Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:55 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 18:21

«Ουρά» στο deal της Νομικής η Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

-Ανακοινώσεις χωρίς(;) πόρισμα από την κοινή Επιτροπή
-«Αγκάθι» στη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ οι αντιδράσεις της Πολυτεχνικής
-Τι λέει το Τμήμα ΔΠΦΠ

Και ενώ στην Αιτωλοακαρνανία διακινούνται πληροφορίες για ανακοινώσεις σχετικά με την προαναγγελθείσα από το Φεβρουάριο ίδρυση Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών στα πλαίσια της συνένωσης του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, η συνένωση αυτή κάθε άλλο παρά εύκολα προχωρά, αφού καταγράφονται ισχυρές αντιδράσεις κυρίως στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κατά την επίσκεψή του στο Μεσολόγγι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ενώ μέχρι σήμερα η κοινή Επιτροπή Πανεπιστημίου και ΤΕΙ δεν έχει καταλήξει στο πόρισμά της. Μολαταύτα η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών πρόσφατα ανακοίνωσε την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών δηλώντας μάλιστα πως πρόκειται για απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας. Μία ανακοίνωση που ήρθε -και με τον τρόπο που ήρθε δια των χειλέων της πρυτάνεως- προκειμένου να καμφθούν -όσο αυτό είναι δυνατό- οι αντιδράσεις εντός των Τμημάτων από τη διαφαινόμενη συγχώνευση με το ΤΕΙ, καθώς με την ανακοίνωση ίδρυσης Νομικής στην Πάτρα υλοποιείται αυτό που ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα στους ακαδημαϊκούς κύκλους: «να «περάσει» η συγχώνευση χωρίς αντιδράσεις για να «πάρουμε» τη Νομική».  Τελικά φαίνεται πως οι αντιδράσεις έφεραν τη Νομική στην Πάτρα, πριν τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ. Δεν αποκλείεται επίσης πίσω από την ανακοίνωση αυτή να υπήρχαν και πολιτικές στοχέσεις…  Εξάλλου ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας έσπευσε την επομένη να δρέψει δάφνες λέγοντας λίγο – πολύ: «σήκωσα τα μανίκια και δούλεψα αθόρυβα και μεθοδικά, με γνώμονα την ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά…».

Με δεδομένο πως βρισκόμαστε πλέον ατύπως σε προεκλογική περίοδο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μετά τη Νομική και ανακοινώσεις για τα Τμήματα του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο και του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι. Ωστόσο το ζητούμενο των ανακοινώσεων αυτών είναι πρωτίστως να επιλυθούν τα ακαδημαϊκής υφής προβλήματα που υπάρχουν (π.χ. μετονομασία Τμήματος ΔΠΦΠ σε Μηχανικών Περιβάλλοντος, επαγγελματικά δικαιώματα κτλ), τα οποία ωστόσο είναι αμφίβολο αν συζητούνται μεταξύ των αρμοδίων, αφού είναι εμφανές πως οι διεργασίες κάθε άλλο παρά τα ακαδημαϊκά θέματα προτάσσουν. Εξάλλου και η ίδρυση Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση χωρίς να υπάρξει κανενός είδους ακαδημαϊκή προεργασία.

