Κυριακή, 5η Μαίου 2024  3:13 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 23:59

Μήνυμα ζωής: Εθελοντική αιμοδοσία στο Αγρίνιο από το φεστιβάλ «Photopolis»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εγκύκλιος του Υπουργείο για αιμοδοσίες σε δημοτικούς χώρους, επειδή οι αιμοδότες δεν μεταβαίνουν λόγω κορονοϊού στα Νοσοκομεία

Εξαιρετικώς επείγουσα επιστολή απέστειλε προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας ο Υφυπουργός Υγείας,  Β. Κοντοζαμάνης. Ο Υφυπουργός επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος στη Χώρα, η οποία οφείλεται στη δυσκολία των εθελοντών αιμοδοτών να μεταβούν στα Νοσοκομεία, λόγω φόβου αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού. Υπογραμμίζει πως το γεγονός αυτό, το οποίο μάλιστα παρατηρείται σε πολλές πλέον χώρες, θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιστραφεί, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ανάγκες όλων όσων έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος ή παράγωγών του (αιματο-ογκολογικοί και καρδιοχειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία κλπ). Συνεπώς, είναι αναγκαίο η αιμοληψία από αιμοδότες (εθελοντές και συγγενικό περιβάλλον) να μετακινηθεί εκτός Νοσοκομείου σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, εύκολα προσβάσιμους και κατά το δυνατόν ευχάριστους, που θα δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Υγείας καλεί δήμους και Περιφέρειες να συνεργαστούν με τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων, ώστε να διατεθούν αίθουσες για τη μεταφορά του έργου αιμοληψίας των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας.

Χθες πάντως στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα εθελοντική αιμοδοσία σε δημοτικό χώρο. Επρόκειτο για την αιμοδοσία που διοργάνωσε το φωτογραφικό φεστιβάλ Αγρινίου «Photopolis» σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αγρινίου και το  Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος ν. Αιτωλοακαρνανίας στο χώρο της παλιάς λαχαναγοράς στην πλατεία Δημάδη.

Ωστόσο, όπως δήλωσαν στη «Σ» και οι διοργανωτές της αιμοδοσίας ο κόσμος ακόμη και στο Αγρίνιο είναι αρνητικός να μεταβεί στο νοσοκομείο για να δώσει αίμα, ενώ συνάμα πρέπει να ενισχυθούν οι εθελοντικές αιμοδοσίες, διότι υπάρχει ανάγκη για αίμα!

Σχετικά με τα νέα μέτρα για την προστασία των εθελοντικών αιμοδοσιών ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγρινίου Κώστας Καλαντζής: «η εγκύκλιος του υπουργείου είναι στην κατεύθυνση να διαφυλάξει τις αιμοδοσίες, τους εθελοντές, τους ανθρώπους που τις υποστηρίζουν, ώστε να συνεχιστούν κανονικά καθώς υπάρχει ανάγκη για αίμα. Στην παρούσα φάση ο κόσμος είναι διστακτικός να μεταβεί στο εκάστοτε νοσοκομείο για να δώσει αίμα. Στο Αγρίνιο εφαρμόζονται τα μέτρα και όλοι οι σύλλογοι του δήμου Αγρινίου είναι ενήμεροι για το πώς θα πρέπει να γίνονται οι αιμοδοσίες αυτή την χρονική περίοδο. Οι οδηγίες της εγκυκλίου υπαγορεύουν πως πλέον κατά την είσοδο στον χώρο της αιμοδοσίας, όπως και κατά την έξοδο,  ο εθελοντής αιμοδότης θα πρέπει να ακολουθεί την διαδικασία της αντισηψίας, ενώ πλέον πρέπει να δίνει αίμα ένας αιμοδότης και μετά να ακολουθεί ο επόμενος.  Σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου οι δήμοι ή οι περιφέρειες οφείλουν να παραχωρήσουν δωρεάν χώρο για αιμοδοσία αν δεν υπάρχει. Ως δήμος Αγρινίου ελέγξαμε τους χώρους που διεξάγουν τις αιμοδοσίες τους κατά κανόνα οι σύλλογοι και είναι κατάλληλοι, ενώ υπάρχουν και εναλλακτικοί χώροι, αν υπάρξει ανάγκη».

Η Ειρήνη Κρέτση του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών και δωρητών οργάνων Αγρινίου τόνισε: «προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στην προσφορά αίματος, καθώς η ανάγκη για αίμα στην χώρα είναι τεράστια και συνάμα ο κόσμος αυτή την περίοδο είναι προβληματισμένος με τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να αποφεύγει να προσφύγει στα νοσοκομεία για να δώσει αίμα. Ευελπιστούμε να δώσει ώθηση στην προσπάθειά μας η εγκύκλιος του υπουργείου, η οποία δίνει περισσότερες οδηγίες για την διασφάλιση όλων των εμπλεκομένων στην αιμοδοσία, ώστε να συνεχιστούν. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε και εμείς περισσότερο αίμα ώστε να το δώσουμε στο νοσοκομείο Αγρινίου».

Ο Πάνος Καλτσάς μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φωτογραφικού φεστιβάλ Αγρινίου ανέφερε: «η αιμοδοσία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του φωτογραφικού φεστιβάλ, οι οποίες ακυρώθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό. Το νοσοκομείο είχε ανάγκη από αίμα και επιπλέον ο κόσμος λόγω του κορονοϊού είναι λογικό να φοβάται να μεταβεί στο νοσοκομείο για να δώσει αίμα. Μας έχουν υποσχεθεί αρκετοί πως θα συνεισφέρουν δίνοντας αίμα, ενώ παράλληλα έχουμε λάβει όλα τα μέτρα πρόληψης που έδωσε το υπουργείο Υγείας».

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 957 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.