Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:26 πμ
 
wm small
Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019 18:57

Πρόγνωση καιρού εβδομάδος 16 - 22/9 για το Αγρίνιο...

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κι όπως φθινοπωριάζει, φύλλο η καρδιά μας μοιάζει!!! / Aρκετά Θερμός ο Αύγουστος...θερμότερο συνολικά το καλοκαίρι / Τι δείχνουν τα ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2019-20;;;

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 16-22/9 ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ....

Σε διαδικασία μετάβασης η φύση από την μία εποχή στην άλλη...τα καλοκαιρινά κομμάτια ανθίστανται μέσα στην ημέρα, αλλά το φθινόπωρο έχει φτάσει στις πόρτες μας και ετοιμάζεται για το οριστικό μπάσιμο...
Στις πρώτες ημέρες της εβδομάδος οι θερμοκρασίες θα κρατηθούν πέριξ των 30οC και λίγο πάνω, αλλά πλέον η θερμοκρασία δεν κρατάει αρκετό χρόνο στο μέγιστό της και όσο πλησιάζουμε προς το βράδυ, αυτές πέφτουν και σε πιο χαμηλή κλίμακα, έως το πρωί της επόμενης ημέρας.
Όμως από Πέμπτη και κυρίως το ερχόμενο ΠΣΚ και βροχούλες θα περάσουν αρχικά, αλλά συνάμα θα υποχωρήσει σημαντικά η θερμοκρασία. Θα έχουμε ουσιαστικά και την πρώτη "ψυχρή εισβολή" στη χώρα μας, η οποία θα δώσει περισσότερη πτώση του υδραργύρου, στα κεντροανατολικονότια τμήματα της χώρας!!


ΔΕΥΤΕΡΑ 16/9.
Γενικά αίθριος καιρός.
Άνεμοι: ΒΑ, ΒΒΑ και ΔΒΔ, ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.
Θερμοκρασία πόλης: 16-32 ή και 33οC.

ΤΡΙΤΗ 17/9.
Ηλιοφάνεια και διαύγεια.
Άνεμοι: ΒΔ, ΔΒΔ και ΔΝΔ, έως μέτριοι.
Θερμοκρασία πόλης: 17-31 ή και 32οC.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9.
Διατηρείται η σχεδόν γενική ηλιοφάνεια.
Άνεμοι: ΒΔ, ΝΝΑ, ΔΝΔ και ΔΒΔ, ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.
Θερμοκρασία πόλης: 17-30 ή και 31οC.

ΠΕΜΠΤΗ 19/9.

Λίγες αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες, αλλά και σημαντικά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Προς αργά το απόγευμα και μετά, δεν αποκλείεται να σημειωθεί ασθενής βροχή ή ψιχάλα στην ευρύτερη περιοχή.
Άνεμοι: ΒΔ, ΔΝΔ και ΒΑ, γενικά ασθενείς.
Θερμοκρασία πόλης: 16-29 ή και 30οC.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9.
Πιθανότατα άστατος καιρός, με νεφώσεις και βροχή ή παροδική καταιγίδα, αλλά όχι εκτεταμένης μορφής.
Άνεμοι: Κυρίως ΒΑ (για λίγο και ΔΒΔ), ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.
Θερμοκρασία πόλης: 18-26 ή και 27οC.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9.
Νεφελώδης καιρός αρχικά, αλλά γρήγορα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με λίγες γενικά νεφώσεις.
Άνεμοι: ΒΑ, ΑΒΑ και ΑΝΑ, ασθενείς.
Θερμοκρασία πόλης: 17-24 ή και 25οC.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9.
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: ΑΒΑ, ΒΑ και ΔΒΔ, γενικά ασθενείς.
Θερμοκρασία πόλης: 13-22 ή και 23οC.


ΥΓΡΑΣΙΑ: 25-95% (μέση τιμή 38-40%)....

ΑΝΕΜΟΙ:10-25χλμ/ώρα στις μέγιστες τιμές, δλδ γενικά 2-3 και πρόσκαιρα ως 4Bf.

