Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:52 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 15:35

Το ντοκιμαντέρ «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…» προβλήθηκε και στα Πηγάδια (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Ξεκινώντας με πρώτη προβολή στο Περδικάκι στις 3 του Μάρτη 2019, συνέχισε σε Αμφιλοχία Αγρίνιο και Αθήνα, όπου προβλήθηκε σε κατάμεστες αίθουσες και ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους, νοσταλγούς μια άλλης εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί…

Το διαρκείας μιας ώρας, πλούσιο σε καταγραφές ντοκιμαντέρ είναι μια ρεαλιστική ιστορική καταγραφή για την περιοχή του Ορεινού Βάλτου και οι επόμενες γενιές θα ανατρέχουν σ’ αυτό όταν θα χρειάζονται αυθεντικά στοιχεία για την ζωή των προγόνων τους.

Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Όμιλος Περδικακίου διοργάνωσε την προβολή στα Πηγάδια-οικισμό του Σακαρετσιού- ώστε να το παρακολουθήσουν και συγχωριανοί που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν σε προηγούμενες προβολές.

Έτσι λοιπόν τα μέλη του συλλόγου οργάνωσαν την εκδήλωση στην μικρή πλατειούλα των πηγαδιών με τα όμορφα πουρνάρια.

Η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Ευανθία Ματσιούλα καλωσόρισε τους συγκεντρωμένους κατοίκους και παραθεριστές, που ζουν σε άλλα μέρη αλλά τα καλοκαίρια έρχονται στον τόπο που γεννήθηκαν και μάλιστα φέρνουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Αναφέρθηκε στον Νώντα τον σκηνοθέτη και το έργο του τονίζοντας την σημασία του ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.

Η ανιψιά του σκηνοθέτη Νώντα, Δροσιά Υφαντή, είπε λίγα λόγια καλωσορίσματος, εκπροσωπώντας τους Πηγαδιώτες κατοίκους.

Ο Νώντας μίλησε για το έργο του που γύρισε σ’ αυτό τον τόπο τα τελευταία δύο χρόνια με πολλά ταξίδια στην περιοχή και που αποτυπώνει το κλίμα μιας άλλης εποχής, και η προβολή αυτή στα Πηγάδια γίνεται στην μνήμη της αδελφής του και των άλλων συγχωριανών που έφυγαν απ’ την ζωή και αναφέρθηκε στην πρόσφατη απώλεια πριν μόλις ένα χρόνο του αγαπητού παιδιού αυτού του τόπου Νίκου.

Η προβολή που ακολούθησε κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παραβρισκόμενων θεατών και ήταν πολύ συγκινητική.

Η κάμερα έδειξε τα πανέμορφα τοπία της περιοχής, σε όλες τις εποχές, με λιακάδες, χιόνια και βροχές, παλιά κτήρια και στάνες, βουνά και λιβάδια πράσινα.

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι και τα παλιά δημοτικά τους τραγούδια ήταν το πιο ζωντανό κομμάτι του έργου.

Οι παλιές φωτογραφίες του περασμένου αιώνα, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που απεικονίζουν είναι ένα αδιάψευστο ντοκουμέντο για την ζωή όπως ήταν κάποτε στο παλιό Σακαρέτσι.

Μετά το πέρας της προβολής του ντοκιμαντέρ ο Σύλλογος πρόσφερε αναψυκτικά και γλυκά σε όλους, που δεν αποχώρησαν όπως γίνεται σε άλλες παρόμοιες προβολές, αλλά παρέμειναν στην μικρή την πλατειούλα συζητώντας και ανταλλάσσοντας τις παιδικές τους αναμνήσεις.

Κλείνοντας θα γράψω ότι η συγκέντρωση αυτή για την προβολή στα Πηγάδια είχε κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με προηγούμενες, εδώ η αγάπη μεταξύ των θεατών του ντοκιμαντέρ ήταν αδελφική, οικογενειακή και χωρίς ψεύτικες φιλοφρονήσεις, όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους και η συμπεριφορά τους ήταν άκρως ειλικρινής.

Ο σκηνοθέτης Νώντας Σαρλής, μέρες μετά, μου εκμυστηρεύτηκε ότι στα Πηγάδια, παρέα με λιγοστούς συγχωριανούς ένοιωσε την πιο μεγάλη συγκίνηση από όλες τις προηγούμενες εκδηλώσεις που έγιναν για το ντοκιμαντέρ του.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 616 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.