logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Δευτέρα, 6η Ιουλίου 2020, 8:49 μμ
Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 14:01

Ψήφισμα για ακύρωση των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης για το εργοστάσιο βιορευστών στις Φυτείες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ενημερωτική συνάντηση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.), των Συλλόγων Μελών της και του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα», στην Αθήνα και εξέδωσε το ψήφισμα για την ακύρωση των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 17/4/2019, ώρα 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΑΝ.ΣΥ. με τη συμμετοχή μελών, πολιτικών, δημοτών της περιοχής, εκπροσώπων φορέων.

Η ανακοίνωση και το ψήφισμα αναφέρουν:

Με βάση την απόφαση της Αποκεντρωμένης, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία τριών μονάδων

Α) απόφαση υπ΄αρ. πρωτ. 30562/11-2-2019 μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιορευστά, ισχύος 1 MW, ιδιοκτησίας «ΑΝΤΩΝΙΑ ΤΖΟΥΦΕΤΑ», στη θέση «Μαστοράκια» Δ.Ε. Φυτειών, Δ. Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλ/νίας,

Β) απόφαση υπ΄αρ. πρωτ. 30562/11-2-2019 μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιορευστά, ισχύος 1 MW, ιδιοκτησίας «WALL ECO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», στη θέση «Μέγα Κάμπος» Δ.Ε. Φυτειών, Δ. Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλ/νίας και

Γ) απόφαση υπ΄αρ. πρωτ. 30614/11-2-2019 μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιορευστά, ισχύος 300 ΚW¨, ιδιοκτησίας «ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΥ», στη θέση «Παλιομπρούσκα» Δ.Ε. Φυτειών, Δ. Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλ/νίας.
Tα επίμαχα έργα, για την κατασκευή των οποίων εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι με τις παραπάνω προσβαλλόμενες αποφάσεις, προβλέπεται να κατασκευαστούν στις παραπάνω θέσεις «Μαστοράκια», «Μέγας Κάμπος» και «Παλιομπρούσκα», εντός των διοικητικών ορίων της τοπικής κοινότητας Φυτειών του Δήμου Ξηρομέρου, σε γήπεδο επιφάνειας 10.715 τμ, το οποίο γειτνιάζει με αγροτική οδό (χωρίς να εξειδικεύεται επακριβώς, εάν στη συγκεκριμένη θέση που θα εγκατασταθούν οι μονάδες υπάρχει οδός προσπέλασης, όρος απαραίτητος για την αδειοδότηση) και σε απόσταση μόλις 1.500μ από την τοπική κοινότητα Φυτειών, 2.000μ από το ιστορικό μοναστήρι του Λιγοβιτσίου Φυτειών, τη λίμνη Οζερού και το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, 3.000μ από την αρχαία πόλη των Φυτειών και 3.000 μ έως 5.000 μ από τα χωριά Παπαδάτου, Μπαμπίνη, Σκουρτού, Μαχαιράς, Χρυσοβίτσα και Προδρόμου, περιοχή με έντονη κτηνοτροφία, καλλιέργειες, ελαιώνες, αμπέλια, μελισσοκομία, ιδιαίτερα κατάλληλη για βιολογική κτηνοτροφία, γεωργία και δενδροκαλλιέργειες για τις οποίες επιδοτούνται.

Στην περιοχή αυτή και μάλιστα σε γειτνίαση με τις θέσεις που αφορούν οι αιτήσεις αδειοδότησης, βρίσκεται το γνωστό ιστορικό και ακμάζων μοναστήρι της Παναγίας Λιγοβιτσίου (διαβιούν δεκάδες μοναχές) με το ιστορικό κάστρο μεταβυζαντικής εποχής, τα αρχαία και επιβλητικά κάστρα του μεταβυζαντινού μοναστηριού Αγίου Γεωργίου Πόρτας Μπαμπίνης και των αρχαίων Φοιτιών, οι γειτονικές αρχαιότητες Κόροντα Χρυσοβίτσας, πολλά ιστορικά και άριστα συντηρούμενα εξωκλήσια και πλήθος παλαιών πηγαδιών, που αποτελούν κυριολεκτικά αριστοτεχνήματα και σημεία αναφοράς και βιωμάτων των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, στην περιοχή βρίσκονται (εφάπτονται) το αυτοφυές Δάσος της Βελανιδιάς (ενταγμένο στο δίκτυο NATURA), με το γνωστό και προστατευόμενο από την UNESCO είδος βελανιδιάς και η λίμνη Οζερός με την πλούσια βιοποικιλότητα και ιδίως τα σπάνια είδη ψαριών και πουλιών. Τέλος, η περιοχή αποτελούσε και αποτελεί τόπο άσκησης σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας και πηγής αποκλειστικών/μοναδικών πόρων ζωής για πλήθος κατοίκων της περιοχής και των οικογενειών τους (ιδίως νέων ανθρώπων που επέλεξαν να μείνουν στα χωριά τους).

Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν μπορεί να γίνονται εντελώς απρογραμμάτιστα και τυχαία, δηλαδή σε μέρος όπου τύχει ν’ αγοραστεί κάποιο ακίνητο και χωρίς να έχει συνταχθεί από τον αρμόδιο Δήμο Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης.

Για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικές Κοινότητες Φυτειών, Παπαδάτου, Μπαμπίνης, Σκουρτού, Μαχαιράς, Χρυσοβίτσας και Προδρόμου, ο Δήμος Ξηρομέρου κι όλοι οι φορείς της περιοχής, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν τοποθετηθεί αρνητικά για την κατασκευή των μονάδων αυτών.

Για τους παραπάνω λόγους αποφασίσθηκε:
 Η παρουσία εκπροσώπων της επιτροπής στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου, που πέραν άλλων να ζητηθεί από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να ηγηθούν του αγώνα και των κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής.
 Παρουσία εκπροσώπων της επιτροπής στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και ενημέρωσή του για τις θέσεις των πολιτών της περιοχής
 Επίσκεψη της Επιτροπής στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοπονήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, κ. Νίκο Παπαθεοδώρου και να του επιδώσουν το ψήφισμα για την ανάκληση της απόφασής του, καθώς και τα ψηφίσματα των φορέων και Συλλόγων της περιοχής
 Να πραγματοποιηθεί τις ημέρες των εορτών του Πάσχα δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής (πρόταση για Μ. Σάββατο ώρα 11:00).
 Να ζητηθεί άμεσα συνάντηση της Επιτροπής, εκπροσώπων όλων των Φορέων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσία και του Υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη.
Επίσης αξιώνουμε:
 Να ληφθούν υπόψιν οι γνώμες των τοπικών κοινωνιών.
 Να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός και ν’ αναλάβει ο δήμος Ξηρομέρου να συντάξει Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων.
 Να προστατευθούν οι επιδοτούμενες βιολογικές καλλιέργειες των κατοίκων, το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και οι αρχαιότητες της περιοχής.
 Να γίνουν δεκτές οι προσφυγές που έχουν ασκηθεί από τον Δήμο Ξηρομέρου και ν’ ακυρωθούν οι προσβαλλόμενες ως άνω αποφάσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν: η Βουλευτής κα Μαρία Τριανταφύλλου, ο π. Υπουργός κ. Δημήτρης Στρατούλης, ο π. Βουλευτής κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Σταύρος Καραγκούνης, υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλ/νίας ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Χολής, Πρόεδρος ΠΑΝ.ΣΥ., ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ., κ. Αλέκος Σάββας, εκπροσωπώντας και τον Σύλλογο Χρυσοβιτσάνων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριχωνίδας, Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Βάλτου κ. Δημήτρης Μασκλαβάνος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θυρρείου, Περικλής Μωραϊτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαχαιράς, Γρηγόρης Τσίντζος και η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Αθηνά Μπούρχα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι» Δημοσθένης Κουτσομπίνας, ο π. Πρόεδρος Κοινότητας Φυτειών Στάθης Μπέτσης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μπαμπίνης, Αποστόλης Κομπλίτσης και ο π. Πρόεδρος Σπύρος Μπενέκος, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Φίλιππος Σαμαλέκος εκπροσωπώντας τον συνδυασμό « Ξηρόμερο – Δύναμη Ελπίδας – Ανατροπή τώρα», μέλη της Ομοσπονδίας, των Συλλόγων Μελών της, του Συλλόγου Φίλοι της Βελανιδιάς, φορέων και δημοτών της περιοχής.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 383 φορές
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

25 SECONDS CAFE

kostopoulou

mpalotis banner

COFFEE SIR

magnitaki

grivaswines

mpampatsikos

dimitra greka

manikas

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

fit ems gym

agrinio kathariotita 2

agrinio kathariotita 1

ESA AGRINIOY sthrizoyme thn topikh agora

xamogelo Banner 350x200 gamos vaptisi

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Απόψεις, Θέσεις, Προτάσεις

Προτεινόμενα

  • 1