Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:52 μμ
 
wm small
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 18:28

Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης,τα πρώτα έργα αποκατάστασης στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Την έγκριση των αναγκαίων έργων για την αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου και όσωνπροτάθηκαν από τους Δήμους για την αποκατάσταση των φθορών, μετά τις καταστροφές πουπροκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στηνΠεριφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας τον περασμένο χειμώνα, αποφάσισε τοΠεριφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας…..
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην Πάτρα αποφασίστηκε η ένταξη και χρηματοδότηση νέων έργων στηνΠ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, που υπεβλήθησαν από την Περιφερειακή Ενότητα και τους Δήμους στη ΣΑΕΠ 001 (Εθνικό Σκέλος) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ για το έτος 2015.
Πρόκειται για σημαντικά έργα, τα οποία προτάθηκαν στο Σώμα, από τους Δήμους και την Π.Ε., κατά προτεραιότητα, όπως έχουν προκύψει από τις συνεχείς συναντήσεις και συσκέψεις που έχουν γίνει έπειτα από πρόσκληση τηςΠεριφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μετά τα σοβαρά προβλήματα και τις καταστροφές που προκλήθηκαν στα τέλη του Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου 2015 από τις έντονες βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, δρόμους, υποδομές, καλλιέργειες, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λπ.
Τα έργα της ΠεριφερειακήςΕνότητας Αιτωλοακαρνανίας αφορούν σε αποκατάσταση βλαβών στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε., εντός των ορίων των πέντε πληγέντων Δήμων, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Θέρμου και Ναυπάκτου.
«Καταβάλλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε άμεσα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών για να υποβάλλουμε σωστή και ολοκληρωμένη πρόταση για να εξασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους από το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε οΠεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάραςσυμπληρώνοντας πως «στόχος μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη από την κακοκαιρία το μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας τον περασμένο χειμώνα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε και πάλι αντίστοιχα προβλήματα. Δε σταματάμε να διεκδικούμε ακόμα περισσότερους πόρους για την ανακούφιση των συμπολιτών μας και την αποκατάσταση των φθορών».
ΟΑντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες που έχει κάνει ηΠεριφέρεια Δυτικής Ελλάδαςμετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση τουΠεριφερειακού Συμβουλίου μετά τις καταστροφές.
Αρχικά πραγματοποιήθηκε υπό τονΠεριφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα σύσκεψη για τη διεκδίκηση πόρων από το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία, συζητήθηκε η προετοιμασία της πρότασης και η τεκμηρίωση της κοστολόγησης για την εκτίμηση του κόστους ζημιάς και την αποκατάσταση της, ενώ τέθηκε το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη και σωστή προετοιμασία.
Ακολούθησαν συναντήσεις με Δήμους, Τεχνικές Υπηρεσίες, φορείς, Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων, με το συντονισμό του γραφείου της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και τις Διευθύνσεις των πληγέντων Δήμων.
Τέλος, συντάχθηκε Πίνακας Κόστους Ζημιών και Τεχνικά Δελτία Έργων, και ιεραρχήθηκαν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες κατά σειρά προτεραιότητας τα προτεινόμενα από αυτές έργα αποκατάστασης, όσον αφορά στη σημαντικότητα, αλλά και τη συμβατότητα και επιλεξιμότητα.
Να σημειωθεί πως για το σοβαρό πρόβλημα ενημερώθηκε προσωπικά από τονΠεριφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και ηΕυρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Corina Crețu, κατά την επίσκεψή της στηνΠεριφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον περασμένο Μάιο, ενώ με επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής στα τέλη Ιουλίου ανακοινώθηκε πως εγκρίθηκε βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. στην Ελλάδα μετά από φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν τον χειμώνα του 2015.
«Τα έργα που εντάσσονται είναι αυτά που χρήζουν άμεσης ανάγκης να χρηματοδοτηθούν και τα εκτελεστούν βάσει των προτάσεων που έγιναν από τους Δήμους, ενώ αναλόγως με την διαθεσιμότητα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα εντάσσονται και άλλα σημαντικά έργα. Τώρα η ‘μπάλα’ είναι στα χέρια του κράτους για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων» σημείωσε οκ. Αγγελόπουλος.
sinidisi.gr
Διαβάστηκε 2102 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.