ΑΤΜ. ΠΙΕΣΗ: 1012-1027hpa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΙΡΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ: Θερμότερος των κανονικών (+1,5οC), ήταν ο Αύγουστος που μας πέρασε στην πόλη μας, με την μέση θερμοκρασιακή τιμή να κλείνει στους 28,8οC, ενώ η μέση υγρασία έφτασε το 47%, κάτω από την μέση τιμή (55,4%)...τον φετινό Αύγουστο, δεν σημειώθηκε καμία ημέρα βροχής (απόλυτο 0mm)!!
Γενικά το καλοκαίρι 2019, ήταν θερμότερο των μέσων κλιματικών τιμών, κατά +0,85οC και στο τρίμηνο αυτό, σημειώθηκαν 10 ημέρες με βροχή ή καταιγίδα.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μερομήνια 2019-2020

Εν περιλήψει τα πιο αξιόλογα διαστήματα 

Πρώτη περίοδος

Φθινόπωρο 2019

Διάστημα 14/9/2019-30/11/2019

Φθινοπωρινός καιρός αναμένεται  πλησιάζοντας το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη από 17/9 περίπου, το διάστημα  αυτό ισχυρές βροχές, καταιγίδες κατά διαστήματα, αλλά  και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Βελτίωση του καιρού καθώς φθάνουμε στο τελευταίο πενθήμερο του  και άνοδο της θερμοκρασίας.
Ο Οκτώβριος ξεκινά με ήπιο και ζεστό καιρό κατά το πρώτο πενθήμερο του, πιθανότητα για άστατο και βροχερό κατά διαστήματα καιρό το δεύτερο πενθήμερο του μήνα. Πτώση της θερμοκρασίας  το τρίτο πενθήμερο. Καλοκαιρία εν συνεχεία στα μέσα του μήνα. Το τελευταίο όμως δεκαήμερο του μήνα αναμένεται σοβαρή κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας  και τα πρώτα χιόνια στα ορεινότερα τμήματα. Βελτίωση του καιρού από 28/10 περίπου και μέχρι το τέλος του μήνα.
Ο Νοέμβριος ξεκινά με ήπιο σχετικά καιρό, έτσι θα κυλήσει το πρώτο πενθήμερο. Βροχερό το αμέσως επόμενο  διάστημα και μέχρι τα μέσα του μήνα  αναμένονται βροχές και ισχυρές κατά διαστήματα καταιγίδες . Μικρή βελτίωση  μετά τα μέσα του μήνα και άνοδος της θερμοκρασίας . Αλλαγή του καιρού απ της 23/11 περίπου  βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, περαιτέρω επιδείνωση του καιρού το τελευταίο πενθήμερο του Νοέμβρη με πολλές βροχές στα πεδινάμε περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια ίσως ακόμη και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα.



Δεύτερη περίοδος

Χειμώνας 2019-2020

Διάστημα 01/12/2019 – 29/02/2020


Ο Δεκέμβρης ξεκινά με σχετικά χειμωνιάτικο καιρό  το πρώτο πενθήμερο και με αρκετά φαινόμενα βροχές και χιόνια στα ορεινά. Βελτίωση εν συνεχεία το δεύτερο πενθήμερο του μήνα και σχετική άνοδο της θερμοκρασίας. Σημαντική επιδείνωση του καιρού λίγο πριν από τα μέσα του μήνα(12/12) με  πολύ ισχυρές βροχές αρχικά στα πεδινά και έντονες χιονοπτώσεις  στα ορεινά και εν συνεχεία το διάστημα 15-17/12 τα χιόνια και σε  χαμηλά υψόμετρα  της κέντρο-ανατολικής  χώρας. Βελτίωση εν συνεχεία του καιρού αλλά για σύντομο σχετικά διάστημα. Από τις παραμονές των Χριστουγέννων σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Περαιτέρω ενίσχυση των φαινομένων με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μετά τα Χριστούγεννα και με τα χιόνια να φθάνουν ως και σε πολλές πεδινές περιοχές της κέντρο ανατολικής χώρας καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου.
Ο Ιανουάριος ξεκινά κατά τη πρώτη βδομάδα του με πολύ κρύο καιρό και με χιόνια κατά διαστήματα ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κέντρο ανατολικής χώρας. Σχετικά βελτιωμένος καιρός αλλά κρύος εν συνεχεία . Βελτιωμένος προς τα μέσα του μήνα (αλκυονίδες ημέρες ) το διάστημα 11-18/1. Επιδείνωση όμως καθώς πλησιάζουμε το τρίτο δεκαήμερο του   με βροχές και εν συνεχεία σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια σταδιακά και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα  της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας το διάστημα 21-25/1.


