Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  5:46 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 01 Μαϊος 2020 18:13

Το μνημείο των δολοφονηθέντων καπνεργατών στην περιοχή του Πάρκου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σκεπτική κοιτάζει η «μάνα» του Χρ. Καπράλου την αναθηματική επιγραφή στην είσοδο του Πάρκου.

Μια πλάκα που έστησε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στην επέτειο των 100 χρόνων της εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου μνημονεύεται η καπνεργάτρια Βασιλική Γεωργαντζέλη, μάνα και αυτή και μάλιστα έγκυος τότε στο τρίτο της παιδί, πρόσφυγας από τα Δαρδανέλια της επαρχίας Τρωάδος.

Δολοφονήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1926, αγωνιζόμενη για τα δικαιώματα των καπνεργατών, ”των κυνηγών του ονείρου”, μαζί με τον καπνεργάτη Θεμιστοκλή Νικ. Καραμιχάλη, σε απεργιακή πορεία, των καπνεργατών του εργοστασίου Παπαστράτου, λίγο πριν το Πάρκο από τους χωροφύλακες.

Σημεία των καιρών, και η «μάνα» αλλά και η αναθηματική επιγραφή βρίσκονται σε κληροδότημα των καπνεμπόρων Παπαστράτων.

Περισσότερα εδώ, αλλά και στα βιβλία, της κυρίας Μαίρης Χρυσικοπούλου «Γυναικείες μορφές της Αιτωλοακαρνανίας», Αγρίνιο 2002, και του κ. Αριστ. Μπαρχαμπά «Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου», Αγρίνιο 2007, εκδόσεις Ίβυκος.

Από την ομάδα του Facebook “Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus”

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 2259 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.