Παρασκευή, 31η Μαίου 2024  8:58 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 13:05

Τα ονομαστήρια της Ηγουμένης Βερονίκης της Ιεράς Μονής του Αη Συμιού και η Τιμητική της Διάκριση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Κυριακή που μας πέρασε, 12 Ιουλίου 2015, η εκκλησία μας γιόρτασε για πρώτη φορά τη μνήμη του Οσίου  Παϊσίου  του Αγιορείτου καθώς και τη μνήμη της Αγίας Βερονίκης της αιμορροούσα. Προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε Πατριαρχική Ιερά Αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Αρσενίου του Καππαδόκου και Οσίου  Παϊσίου  του Αγιορείτου στη Σουρωτή Θεσσαλινίκης.  «Γνωρίσαμε τον αληθή άνθρωπο του Θεού, της θυσιαστικής αγάπης προς τον Θεόν και τον άνθρωπον, τον άνθρωπο της βαθυτάτης ταπεινώσεως, της ιωβείου υπομονής και της μαρτυρικής εγκαρτερίσεως», ήταν τα λόγια του Πατριάρχου για τον Γέροντα Παϊσιο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο.

Στην Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών Μεσολογγίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος από τον ιερέα π. Κων/νο Δημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο και την πολιτεία της Αγίας Βερονίκης καθώς και στην Ηγουμένη Βερονίκη  που είχε τα οναμαστήριά της.

Η Αγία Βερονίκη έζησε στην πόλη Πανεάδα. Αξιώθηκε να συναντήσει τον Χριστό ο οποίος την θεράπευσε από την βασανιστική αιμορραγία που είχε. Η Αγία Βερονίκη για να ευχαριστήσει τον Χριστό που την έκανε καλά έφτιαξε έναν ανδριάντα του Χριστού έξω από το σπίτι της για να τον προσκυνούν όλοι οι πιστοί που θα περνούσαν από εκεί. Στη συνέχεια έγινε ενεργό μέλος της εκκλησίας μέχρι τα βαθιά γεράματά της όπου και πέθανε.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Ηγουμένη και η συνοδεία της πρόσφεραν καφέ και γλυκίσματα στους προσκυνητές  που πήγαν να της ευχηθούν για την ονομαστική της εορτή, στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Ακολούθησε μια απλή, σεμνή  και λιτή εκδήλωση, έτσι ακριβώς όπως αρμόζει στην Ηγουμένη Βερονίκη, από τον  Σύνδεσμο  Ευρυτάνων και Αιτωλοακαρνάνων  «ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ – ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και τους φίλους  της Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών – Μεσολογγίου. Ο ιατρός και Ιεροψάλτης της Μονής κ. Μηχαήλ Παληκύρας ανέπτυξε το σκεπτικό για την τιμητική αυτή εκδήλωση, ακολούθησε η ανάγνωση της Τιμητικής Διάκρισης, που ήταν γραμμένη σε πάπυρο, από τον καθηγητή και Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Χρήστο Σιάσο και στη συνέχεια την παρέδωσε στην Ηγουμένη Βερονίκη Καμζέλα. Ο γιατρός και Δρ. Θεολογίας κ. Παντελεήμων Λεονάρδος, μέλος του Συνδέσμου, στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ των άλλων είπε, για την μεγάλη προσφορά και τη διακονία της Γερόντισσας όλα αυτά τα χρόνια, έτσι,  απλά και λιτά υπηρετώντας  την Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών. Η τιμώμενη Ηγουμένη Βερονίκη, βαθειά συγκινημένη για την τιμητική διάκριση που της έγινε από τον Σύνδεσμο και τους φίλους του Μοναστηριού, ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά της τους οργανωτές, για την ευγενική και πατριωτική αυτή χειρονομία.

Η Τιμητική αυτή διάκριση απονέμεται στην Ηγουμένη Βερονίκη την ημέρα της ονομαστικής της εορτή τιμώντας το Ορθόδοξο φρόνημα, το Χριστιανικό  Ήθος, το Κοινωνικό, Ανθρωπιστικό, Φιλανθρωπικό και Ποιμαντικό της έργο, που επέδειξε διακονώντας επί πολλά συναπτά έτη την Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών – Μεσολογγίου. Στην όμορφη, λιτή και γεμάτη αγάπη τιμητική εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί φίλες και φίλοι της Ιεράς Μονής που ο καθένας κάτι είχε να πει για την Ηγουμένη Βερονίκη και την συνοδεία αυτής, Μοναχή Θεοκλήτη.

Στο τέλος όλοι ευχηθήκαμε ο Άγιος Συμεών και η Αγία Βερονίκη να έχει καλά τις Αδελφές έτσι ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τη διακονία τους στην Ιερά Μονή και στους πιστούς που καθημερινά πηγαίνουν να προσκυνήσουν και να ανάψουν το κεράκι τους στον Άγιο.

Το Απολυτίκιο της Αγίας Βερονίκης

Εὑροῦσα τὴν ἴασην, παρὰ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, αὐτὸν ἐθεράπευσας, δι’ ἐναρέτου ζωῆς, καὶ βίου σεμνότητος· ὅθεν τῆς οὐρανίου, μετασχοῦσα εὐκλείας, πρέσβευε τῷ Κυρίῳ, Βερονίκη Ἁγία, ὑπὲρ τῶν εὐφημούντων, τὰ σὰ προτερήματα.

sdgsdgsdgsdgsdg

 πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2008 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.