Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  5:46 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020 18:07

Λιτά στολισμένοι Επιτάφιοι της Αιτωλοακαρνανίας (φωτό)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

M.Παρασκευή σήμερα, ημέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, ημέρα της κορύφωσης του Θείου Δράματος.

Η βαριά σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού επισήμως δεν επιτρέπει την προσέλευση στις εκκλησίες αν και οι περισσότερες στην περιοχή του Αγρινίου δεν είναι κλειδωμένες-όπως προβλέπεται- και σε αρκετές από αυτές πιστοί εισέρχονται, χωρίς εικόνες συνωστισμού πάντως, για να ασπαστούν τον Επιτάφιο.

Η αστυνομία προβαίνει σε συστάσεις όπου καλείται και όπου αντιλαμβάνεται μεγάλη παρουσία πιστών  ωστόσο πιο αυστηρή είναι η στάση της για τέλεση των λειτουργιών που προβλέπονται κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα.

Συστήνουν οι τοπικές αρχές στους πιστούς να μην παρακολουθήσουν λειτουργίες.  Χωρίς πιστούς θα ψαλλεί ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και θα γίνει η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και το βράδυ ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου. Ο Επιτάφιος εξάλλου θα μείνει μέσα στις εκκλησίες, με κλειστές τις πόρτες.

Το Πάσχα του 2020 λοιπόν διαφέρει από το Πάσχα των Ελλήνων των περασμένων ετών και αυτό αφορά και το τελετουργικό του στολισμού των επιταφίων από τις ενορίτισσες που υπό κανονικές συνθήκες ξεκινά στους ναούς μετά την ακολουθία του Εσταυρωμένου την Μεγάλη Πέμπτη.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως οι Επιτάφιοι έμειναν αστόλιστοι, φρόντισαν οι ιερείς για αυτό. Δείτε ενδεικτικές εικόνες από Επιταφίους στην Αιτωλοακαρνανία.

Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής-Μητρόπολη
I.N.Aγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου
Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Ανάλψης Τριχωνίδας
Ι.Ν.Αγίας Παρασκευής Σπολάιτα
Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου Λεπενούς
I.N.Koιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Παπαδάτου Ξηρομέρου
Κανδήλα Ξηρομέρου
Άγιος Γεράσιμος Κεφαλοβρύσου
Αμοργιανοί Βάλτου

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1361 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.