Ο Φεβρουάριος φαίνεται να είναι ένας μήνας με λιγοστά φαινόμενα καθ όλη τη διάρκεια του, άνομβρος μήνας γενικά, με εξαίρεση το πρώτο και το  τελευταίο πενθήμερο του, οπού θα έχουμε βροχές και χιόνια σε ορεινά αλλά και σε  χαμηλότερα  υψόμετρα.

Τρίτη περίοδος

Άνοιξη  2020

Περίοδος 01/03 – 31/05/2020

Ο Μάρτιος ξεκινά με κρύο καιρό και με λίγα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της πρώτης βδομάδας βροχές και χιόνια κυρίως στα ορεινά .Βελτιωμένο καιρό εν συνεχεία και μέχρι τα μέσα του μήνα περίπου δεν φαίνεται κάτι το αξιόλογο. Σημαντική επιδείνωση το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες και έντονα φαινόμενα βροχές και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντροανατολικής χώρας.
Ο Απρίλης ξεκινά με κρύο καιρό αρχικά και με κάποια φαινόμενα κατά τη διάρκεια της πρώτης βδομάδας του αίθριος εν συνεχεία βελτιωμένος καιρός. Βροχερός περίπου στα μέσα του μήνα, και ακόμη πιο άστατος το διάστημα 18-25/4 με βροχές και καταιγίδες.
Ο Μάιος ξεκινά με βελτιωμένο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας σημαντική κατά το πρώτο δεκαήμερο δεν αναμένονται φαινόμενα. Λίγες μπόρες προς τα μέσα του μήνα, γενικά άνομβρος μήνας.

Τέταρτη περίοδος

Καλοκαίρι  2020

Περίοδος 01/06-31/08/2020

Με πολύ ζεστό καιρό  για την εποχή ξεκινά ο Ιούνιος , κάποιες μπόρες απ τα μέσα του μήνα και μετά, πρώιμο μελτέμι κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου .
Ο Ιούλιος αρχικά ίσως άστατος τη πρώτη βδομάδα, εν συνεχεία πολύ ζεστός   στα όρια του καύσωνα το δεύτερο δεκαήμερο του, ενώ για το υπόλοιπο του μήνα αστάθειες και ενισχυμένο μελτέμι κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαημέρου.
Ο Αύγουστος πολύ ζεστός αρχικά το πρώτο δεκαήμερο, εν συνεχεία μελτέμι πολύ ισχυρό για το υπόλοιπο του μήνα καθώς και πτώση της θερμοκρασίας και αστάθειες κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαήμερου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ…

Η παρατήρηση των σημαδιών του καιρού έγινε το διάστημα 14-25/8/2018, από τα Νέα Στύρα Ευβοίας και η τάση-πρόβλεψη του καιρού αφορά τις εξής περιοχές: κεντρική-ανατολική Στερεά, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, Αττική, Εύβοια, Σποράδες,  Κυκλάδες.
Μπορεί να υπάρξει λόγω μακροπρόθεσμης πρόβλεψης σχετική απόκλιση κάποιων ημερών στις ημερομηνίες που παρουσιάζονται .
Διαστήματα χρονικά που δεν αναφέρονται στο κείμενο είναι λόγω μη παρατήρησης το ανάλογο χρονικό διάστημα που διεξάγετε η παρατήρηση.
Τα μερομήνια δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή μέθοδο πρόβλεψης καιρικών συνθηκών και πόσο μάλιστα να αντικαταστήσουν τις επιστημονικές προγνώσεις του καιρού.

Παρατηρητής: Τσούλης Δημήτρης, Νέα Στύρα 31/08/2019




ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ(Ερασιτέχνης μετεωρολόγος και ερευνητής).

weatherparty.blogspot.com

Διαβάστηκε 1291 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 23:47
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.