Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  12:44 πμ
 
wm small
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 17:59

Αναδιάρθρωση Αμπελώνων: οι όροι ένταξης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Με υπουργική απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία ένταξης των παραγωγών στο πρόγραμμα καθώς επίσης και τα δικαιολογητικά, το ύψος των οικονομικών ενισχύσεων των προβλεπόμενων μέτρων, η διαδικασία καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους, η διαδικασία των ελέγχων και των ενστάσεων του προγράμματος «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα». 
1. Στόχος των μέτρων του προγράμματος:

Στόχος του Προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Αναλυτικότερα οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

α) η αύξηση της ανταγωνιστικότητα των ελληνικών οίνων, εξασφαλίζοντας καλύτερο προσανατολισμό των παραγόμενων προϊόντων μέσω της ποιοτικής βελτίωσης τους. (Ποσοτικοποιημένος στόχος κατ? έτος η ένταξη 30% των συνολικών εκτάσεων, αμπελώνων για Βιολογική, Ολοκληρωμένη Παραγωγή και παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ).

β) η απασχόληση και παραμονή νεώτερου ηλικιακά ανθρώπινου δυναμικού στον αμπελοοινικό τομέα, (Ποσοτικοποιημένος στόχος κατ? έτος η ένταξη νέων παραγωγών σε ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των ενταγμένων παραγωγών).

γ) η στήριξη των κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών, όπως είναι τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους και του Ιονίου, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στην αισθητική αξία του αγροτικού τοπίου. (Ποσοτικοποιημένος στόχος κατ? έτος η ένταξη τουλάχιστον 300 στρ. στο Πρόγραμμα).

δ) η στήριξη μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, ώστε αυτές να διατηρηθούν ή να καταστούν οικονομικά βιώσιμες. (Ποσοτικοποιημένος στόχος κατ? έτος η ένταξη τουλάχιστον του 80% των παραγωγών με μέγεθος αμπελουργικής εκμετάλλευσης έως 50 στρέμματα).

2. Περίοδος εφαρμογής:

Η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων στην χώρα μας αφορά στις αμπελοοινικές περιόδους από 2018-2019 έως και 2022-2023, σύμφωνα με το Εθνικό «Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019- 2023», όπως κάθε φορά ισχύει. Κατά την έννοια εφαρμογής των μέτρων της κοινής οργάνωσης της αμπελοοινικής αγοράς, η αμπελοοινική περίοδος αρχίζει την 1η Αυγούστου κάθε έτους και λήγει την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους και το οικονομικό έτος αρχίζει τη 16η Οκτωβρίου κάθε έτους και λήγει τη 15η Οκτωβρίου του επόμενου έτους.

3. Δράσεις:

Το πρόγραμμα καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δράσεις:

α) την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του επανεμβολιασμού.

β) την μετεγκατάσταση των αμπελώνων.

γ) τις βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων που συνδέονται με το στόχο του προγράμματος. Οι δράσεις αναλύονται σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα πρέπει να επιφέρουν σημαντικές τροποποιήσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στον αμπελώνα.

4. Μέτρα:

Οι ανωτέρω αναφερόμενες δράσεις περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

α) Εκρίζωση - αναφύτευση, που επιμερίζεται σε: i. εκρίζωση ii. προετοιμασία εδάφους iii. αναφύτευση

β) Φύτευση αμπελώνων που περιλαμβάνει: i. προετοιμασία εδάφους ii. φύτευση (βάσει άδειας αναφύτευσης σύμφωνα με τα άρθρα 66 και 68 του Καν. (Ε.Ε.) αριθμ. 1308/2013).

γ) Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων)

δ) Βελτίωση ορισμένων τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων που αναλύονται σε: i. υποστύλωση ii. κατασκευή αναβαθμίδων iii. αλλαγή αποστάσεων φύτευσης (ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων πριν και μετά την αναδιάρθρωση 20%) χωρίς αλλαγή συστήματος διαχείρισης.

Λόγω της πολυπλοκότητας του μέτρου λεπτομέρειες εφαρμογής δίνονται με έκδοση σχετικών εγκυκλίων. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής, δεν καλύπτει την κανονική ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής. Ως κανονική ανανέωση των αμπελώνων που προσεγγίζουν το τέλος της φυσικής τους ζωής, νοείται η αναφύτευση του ίδιου αγροτεμαχίου με την ίδια ποικιλία σύμφωνα με το ίδιο σύστημα αμπελοκαλλιέργειας.

5. Μορφές οικονομικής στήριξης:

Η στήριξη για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής μπορεί να λαμβάνει μόνο τις ακόλουθες μορφές:

5.1 Συμβολή στο κόστος των μέτρων της αναδιάρθρωσης και μετατροπής που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου.

5.2 Αποζημίωση των δικαιούχων του προγράμματος για την απώλεια εισοδήματος την οποία έχουν υποστεί λόγω εφαρμογής των μέτρων α)i και γ) της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.

6. Μη επιλέξιμες δαπάνες:

Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που συνδέονται με τις ακόλουθες ενέργειες:

α) την καθημερινή διαχείριση αμπελώνα,
β) την προστασία έναντι ζημιών από θηράματα, πτηνά ή χαλάζι,
γ) την κατασκευή αναμοφρακτών και τοίχων για την προστασία από τον άνεμο,
δ) τις ιδιωτικές οδούς και τα αναβατόρια,
ε) την αγορά αγροτικών οχημάτων.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ εδώ.

Διαβάστηκε 600 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία