Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  3:23 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 21:34

Αγρίνιο: «Άδειες καρέκλες» για την εστίαση – «Το 30% των επιχειρήσεων του κλάδου δεν θα ανοίξουν…» (VIDEO + ΦΩΤΟ)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Ραντεβού σε κεντρικές πλατείες όλη την Ελλάδα έδωσε νωρίτερα το απόγευμα ο κλάδος της εστίασης, μέσω του «κινήματος» Empty Chairs – Άδειες Καρέκλες.
  • Έντονη ανησυχία για “λουκέτα”.
  • Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του κλάδου στο Αγρίνιο Κωνσταντίνος Ναστούλης 

Με άδειες καρέκλες γέμισε νωρίτερα το απόγευμα η πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο και άλλες κεντρικές πλατείες σε όλη την χώρα, όπως αυτή του Συντάγματος στην Αθήνα και του Αγ. Γεωργίου στην Πάτρα, αλλά και χώροι γύρω από κάποιο τοπόσημο όπως λ.χ. ο Λευκός Πύργος στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της μαζικής κινητοποίησης του κλάδου της εστίασης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κλάδου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κωνσταντίνο Ναστούλη: «Στο Αγρίνιο το 30% των επαγγελματιών του κλάδου μας δεν έχουν σκοπό να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους αν δεν αλλάξει κάτι σχετικά με τους εξωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχει έλλειψη χρημάτων για την επανεκκίνηση».

Σκοπός είναι να βρεθεί η “χρυσή τομή”, καθώς ήδη είναι σε εξέλιξη διαβούλευση με κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο, οι οποίες αναμένεται να προσδιορισθούν πιθανότατα και εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Η σκέψη και η κινητοποίηση ξεκίνησε από 10 επαρχιακούς συλλόγους εστίασης και αναψυχής, μεταξύ αυτών και του Αγρινίου, και τελικά θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 100 σύλλογοι από αντίστοιχες πόλεις ανά την Ελλάδα. Σκοπός μας είναι η κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις για το μέλλον του κλάδου μας και των εργαζομένων του. Την κινητοποίηση αυτή την στηρίζουν οι όλοι οι δήμοι στη χώρα, όπως και αυτός του Αγρινίου, όπως επίσης και η Ομοσπονδία μας. Κάθε άδεια καρέκλα συμβολίζει μια επιχείρηση που θα κλείσει και  μια θέση εργασίας που θα χαθεί. Επίσης, τα εξαρτώμενα από τον κλάδο μας επαγγέλματα θα αντιμετωπίσουν σοβαρό ζήτημα ακόμη και ως προς την επιβίωσή τους, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της εργασίας τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον κλάδο εστίασης και αναψυχής» τόνισε ο κ. Ναστούλης μιλώντας στο sinidisi.gr

Άδειες καρέκλες: Αυτές είναι οι θέσεις του κινήματος

Για την όσο πιο ομαλή γίνεται επιστροφή στην κανονικότητα η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και το κίνημα «Άδειες Καρέκλες» έχει καταθέσει δημόσια θέσεις και προτάσεις προς όλα τα αρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, ζητάει από το Υπουργείο Οικονομικών την μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο από την 1η Ιουνίου, την κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για τα εισοδήματα 2019 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Σε ότι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεις μεταξύ των θέσεων την ΠΟΕΣΕ είναι δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του Κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 80% 7ετούς διάρκειας με 12μηνη περίοδο χάριτος και επιδοτούμενο επιτόκιο από το ΤΕΠΙΧ.

Σε ότι αφορά τα ενοίκια οι επαγγελματίες που βρίσκονται πίσω από τις “Άδειες Καρέκλες” ζητούν την επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και μετά την επαναλειτουργία καταβολή του 60% με επιδότηση κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος ως προς τα εργασιακά ανάμεσα στις προτάσεις είναι και να υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων, που θα θιγούν από τα μέτρα, στο επίπεδο του ονομαστικού τους μισθού μέσω του προγράμματος “SURE“.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ήταν στην συμβολική διαμαρτυρία και εκτός του μηνύματός του (δείτε το βίντεο παρακάτω) τόνισε: “Μαζί με τους επαγγελματίες της εστίασης παλεύουμε να μη μείνει καμία καρέκλα άδεια…καμία θέση κενή”.

sinidisi.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 1045 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 21:39
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.