Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:23 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 18:10

Αιτωλοακαρνανία: Πρωτοποριακή μέθοδος ανακύκλωσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει ημερίδα στην οποία θα αναπτυχθεί ένα κομμάτι της κυκλικής οικονομίας που θα αφορά τα μπάζα από εκσκαφές, κατασκευές, κατεδαφίσεις και δημόσια έργα.

Τι δηλώνει στη «Σ» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας 

Ημερίδα με θέμα: «Εφαρμογή της εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων στην Αιτωλοακαρνανία», διοργανώνει το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας, αύριο Παρασκευή 28 Ιουνίου, με ώρα έναρξης 09:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στο Αγρίνιο, στην οδό Πάνου Σούλου 11.

Στόχος είναι μέσα από τις εργασίες της ημερίδας να ενημερωθούν οι αιρετοί, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι μηχανικοί και οι επιχειρηματίες για τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει διέξοδος για τα απόβλητα που παράγονται από κάθε δημόσιο και ιδιωτικό τεχνικό έργο και είναι δυνατή η προστασία του περιβάλλοντος από τους παράνομους μπαζότοπους που υποβαθμίζουν το τοπίο, ρυπαίνουν το έδαφος και τους υδροφορείς, εντείνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Η ημερίδα  περιλαμβάνει ανάλυση του θεσμικού πλαισίου και των υποχρεώσεων των παραγωγών αποβλήτων στα ιδιωτικά και δημόσια έργα, καθώς και παρουσίαση της διαδικασίας ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ.

Οι εργασίες της ημερίδας θα ολοκληρωθούν με σεμινάριο για τους μηχανικούς, σχετικό με τον υπολογισμό των παραγόμενων αποβλήτων Δημόσιων και Ιδιωτικών Έργων και τη σύνταξη του απαιτούμενου Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας δήλωσε για το θέμα στη «Σ»: «τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων είναι από τα πιο βαριά απόβλητα που υπάρχουν στην Ε.Ε. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% με 30% του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων στην Ευρώπη και αποτελούνται από υλικά όπως το σκυρόδερμα, τα τούβλα, το γυαλί και το χώμα. Αυτά τα υλικά μπορούν και πρέπει να ανακυκλωθούν. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει και το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα κατόπιν ευρωπαϊκής οδηγίας και είναι πλέον υποχρεωτική η εναλλακτική διαχείριση αυτών των αποβλήτων, που εκτός από κατεδαφίσεις και εκσκαφές μπορούν να προκύψουν και από δημόσια έργα. Μέχρι τώρα το επίπεδο της χρησιμοποίησης των αποβλήτων αυτών είναι πολύ χαμηλό στην Ε.Ε. αν και παράγεται πολύ μεγάλος αριθμός και κυρίως παλιότερα που υπήρχε μεγαλύτερη δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών. Η διαχείριση των αποβλήτων εντάσσεται στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, που είναι ένας τρόπος ανάπτυξης που τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να κινηθούν η Ελλάδα και η Αιτωλοακαρνανία, η οποία έχει πολύ σημαντικό φυσικό κεφάλαιο, που δεν πρέπει να διαταράξουμε από τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Υπάρχουν πολύ καλοί εναλλακτικοί τρόποι και γι’ αυτό το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ξεκινά μια ευρύτερη καμπάνια για τις ανάγκες και τις αξίες της κυκλικής οικονομίας. Η Αιτωλοακαρνανία  βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο στο θέμα της ανακύκλωσης των προϊόντων αυτών. Αυτή την στιγμή δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό μόνο δύο επιχειρήσεις. Με την αύξηση των κατασκευών τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθούν και άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις. Στην Αιτωλοακαρνανία κάνουμε τα πρώτα βήματα στο κομμάτι της εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων. Η άμεση ωφέλεια θα είναι ότι από την επεξεργασία αυτή θα προκύψουν νέα αδρανή υλικά που θα επαναχρησιμοποιηθούν στις κατασκευές.».     

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 542 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.