Αντιδρούν τα Πολυτεχνικά Τμήματα
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις επί του παρόντος καταγράφονται στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η πλειονότητα των επτά Τμημάτων της Σχολής απορρίπτει κατηγορηματικά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ, ενώ το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος που εδρεύει στο Αγρίνιο σε απόφασή του εκφράζει «τον προβληματισμό του όσον αφορά στην συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δ. Ελλάδας και την επιθυμία του κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση να πραγματοποιηθεί με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια». Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr η αντίδραση των Πολυτεχνικών Τμημάτων έγκειται στο γεγονός ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρο Κουμπιά, που συμμετέχει στην κοινή Επιτροπή του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ σχετικά με τα πιθανά ενδεχόμενα της συγχώνευσης. Η συγχώνευση λοιπόν του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ σε σχέση με την Πολυτεχνική Σχολή έχει δύο εκδοχές: είτε η Πολυτεχνική να δεχθεί την απορρόφηση των αντίστοιχων τμημάτων των ΤΕΙ, είτε να ιδρυθεί δίπλα στην Πολυτεχνική Σχολή, μια «Σχολή Τεχνολογίας», κατά το πρότυπο των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Δυτικής Αττικής, δηλαδή μια «Μικρή Πολυτεχνική». Τρίτη λύση δεν υπάρχει καθώς ειπώθηκε πως «τα ΤΕΙ είναι τελειωμένη υπόθεση»… Το ενδεχόμενο απορρόφησης των Τμημάτων του ΤΕΙ, εκτιμούν στα Πολυτεχνικά Τμήματα πως θα επιδεινώσει περαιτέρω όλα τα ποσοτικά προβλήματα (π.χ. η ήδη υπάρχουσα δυσαναλογία μεταξύ αριθμού διδασκόντων και διδασκομένων) και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και τα ποιοτικά στοιχεία των ΑΕΙ. Ενώ η ίδρυση μιας «Σχολής Τεχνολογίας» με Τμήματα και γνωστικά αντικείμενα παρεμφερή των Τμημάτων της Πολυτεχνικής, εκτιμάται πως επηρεάσει αρνητικά τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής καθώς αντιβαίνει στις ακαδημαϊκές πρακτικές διεθνώς. Τέλος, ένα ακόμη επιχείρημα των Πολυτεχνικών Τμήματων είναι η περσινή έκθεση της ΑΔΙΠ που μιλούσε για την ανάγκη εκπόνησης επιστημονικής μελέτης για τις ακαδημαϊκές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους της συγχώνευσης των ΑΕΙ με τα ΤΕΙ, κάτι που δεν έχει συμβεί.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι αντιδράσεις αυτές έως τώρα δεν έχουν πάρει δημοσιότητα, παρά το γεγονός ότι τα Τμήματα έχουν τοποθετηθεί επί της συγχωνεύσεως με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων. Ίσως αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι αρκετοί ακαδημαϊκοί -όχι όλοι- μπήκαν στο «δίλημμα» πως «αν δεν αποδεχτούμε την συνένωση, θα την κάνει ο υπουργός, όπως θέλει»… Όπως και να “χει όμως οι αντιδράσεις των Πολυτεχνικών Τμημάτων είναι σαφές πως έχουν πάει αρκετά πίσω τη διαδικασία. Υπάρχει βεβαίως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια πιο «ηχηρή» αντίδραση είτε λίγο πριν, είτε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της κοινής Επιτροπής Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία…

ΔΠΦΠ: Κάθε κίνηση με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια – Μετονομασία σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
Το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος που εδρεύει στο Αγρίνιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr αποφάσισε ομόφωνα πως:
Πρώτον, κάθε επανασχεδιασμός και αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας οφείλει να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, σύνεση και μόνο με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.
Δεύτερον, τα μέλη του Τμήματος ΔΠΦΠ εκφράζουν τον προβληματισμό τους όσον αφορά στην συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δ. Ελλάδας και την επιθυμία τους κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση να πραγματοποιηθεί με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.
Και τρίτον, επιβεβαιώνεται η απόφαση του Τμήματος ΔΠΦΠ που αφορά στην μετονομασία του σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Η απόφαση αυτή ενισχύεται σημαντικά από τους ακόλουθους παράγοντες:
α) την αναγκαιότητα να εξακολουθήσει να υφίσταται και να αναβαθμιστεί ένα Τμήμα που παρέχει υψηλής ποιότητας σπουδές στον ιδιαίτερα ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα του Περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αναγκαιότητα που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τα τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα.
β) την υψηλή προτίμηση επιλογής του Τμήματος ΔΠΦΠ από τους φοιτητές σε σχέση με τα υπόλοιπα Τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
γ) την πρόσφατη απόκτηση του integrated master στην ειδικότητα του Τμήματος (ΦΕΚ 4376/2-10-2018).

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 2001 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.