Τρίτη, 14η Μαίου 2024  12:48 μμ
 
wm small
Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016 22:03

Ένας Αγρινιώτης και μια Μεσολογγίτισσα στην κορυφή πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δυο σημαντικές διακρίσεις για δυο παιδιά από την Αιτωλοακαρνανία σε πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία…

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των Ενηλίκων το πρώτο βραβείο κατέκτησε ο Αγρινιώτης Σωτήρης Ντελής με το ποίημα «Αναβαλλόμενες Δουλειές» που απήγγειλε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Επίσης, στην ίδια κατηγορία η Μεσολογγίτισσα και καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αγγελική Ρήγα, απέσπασε το δεύτερο βραβείο για τη μετάφραση του ποιήματος του Robert Nichols, Comrades: an Episode.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, ημέρα της Εκεχειρίας. Ο διαγωνισμός, ξεκίνησε πριν από έναν ακριβώς χρόνο τον Νοέμβριο του 2015 και έως το Μάιο 2016 συγκέντρωσε πάνω από 500 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και από ηλικίες 12 έως 78 ετών.

a8f23aed7a4d689f0ded346b7756dacf_l

Την Κριτική Επιτροπή που ανέλαβε το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των ποιημάτων, αποτέλεσαν οι: η ποιήτρια Alicia Stallings, ο Καθηγητής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου King’s του Λονδίνου David Ricks, ο συγγραφέας Μίλτος Φραγκόπουλος, και ο συγγραφέας και ποιητής Χάρης Βλαβιανός ο οποίος ήταν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι φορείς που συνεργάστηκαν με τη Βρετανική Πρεσβεία για την υλοποίηση του διαγωνισμού, ήταν το Βρετανικό Συμβούλιο, το Commonwealth War Graves Commission, το Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Λάτση και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης που ήταν και οι χορηγοί των βραβείων. Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη πρόσφερε το αμφιθέατρο στις εγκαταστάσεις του για την τελετή απονομής.

Δόθηκαν 6 πρώτα και δεύτερα βραβεία σε μαθητές και ενήλικες που συμμετείχαν με πρωτότυπα ποιήματα στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, από τον εκπρόσωπο του χορηγού κ. Ευάγγελο Χρόνη, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

O διαγωνισμός είχε θέμα την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την θυσία και ήταν ανοιχτός σε ενήλικες και μαθητές που κατοικούν στην Ελλάδα. Πηγή έμπνευσης για την κατηγορία των ενηλίκων, ήταν το έργο των Βρετανών ποιητών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ο Wilfred Owen, ο Rudyard Kipling, ο Thomas Hardy και ο Rupert Brooke, που με το έργο τους σε μία φρικτή περίοδο της ιστορίας, ανέδειξαν το σθένος της ανθρώπινης φύσης κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Μέσα από τα έργα των ποιητών αυτής της γενιάς, φωτίστηκε η λεπτή γραμμή που συνδέει τον ρομαντισμό και ρεαλισμό και μέχρι σήμερα το έργο τους αποτελεί αφορμή για να αναλογιστεί κανείς τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου. Κατά τον χαιρετισμό του ο Βρετανός Πρέσβης κ. Τζων Κίττμερ ευχαρίστησε το Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Λάτση και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, χορηγούς των βραβείων, και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη για τη φιλοξενία της τελετής απονομής.

Με πληροφορίες από www.gov.uk

http://iaitoloakarnania.gr

Διαβάστηκε 2009 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.