logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Πέμπτη, 27η Φεβρουαρίου 2020, 8:20 μμ
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 21:04

Έτσι θα λειτουργήσει το VAR στην Ελλάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρων κοινοποιήστε το

Ο Γιώργος Σπανομανώλης βρέθηκε για λογαριασμό του ΣΠΟΡ FM στην παρουσίαση του VAR από την ΕΠΟ και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει στη Super League 1 τη νέα χρονιά

Το έχουμε δει στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στις διοργανώσεις της FIFA και της UEFA, ενώ ακόμα και οι πιο… σοβινιστές όπως οι Άγγλοι σε θέματα ποδοσφαίρου, έκαναν ένα βήμα πίσω στη θεώρηση τους για το ποδόσφαιρο και επέτρεψαν την είσοδο του στο προϊόν τους.

Ο λόγος για το VAR, που εισέρχεται πλέον και στις δικές μας ποδοσφαιρικές ζωές από τη νέα χρονιά, αφού θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη Super League 1, σε μια προσπάθεια της ΕΠΟ, της διοργανώτριας Αρχής αλλά και της Πολιτείας, να εξαλειφθούν φαινόμενα του παρελθόντος από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Λένε πως «η γυναίκα του Καίσαρα, εκτός από ότι πρέπει να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται και τίμια» και σε αυτή ακριβώς τη λογική θα κινηθεί το VAR, η χρήση της τεχνολογίας δηλαδή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, τα διαιτητικά λάθη.

Μπορεί ακόμα και τώρα που το έχουμε δει στα ευρωπαϊκά γήπεδα, κάποιοι να διαφωνούν με την χρήση της τεχνολογίας, με το επιχείρημα ότι αλλοιώνει τη φιλοσοφία και τη μορφή του παιχνιδιού, αλλά όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ένα. Όπως αποδεικνύει η στατιστική, τα λάθη έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Για παράδειγμα, όσον αφορά περιπτώσεις γκολ, με τη χρήση του VAR, οι σωστές αποφάσεις αγγίζουν πλέον το 99,2 %, ενώ στις περιπτώσεις πέναλτι, οι σωστές αποφάσεις, έφτασαν από το 90 στο 98, 3% , την ώρα που και στις αποφάσεις για κόκκινη, η ορθότητα των αποφάσεων έχει φτάσει στο 99%.

Οι παραπάνω αριθμοί, αποδεικνύουν περίτρανα ότι μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να προσδώσει στο ποδόσφαιρο μας η εφαρμογή του. Και αν κανείς ρωτήσει πόσο αυξάνεται η διάρκεια του παιχνιδιού με την χρήση του, τότε βλέποντας τη στατιστική θα διαπιστώσουμε, ότι συνολικά ο καθαρός χρόνος που χάνεται, δεν ξεπερνάει το ενάμισι λεπτό.

Στην παρουσίαση από την ΕΠΟ και τον VAR Referee Project Leader, Μιχάλη Κουκουλάκη, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης, αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί το VAR στα γήπεδα της Super League 1. 

Πριν αναλύσουμε τον τρόπο λειτουργίας του VAR, εκείνου που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι ο διαιτητής VAR, ο assistant referee VAR και ο Operator θα λαμβάνει τις λήψεις των καμερών του τηλεοπτικού σταθμού. Επί της ουσίας, δεν θα υπάρχουν έξτρα κάμερες στα γήπεδα, αλλά η εικόνα που θα βλέπει ο VAR θα προέρχεται από τις κάμερες που θα βρίσκονται στα γήπεδα είναι όσες διαθέτει η τηλεοπτική παραγωγή. Στο κέντρο αποφάσεων του VAR θα λαμβάνονται όλες οι λήψεις, όλα τα ριπλέι, από κάθε οπτική γωνία, ώστε ο VAR να μπορεί με ευκολία να αξιολογεί τις φάσεις.
Η επιμόρφωση των διαιτητών

Το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν έξι πενθήμερα σεμινάρια για την επιμόρφωση των Ελλήνων διαιτητών ως προς την χρήση της τεχνολογίας. Οι διαιτητές παρακολούθησαν 200 ώρες σε εξομοιωτή, ενώ είχαν και πενήντα ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης. Στο πρακτικό του πράγματος παρακολούθησαν 30 ofline αγώνες και 15 ώρες εκπαιδευτικών φάσεων με υποθετικά σενάρια, ενώ εξασκήθηκαν σε 38 κανονικούς αγώνες πάνω στη νέα τεχνολογία.

Αυτοί θα είναι η ομάδα VAR 

Εκτός από τον διαιτητή, τους βοηθούς και τον τέταρτο που γνωρίζαμε ως τώρα, μπαίνει στη διαδικασία του παιχνιδιού και η ομάδα VAR. Αυτή θα αποτελείται, από τον VAR, τον AVAR (βοηθός), το τεχνικό προσωπικό και τον τεχνικό προϊστάμενο που θα έχει τον έλεγχο των καμερών και της εικόνας.

Τι θα ελέγχει ο VAR 

Γκολ-Όχι γκολ

Πέναλτι-Όχι πέναλτι

Απευθείας κόκκινη κάρτα (όχι 2η κίτρινη)

Όταν ο διαιτητής πάρει μια απόφαση και ο VAR διαπιστώσει ότι υπάρχει λάθος, του συστήνει να το ξαναδεί. Εκεί θα πηγαίνει ο διαιτητής να δει και πάλι την εκάστοτε παράβαση.

Ο διαιτητής πάντα οφείλει να παίρνει μια απόφαση κι αν αυτή είναι λάθος, όπως για παράδειγμα σε μια κίτρινη κάρτα, τιμωρώντας άλλον παίκτη, τότε θα ενημερώνεται και θα διορθώνει.

Αν βέβαια δεν υπάρξει ξεκάθαρο λάθος, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται χωρίς παρέμβαση του VAR.

Πάντως, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν απαιτείται πάντα το να τσεκάρει ο διαιτητής το μόνιτορ στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας on field review όπως πλέον αποκαλείται.

Για να δει το βίντεο ο ίδιος (on field review), θα αφορά υποκειμενικές αποφάσεις όπως πέναλτι, κόκκινη κάρτα για σοβαρά επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη διαγωγή ή αν υπάρχει κάτι που κρίνει κάτι σημαντικό στο ματς, όπως για παράδειγμα μια φάση στην εκπνοή ενός αγώνα.

Αν χρειάζονται 3 ή και παραπάνω ριπλέι για να παρθεί απόφαση για μια φάση, ή περισσότερες γωνίες λήψεις, τότε ο VAR θα καλεί τον διαιτητή να δει το μόνιτορ και να εξακριβώσει ο ίδιος τη φάση.

Πως ενεργεί ο VAR 

Αρχικά ο VAR, ελέγχει την ύποπτη φάση. Αν η απόφαση του διαιτητή είναι σωστή, δεν έχει επικοινωνία μαζί του. Αν είναι λανθασμένη η αρχική απόφαση πληροφορεί τον διαιτητή. Αν ο διαιτητής δεχθεί τη σύσταση του, τότε αλλάζει την απόφαση, ενώ κατά περιπτώσεις ελέγχει το μόνιτορ.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι για την οικονομία του παιχνιδιού, ο διαιτητής δεν πάει στο μόνιτορ σε φάσεις με γεωγραφικά κριτήρια. Δηλαδή, αν δοθεί πέναλτι εκτός περιοχής και γίνει αντιληπτό αυτό από το VAR, τότε δεν χρειάζεται να το δει ο διαιτητής.

Σε αμφίβολες φάσεις, αν ρωτηθεί στο ακουστικό του ο διαιτητής για όσα είδε και εκτίμησε λάθος αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο, τότε ο VAR θα λάβει υπόψιν του όσα θα του πει ο διαιτητής. Αν η περιγραφή συμβαδίζει με τις εικόνες που βλέπει το VAR, τότε δεν υπάρχει παρέμβαση. Σε περίπτωση διαφοράς όμως, από αυτό που είδε ο διαιτητής με αυτό που πραγματικά συνέβη, τότε υπάρχει η συμβουλή να γίνει έλεγχος του βίντεο.

Κλείνοντας, πρέπει να πούμε ότι πρωτόκολλο του VAR είναι ένα για όλες τις Ομοσπονδίες των χωρών και δεν αλλάζει, καθώς και δεν μπορεί να δεχθεί καμία παρέμβαση, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια του παιχνιδιού.

Υ.Γ. Η χρήση της τεχνολογίας, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στο προϊόν μας. Σίγουρα θα υπάρχουν περιπτώσεις που θα συμφωνούμε οι περισσότεροι και σίγουρα θα δούμε φάσεις που θα υπάρχει κουβέντα. Άλλωστε αυτή η κουβέντα, θα μας δίνει τροφή στον ΣΠΟΡ FM. Καλή αρχή και ελπίζουμε, την 3η αγωνιστική να δούμε επιτέλους την εφαρμογή του.

sport-fm.gr

Διαβάστηκε 246 φορές
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

COFFEE SIR

25 SECONDS CAFE

magnitaki

ATHOS CAFE NEW

grivaswines

καρβουνα καυσοξυλα pellet βασιλακας

mpampatsikos

dimitra greka

manikas

6p banner

kostopoulou

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

fit ems gym

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Αιτωλοακαρνανία. Ένας τόπος φιλημένος απ'τον Θεό. Ας τον γνωρίσουμε !!!
  • 1