη του Αγρινίου τίμησε τον Ιερέα Κωνσταντίνο Κακαβούλα έναν άξιο πνευματικό πατέρα-πρωτοπόρο-οραματιστή-βαθιά θρησκευόμενο-και ακούραστο ιερέα.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

παλιός οικότροφος

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2250 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.