Δευτέρα, 20η Μαίου 2024  8:03 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 15:43

Συνέλευση για τα γεφύρια του ορεινού Βάλτου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνέλευση των κατοίκων οργανώνουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αυλακίου του Δ. Αμφιλοχίας Αιτωλ/νιας, Καταφυλλίου του Δ. Αργιθέας Καρδίτσας, Νέου Αργυρίου του Δ. Ασπροποτάμου Ευρυτανίας και Αργυρίου του Δ. Αργιθέας Καρδίτσας.

Η συνέλευση θα γίνει στη Γέφυρα «Αυλακίου – Καταφυλλίου» τη Δευτέρα 17 Αυγούστου και ώρα 10:30

Αφορμή για τη συνέλευση πήραν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων από τις τελευταίες ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του χειμώνα του 2015 στις γέφυρες Καταφυλλίου και Τέμπλας, καθώς και την ευαισθησία των κατοίκων της περιοχής που βλέπουν τα μνημεία τους να καταστρέφονται από τα φυσικά φαινόμενα και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον χωρίς… μέτρο.

Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων:

Αυλακίου, Παύλος Καρατζούνης,
Καταφυλλίου, Νίκος Φρύδας,
Νέου Αργυρίου, Παναγιώτης Μόκας και
Αργυρίου, Ηλίας Παναγιώτου,
καλούν τους κατοίκους των δήμων: Αμφιλοχίας, Αργιθέας και Ασπροποτάμου να παρευρεθούν στη συνέλευση, για να συζητήσουν και να εγκρίνουν ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα αποσταλεί προς τους αρμόδιους φορείς και σε φορείς που θα μπορούσαν να ενώσουν τη φωνή τους με εκείνη των κατοίκων της περιοχής για τη λήψη μέτρων για την άρση των ζημιών που υπέστησαν τα δυο Γεφύρια – Μνημεία και την προστασία τους από μελλοντικές ζημιές.

Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη συντάξει το παρακάτω κείμενο «Αναφοράς – Διαμαρτυρίας», για να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στη συνέλευση.

Όπως σημειώνεται στην αρχή της αναφοράς-διαμαρτυρίας μας, εμείς που υπογράφουμε την παρούσα, είμαστε κάτοικοι απομακρυσμένων κοινοτήτων των τριών νομών Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας και Ευρυτανίας.

Σημείο αναφοράς για την περιοχής μας αποτελεί ο ποταμός Αχελώος στις όχθες του οποίου είναι αναπτυγμένες οι κοινότητες και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά. Συνδετικός όμως κρίκος αποτελούσε και αποτελεί για την περιοχή η γέφυρα «Αυλακίου – Καταφυλλίου», η οποία εκτός του ότι αποτελεί το μοναδικό σημείο επικοινωνίας έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο και έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

Μεταξύ της γέφυρας Αυλακίου και αυτής της (γέφυρας) Τέμπλας, η εταιρεία με την επωνυμία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», το έτος 2010 κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία Υ/Η Φράγμα με πολλαπλές συνέπειες (περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και οικονομικές) για την περιοχή μας, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες όταν η στάθμη του ταμιευτήρα ανεβαίνει απότομα με αποτέλεσμα να καλύπτονται τόσο οι παρόχθιες ιδιοκτησίες όσο και το οδικό δίκτυο.

Πρόσφατα και συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους η στάθμη του ταμιευτήρα ανήλθε σε τέτοιο βαθμό που στην κυριολεξία όχι μόνο κάλυψε αλλά και παρέσυρε τμήματα των παρόχθιων ιδιοκτησιών των κατοίκων της κοινότητας Αυλακίου, κάλυψε τμήματα του οδικού δικτύου που συνδέει το Νομό Αιτωλοακαρνανίας με τον Νομό Καρδίτσας (Δήμος Αργιθέας) και αυτού του Νομού Ευρυτανίας, παρέσυρε δε και τμήμα του στηθαίου της προαναφερομένης γέφυρας Αυλακίου.

Η τελευταία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές αφού έχει παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού το οδόστρωμα του καταστρώματος και η διάβασή της έχει καταστεί απροσπέλαστη και ταυτόχρονα επικίνδυνη για την κυκλοφορία οχημάτων με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας.

Οι προαναφερόμενες συνέπειες έχουν διαπιστωθεί από κλιμάκιο ειδικών (Πολιτικού Μηχανικού και Αρχιτέκτονα Μηχανικού) υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας Δυτικής Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου οι οποίοι διενήργησαν αυτοψία στις 17-02-2015.

Από την έναρξη λειτουργίας του Υ/Η φράγματος και μέχρι σήμερα, λόγω της διακοπής της ελεύθερης ροής των υδάτων του ποταμού Αχελώου προς τη λίμνη Κρεμαστών και ταυτόχρονα η εναπόθεση στην κοίτη του ποταμού μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών, αποτελούν την μοναδική αιτία των προαναφερόμενων προβλημάτων που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Επειδή από την λειτουργία του φράγματος οι συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και για τις δραστηριότητες των κατοίκων είναι πολλαπλές και σοβαρές θα πρέπει εκ μέρους της πολιτείας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση αντιμετώπισή τους.

/www.katafylli.gr

Διαβάστηκε 2724 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.