Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  12:43 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 19:31

Τίμησαν τους Πεσόντες Αιτωλοακαρνάνες στη Μάχη της Γκραμπάλας Καλπακίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις 18 Νοεμβρίου 2018 με πρωτοβουλία του Δήμου Αγρινίου, της Ε.Α.Α.Σ./Νομού Αιτ/νίας και της VIII Μεραρχίας Πεζικού, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της θυσίας των 43 πεσόντων στρατιωτών κυρίως Αιτωλοακαρνάνων που έλαβε χώρα 14-17 Νοεμβρίου 1940 στο ύψωμα της Γκραμπάλας Καλπακίου Ιωαννίνων.

Οι πεσόντες υπηρετούσαν στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων που η έδρα του ήταν στο Μεσολόγγι και με την κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου το έτος 1940 μεταστάθμευσε στην περιοχή του Καλπακίου και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, ο δε φόρος αίματος ήταν μεγάλος.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κκ Ανδρέα. Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου Αντιδήμαρχος κ. Καρβέλης, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Συνταγματάρχης κ. Δημήτριος Σπύρου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμαρχοι, οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της περιοχής, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. παραρτήματος Αιτ/νίας, ο Πρόεδρος του συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Αιτ/νίας, ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Ε.Δ. νομού Αιτ/νίας και εκπρόσωποι των οικογενειών των πεσόντων.

Τον Σύλλογο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου εκπροσώπησε ο Πρόεδρός του με πληθώρα μελών.
Συγκινητική ήταν η ομιλία του συνταξιούχου εκπαιδευτικού κ. Οικονόμου καταγόμενου από το εκεί χωριό Γεροπλάτανος που περιέγραψε πως ο ίδιος έζησε τα γεγονότα της εποχής και πως ενταφιάστηκαν οι νεκροί χωρίς τον ιερέα του χωριού τον οποίο είχαν συλλάβει αιχμάλωτο οι Ιταλοί και τον οδήγησαν στην Ιταλία.
«Τιμή και δόξα σε αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδας» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 393 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.