Παρασκευή, 17η Μαίου 2024  4:01 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 23:35

Αγρίνιο: Όσα πρέπει να ξέρετε για το ανθρώπινο δυναμικό στις επιχειρήσεις - Σεμινάριο του «Συνδέσμου ΕΝΑ» και του Πανεπιστημίου (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ν.Α.) και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών (με έδρα το Αγρίνιο) πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας (08/04)  σεμινάριο για την διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού!

Το σεμινάριο αυτό εντάσσεται στον «κύκλο» των σεμιναρίων που έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα για τις επιχειρήσεις του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας στο γενικό πλαίσιο «το Πανεπιστήμιο εκπαιδεύει τη μικρή επιχείρηση», όπου είναι ακόμη ένα βήμα ώστε το Πανεπιστήμιο να δημιουργήσει «γέφυρες επικοινωνίας» με την τοπική κοινωνία και τούμπαλιν.

Στο δεύτερο αυτό σεμινάριο που αφορά την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Αγρίνιο μίλησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Δρ. Κλεάνθης Κατσαρός.

Επί της ουσίας ο κ. Κατσαρός αναφέρθηκε στον κόσμο που συνεχώς αλλάζει, κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυνητικού!

Όμως σ αυτή την περίπτωση  τόσο η θεωρία όσο και η πράξη λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα!

Το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον δηλαδή πλέον πρέπει να έχει πάνω και πρώτα απ όλα τους ανθρώπους μας, συνεπώς υπάρχει ανάγκη να προάγουμε τις ανθρώπινες σχέσεις εντός του εργασιακού περιβάλλοντος.

Η διαχείριση του ανθρώπινου δυνητικού ανέκαθεν ήταν μια πολυσύνθετη διαδικασία και σχετίζεται με την εκπαίδευση, με τις συνθήκες και η σύνθεση του πληθυσμού όπως τόνισε ο  Δρ. Κλεάνθης Κατσαρός, ο οποίος ανέλυσε τους τρείς αυτούς τομείς που είναι οι βασικοί σχετικά με πολλά, αλλά και με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σ αυτές, αλλά και το μέλλον τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζόμενων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον Δρ. Κατσαρό χρειάζεται να παράγονται ειδικότητες που να έχουν άμεση επαφή με την αγορά εργασίας και αυτό έτσι όπως το έχουμε «χτίσει» ως τώρα σχετίζεται μόνο με τον τριτογενή τομέα και όχι δυστυχώς με τους υπόλοιπους δύο τομείς, κάτι που είναι λάθος, διότι αυτοί οι δύο άλλοι είναι βασικοί πυλώνες της οικονομίας.

Επίσης, οι συνθήκες εργασίας κατά κανόνα δεν διαθέτουν τα χαρακτηριστικά που θέλουν οι εργαζόμενοι. Αυτό σχετίζεται και με την κουλτούρα που έχει δυστυχώς αναπτυχθεί αυτόματα χωρίς να παλέψουμε να την αλλάξουμε ή να την βελτιώσουμε και αυτό έχει να κάνει με το περιβάλλον, τον χώρο, την κουλτούρα μάθησης, ενώ ένα σοβαρό ζήτημα που ανέκυψε μετά την πανδημία είναι ο συνδυασμός της εργασίας και της προσωπικής ζωής, καθώς μετά την πανδημία «ανακαλύφθηκε», ήρθε στην επιφάνεια πως πρέπει να υπάρχει χρόνος για την προσωπική ζωή.

Συνεπώς, για την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου προσωπικού σύμφωνα με τον Δρ. Κατσαρό  πρέπει να εξεταστούν οι συνθήκες εργασίας.

Επιπλέον, υπάρχει ανασύνθεση του κοινωνικού ιστού και σ αυτό ανέκαθεν οι δυτικές κοινωνίες είχαν ζήτημα «προσαρμογής», καθώς αυξάνονται οι ηλικιωμένοι, δεν υπάρχουν πολλές γεννήσεις, ενώ πολλοί επέλεγαν και επιλέγουν ακόμη το εξωτερικό για εργασία και όχι την Ελλάδα και γι αυτό συχνά δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό.

Πρέπει συνεπώς να υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα και τις κατάλληλες πολιτικές και για να γίνει αυτό πράξη πρέπει να μπουν πάνω απ όλα οι άνθρωποι

Συνεχίζουμε να πορευόμαστε και στον επιχειρηματικό τομέα με τις ανάγκες που είχαμε και καλύψαμε κατά τη πρώτη βιομηχανική επανάσταση και στο πλαίσιο αυτό έχουν παραγκωνιστεί εργασίες που σχετίζονται με τις τέχνες και τον πολιτισμό, διότι δεν υπήρχαν χρήματα εκεί. Πλέον όμως όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράματα στην σύγχρονη εποχή δεν σου εξασφαλίζει χρήματα ούτε το πτυχίο, ούτε το μεταπτυχιακό πάνω σε έναν αποκαλούμενο «καλό» τομέα και γι αυτό πρέπει να επενδύσουμε στην δημιουργικότητα.

Πρέπει να ενισχύσουμε την δημιουργικότητα και αυτό πρέπει να γίνεται από τα χρόνια της εκπαίδευσης, από τα σχολικά χρόνια. Δεν πρέπει να μάθουμε να μην κάνουμε λάθος, διότι τότε δεν μαθαίνουμε, αλλά αντιθέτως από τα λάθη μας και τις δημιουργικές διαδικασίες μαθαίνουμε και γι αυτό η εκπαίδευση πρέπει να αλλάξει, να μεταστραφεί, κάτι που πλέον αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν αντιληφθεί και γι αυτό έπαψαν να προωθούν στο σχολείο την παπαγαλία, η οποία δεν αποδίδει, δεν μαθαίνει και δεν είναι δημιουργική για το παιδί, συνεπώς και για τις επιχειρήσεις, για το ανθρώπινο δυναμικό.

Μετά το σεμινάριο αυτό o κύκλος σεμιναρίων συνεχίζεται με αντικείμενο ανάλυσης την κοστολόγηση (Δευτέρα 22/4/24) και ολοκληρώνεται με το ζήτημα των πωλήσεων και των τεχνικών marketing (Δευτέρα 13/5/24).

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 791 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.