Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  9:24 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 18:48

Πλάτανος: Το χωριό - έκπληξη της ορεινής Ναυπακτίας (www.newsbomb.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις ανατολικές πλαγιές του όρους Αλωνάκι στην Ορεινή Ναυπακτία, είναι χτισμένο σε υψόμετρο μόλις 850 μέτρων και απαντά με σθένος σε όλους εκείνους που αγνοούν την ύπαρξή του.

Το χωριό παίρνει την ονομασία του από τον τεράστιο πλάτανο που υπήρχε στο παρελθόν στη θέση Μεγάλη Βρύση, ενώ βρίσκεται κάτω από ένα υπέροχο, πυκνοφυτεμένο από έλατα, κρανιές και κέδρα, δάσος. Ο Πλάτανος λοιπόν είναι ένα σπουδαίο χωριό με φιλόξενους ανθρώπους, που μόνον υπέροχες εικόνες μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ένας ναός σπάνιας δομικής τέχνης με δύο πυργωτά καμπαναριά, με εντυπωσιακές εικόνες και κειμήλια, χτισμένος από το 1846.

Τα σπίτια, πέτρινα στην πλειονότητά τους με κεραμιδένιες στέγες, πυκνοκτισμένα, με χρωματιστά πορτοπαράθυρα, προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Πέτρινα επίσης και πεντακάθαρα είναι τα πανέμορφα στενά σοκάκια του, που οδηγούν τους επισκέπτες στα ενδότερα του χωριού για μια πιο ουσιαστική γνωριμία μαζί του.

Περπατώντας τα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει μερικά από τα παλαιότερα κτίσματα όπως τα Ροντηραίικα (1847), του Μαργαρίτη (1850), του Αγγελάκη (1850), μα και το σχολικό κτίριο και τον υγειονομικό σταθμό του χωριού.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστηκε 282 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 18:52
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία